Remus Truică, sărmanul putred de bogat, printre milionarii ascunşi ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi toate firmele sale din România sunt fără profit sau inactive, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase este multimilionar. Afacerile lui din străinătate sunt strict secret. Nu apare în topul celor mai bogaţi români, dar este proprietarul unui domeniu rezidenţial, are o colecţie auto impresionantă, iahturi şi apartamente în Monte Carlo şi Caraibe.

În urmă cu o lună, Patricia Kaas cânta privindu-şi în ochi clientul, un tânăr ajuns la 40 de ani: „ Happy Birthday to you, Happy Birthday to you, Remus!". Bărbatul cu păr grizonat, sacou negru şi pantaloni albi a plătit 80 de mii de euro pentru a o aduce pe cunoscuta interpretă la Snagov. Să-i cânte doar lui.

În urmă cu zece ani îl vedeam pe acelaşi bărbat la volanul unei Dacii luată la mâna a doua, încercând să-şi găsească un loc de parcare în Piaţa Victoriei. Bărbatul, un oarecare Truică Remus, avea să intre într-un palat, Palatul Victoria, clădire unde se va transforma ca în basm dintr-un slujitor, în prinţ. El este unul dintre personajele serialului „Milionarii ascunşi ai României", pe care ziarul „Adevărul" o va derula în mai multe episoade.

Traian Băsescu nu-l mai înghite pe omul de afaceri Ioan Neculaie

Forbes Celebrităţi: Jerry Seinfeld, milionar din inerţie

EXCLUSIV Regele asfaltului din Banat îşi vinde imperiul de 55 de milioane de euro

Din Palatul Victoria în Palatul Snagov

În ciuda sărăciei care reiese din bilanţul firmelor din ţară, Remus Truică deţine proprietăţi impresionante. Întrebat prin asistenta sa, Dana Spoială, cum justifică el diferenţa dintre veniturile din ţară şi averea expusă, Remus Truică a refuzat să răspundă.

În pădurea Snagov, la câţiva kilometri de Bucureşti, omul de afaceri şi-a ridicat un palat de vis, pe un teren de cel puţin două hectare. În faţa palatului ridicat pe trei etaje se întinde o piscină mare cât să ancorezi un iaht. Lângă, sunt amplasate două terenuri sportive, unul de tenis şi altul de fotbal.

Cei care i-au călcat pragul spun că vila beneficiază de un sistem avangardist de încălzire care, în mod computerizat, alternează mai multe surse de energie, alegând cea mai eficientă soluţie în funcţie de vreme. Domeniul este patrulat de îngrijitori asiatici, cu ATV-uri şi maşini de tuns gazonul. Dar proprietatea de la Snagov, care se întinde pe câteva hectare, nu e singura agoniseală a lui Remus Truică în cei 8 ani de când a părăsit funcţia de şef al Cancelariei premierului Adrian Năstase.

La diferite evenimente mondene Truică devine subiect de discuţie, fiind admirat pentru apartamentul său din Monte Carlo, unde ar avea ancorat şi un iaht în valoare de 7 milioane de euro, dar şi pentru vila din Caraibe, de pe insula St. Martin. Pe uscat, Truică a fost văzut la volanul mai multor maşini, valoarea colecţiei auto depăşind un milion de euro: Ferarri (330 de mii de euro), Mercedes S 500 (aproximativ 90 de mii de euro), Mercedes SLR (aproximativ 500 de mii de euro), Range Rover Supercharged (peste 100 de mii de euro) şi un Aston Martin (aproximativ 150 de mii de euro). Remus Truică nu stăpâneşte doar apa şi uscatul. El a cucerit şi aerul, înfiinţându-şi, alături de un asociat, o companie aeriană de transport de pasageri cu elicoptere.

image

Domeniul ridicat de Remus Truică la Snagov se întinde pe o suprafaţă mai mare de două hectare şi are teren sportiv cu nocturnă şi piscină „olimpică“

Un început total

În aprilie 1999, când avea 29 de ani, tânărul Truică se avânta în afaceri înfiinţând firma TotalNet SA, o societate al cărei obiect de activitate era furnizarea de servicii de internet. I-a mers prost din prima. În primul an de activitate abia reuşise să adune venituri cam cât un chioşc de ziare (90 de mii de lei). Venirea PDSR la guvernare a coincis cu creşterea veniturilor firmei de 25 de ori în doar doi ani.

Conform Ministerului de Finanţe, firma figura în 2001 cu încasări de peste două milioane de lei. Cheia succesului - tipic românească: Total Net a câştigat contract după contract cu multe dintre instituţiile şi companiile de stat de la acea vreme: Ministerul Finanţelor, Petrom, Televiziunea Română. Până şi Palatul Victoria a apelat la serviciile firmei care a montat în Guvern sistemul de videoconferinţe cu prefecţii şi s-a ocupat de tot ce înseamnă furnizarea de servicii de internet. „În perioada 2001-2002, TotalNet SA a încheiat cu Secretariatul General al Guvernului două contracte privind servicii de internet în valoare de 80.000 de lei (20.000 de euro)", spune Cristian Schrink, director în cadrul SGG.

În spatele acestei afaceri se aflau oameni din prima linie de susţinători şi sponsori ai partidului lui Ion Iliescu. Alexandru Bittner, Adrian Petrache şi Radu Viorel Jianu se numărau la acea vreme printre acţionarii firmei alături de soţia lui Remus Truică, Irina Ioana. În 2002, societatea TotalNet era atât de apreciată de partid încât numele ei este trecut în Strategia naţională pentru implementarea societăţii informaţionale, aprobată de Adrian Năstase printr-o hotărâre de guvern în decembrie 2002. În document, TotalNet este nominalizată printre firmele care au primit licenţe pentru „instalarea, operarea şi întreţinerea unor reţele publice pentru comunicaţii de date".

În aprilie 2002, firma îngrăşată din bani publici devine atractivă şi pentru alţi jucători de pe piaţă. Romanian Data System SA (RDS) cumpără 70% din pachetul de acţiuni. Conform Asociaţiei Naţionale a Internet Sevice Providerilor din România, preţul tranzacţiei la acea vreme a fost de un milion de dolari. Tranzacţia s-a petrecut la mai puţin de o lună după ce Adrian Năstase îl numeşte pe Remus Truică şef de Cabinet în instituţia devenită principal client al TotalNet: Guvernul României.

În ciuda incompatibilităţii evidente, firma controlată de Truică făcea mai departe afaceri cu Palatul Victoria, demarând un contract de modernizare a reţelei comunicaţionale a Executivului. „Slujbaşul" devenise „prinţ"!

Pe urmele soţului

După două săptămâni de la petrecerea de la Snagov, din luna iulie, Irina (foto), soţia lui Truică, era sărbătorită pe Riviera Franceză, la Saint Tropez. Evenimentul a avut loc pe exclusivista plajă Nikki Beach. Irina a împlinit 35 de ani. A vrut autonomie financiară, fapt pentru care şi-a înfiinţat şi ea două firme: Ina Trade SRL şi Team Services SRL. Ambele au profit zero.

Zestrea Irinei, demnă de ANI

În ultima declaraţie de avere, din 2004, când a eliberat postul de şef al Cancelariei premierului Năstase, Truică a ţinut să precizeze că spaţiul comercial achiziţionat în 1999 şi apartamentul din 2001 sunt „proprietăţi dobândite de către soţie înaintea căsătoriei".

În realitate, căsătoria civilă, adică cea care contează din punct de vedere juridic, avusese loc în 1997, cu şase ani înainte de cea religioasă. Or, în aceste condiţii, este greu de demonstrat că Irina a obţinut înainte de căsnicie nişte imobile dobândite după căsătorie, aşa cum susţine soţul ei în declaraţia de avere. Un artificiu demn de atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate.

Remus, cavalerul credincios

image

Martie, 2003. Remus Truică, participant la prima şedinţă de Guvern a tinerilor, condusă de premierul Adrian Năstase

Din funcţia de şef de cabinet, Truică s-a remarcat mai mult prin viaţa personală decât prin cea profesională. La şase luni de la numirea sa în Cabinetul Năstase, tânărul îşi face o nuntă megalomană cu şiruri de limuzine şi călăreţi îmbrăcaţi în alb, cu trupe de muzică a căror prestaţie l-au costat 40.000 de euro.

Truică s-a afirmat şi prin afacerile controversate pe care le coordona de la Palatul Victoria. În 2003, acesta a pus mâna pe mai multe hectare de teren din pădurea regală a Snagovului, militanţii pentru protecţia mediului reclamând faptul că zona fusese declarată monument al naturii şi rezervaţie naturală. În urma acestui scandal, Adrian Năstase îl eliberează din funcţie pe Truică.

Sancţiunea era dată doar de ochii presei. Afaceristul rămâne un răsfăţat al partidului. La câteva luni după aceeea, în decembrie 2004, prin decretul nr. 1086, Ion Iliescu îl aduce pe Remus Truică în rândul cetăţenilor de seamă ai patriei. Îl decorează cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În acelaşi lot al „cavalerilor" se găsesc şi alte persoane controversate: Emilian Cutean (condamnat ulterior la cinci ani de puşcărie pentru prejudicierea statului) şi Irina Jianu (trimisă în judecată pentru dare de mită în dosarul termopanelor lui Năstase). Toţi cavalerii Ordinului „Serviciul Credincios" sunt asimilaţi gradului de locotenent din armată şi primesc onorurile militare cuvenite.

Pleacă ai noştri, vin ai noştri

Plecarea din Guvern a lui Truică a fost de faţadă. În realitate, în ciuda schimbării culorii politice a guvernanţilor, afaceristul a avut grijă să păstreze legături fine cu oamenii din noul executiv de dreapta. Locul eliberat în Guvern de el a fost preluat de un apropiat de-al său: Andrei Marius Marcovici, consilier personal al lui Călin Popescu Tăriceanu. Acelaşi Marcovici este administrator la una dintre firmele lui Truică, TRG Agent de Asigurare, unde Remus deţine 30% din părţile sociale.

Mariajul dintre Truică şi noua guvernare fusese pus la cale, cel puţin în acte, pe o insulă toropită de căldura soarelui caraib, unde îşi are sediul unul dintre acţionarii din TRG, un off-shore. Cu trei luni înainte de alegerile din 2004, care aveau să-l aducă la conducerea Executivului pe Călin Popescu Tăriceanu, Remus Truică înfiinţează societatea Generic Pharma în care se asociază cu un off-shore cu sediul în Caraibe: STG Ventures Ltd., cu adresa pe Insula Tortola (Insulele Virgine Britanice), strada Waterfront nr. 333.

În spatele acestui off-shore se aflau, de fapt, consultanţii politici ai lui Adrian Năstase din timpul alegerilor pierdute în 2004: Shimon Sheves, Tal Silberstein şi Gil Birger. Trei ani mai târziu, acelaşi off-shore oferea consultanţă inamicului politic al lui Năstase, adică lui Călin Popescu Tăriceanu. Consilierea liberalului s-a făcut printr-o firmă în care era acţionar şi Dan Andronic: First One Communication. Potivit unei decizii publicate în 2009 în Monitorul Oficial, STG Ventrures Ltd. deţinea 21,9% din acţiunile firmei First One Communication, care acum este controlată în totalitate de Dan Andronic.

Reţeaua oamenilor de influenţă

În prezent, Remus Truică a reuşit să-şi formeze o reţea de relaţii care bat până în lumea celor mai bogaţi oameni ai lumii. Pentru el lucrează chiar locotenenţii lui Beny Steinmetz, aflat în top 300 cei mai bogaţi oameni ai planetei. Steinmetz, cu o avere estimată de revista „Forbes" la 4 miliarde de dolari, a trimis-o în România pe belgianca Sandra Meloni Horemans, special să-l ajute pe Truică. Horemans administrează societatea BRG Residencial Consulting Services SRL, unde Remus Truică împarte beneficiile în mod egal cu un off-shore controlat de Steinmetz, Riverside Real Estate Corp, cu sediul tot în Caraibe.

Afaceristul român şi-a construit în ţară o reţea de prieteni din diferite zone ale societăţii. Miron Mitrea, Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, Vlad Moisescu, şeful PNL Sector 1 din Capitală, şi omul de afaceri Puiu Popoviciu sunt numai câţiva dintre prietenii lui Truică.

Tot el este şi finul lui Eugen Bejinariu, actual deputat PSD, fost secretar general al Guvernului Năstase. De pe lista prietenilor lui Truică nu pot lipsi cei care l-au „iniţiat" în afaceri: Alexandru Bitnner şi Adrian Petrache, consideraţi oameni de casă ai fostului premier Adrian Năstase.

Bogat, dar fără impozit pe profit la stat

În România, Truică este acţionar direct în patru societăţi comerciale. Însă toate cele patru firme, în ultimii ani, fie au fost în pierdere, fie nu au avut activitate:

- SC Generic Pharma - pierdere de 40.000 de lei în 2007 şi 2008
- SC BRG Residencial Consulting Services - fără activitate
- SC Cursuri de Gătit Esperanto - firma
la care este asociat cu Dan Chişu a adunat datorii la stat de 14.000 de lei şi, conform site-ului ANAF, s-a început procedura de executare silită
- SC TRG Agent Asigurare - pierdere totală de 80 de lei în 2007 şi 2008
- Ina Trade Com - Truică mai controlează prin soţia şi soacra sa societatea Ina Trade COM, firmă aflată şi ea în prăpastie. Conform ultimelor bilanţuri depuse la Registrul Comerţului, firma a adunat în perioada 2006 -2008 pierderi de peste 2 milioane de lei. Ina Trade Com, apare la rândul ei, deţinătoare a 60% din părţile sociale ale Total Air SRL, firmă ce se ocupă cu transport aerian de pasageri.
- SC Total Air - nu iese din şablonul socetăţilor lui Truică: a avut şi ea pierderi de 600.000 de lei în 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite