Forbes Celebrităţi: Jerry Seinfeld, milionar din inerţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu-ţi poate aduce în cont 75 de milioane de dolari fără să mişti un deget? ba da, dacă ești Seinfeld şi ai inventat serialul despre... nimic.

Ultimul episod al celebrului sitcom american ,,Seinfeld" s-a difuzat în urmă cu 12 ani, la capătul a nouă sezoane în care cei patru protagonişti au disecat cu cinism toate micile banalităţi enervante ale vieţilor noastre cotidiene. Din 1998 încoace, serialul a mai câştigat pentru compania deţinătoare, Time Warner, încă 2,7 miliarde de dolari din DVD-uri şi drepturi de redifuzare în întreaga lume.

Pentru comicul care a dat numele ,,brandului", Jerry Seinfeld, serialul a deschis un robinet al câştigurilor care continuă să curgă la debit maxim şi în prezent. La încheierea ultimului sezon al show-ului, în 1998, comicul american figurase pe locul întâi în topul Forbes al celebrităţilor lumii, având câştiguri de 267 de milioane de dolari într-un singur an. Sursa banilor: vânzarea drepturilor de redifuzare a serialului cu 1,7 miliarde de dolari de către Seinfeld şi partenerul său de creaţie, Larry David. Înainte de a-l plasa pe primul loc în clasament, Forbes luase în considerare şi alte elemente care compun ,,celebritatea" unei persoane: atenţia acordată de mass-media, numărul de coperte din anul respectiv, apariţii TV sau radio.

Odată închis capitolul ,,Seinfeld", Jerry nu a aspirat la o carieră în cinematografie, aşa cum ar fi fost tentaţi să facă mulţi comici ajunşi la un anumit nivel de celebritate, ci s-a întors la meseria sa de bază - stand-up comedy - în jurul căreia şi-a creat mici surse de câştig. Printre acestea s-au numărat un turneu de comedie, un documentar despre viaţa de comic sau diverse cărţi ,,Best of" care adunau cele mai populare texte din spectacolele sale. Totuşi, cea mai mare parte a veniturilor alunecă singure direct în cont de fiecare dată când cineva dintr-un colţ al lumii urmăreşte un episod ,,Seinfeld" sau cumpără un pachet ,,premium" de DVD-uri cu cele nouă sezoane ale serialului. Sau, am adăuga noi, când Bill Gates îi oferă zece milioane de dolari pentru a apărea într-o reclamă premergătoare lansării Windows Vista, cum s-a întâmplat în 2008 cu de-acum celebra ,,I'm a PC".

TOTUL PENTRU SUPRAVIEȚUIRE. Printre realizările sale notabile din 1998 încoace se mai află pelicula de animaţie ,,Bee Movie", al cărui coautor şi coproducător a fost, preluând, în paralel, şi rolul principal, ,,Barry B.Benson" (albinuţa care dă în judecată omenirea pentru că mănâncă mierea produsă cu trudă de către suratele ei) sau apariţia întregii distribuţii Seinfeld în sezonul şapte al serialului lui Larry David, ,,Curb Your Enthusiasm". Colecţionar de maşini scumpe, Jerry Seinfeld se poate lăuda, de asemenea, cu una dintre cele mai mari şi mai costisitoare colecţii de autoturisme Porsche din întreaga lume. Anul acesta, Forbes l-a plasat pe locul 37 în topul celebrităţilor lumii, înaintea unor staruri precum Tom Hanks, Meryl Streep sau Cameron Diaz.

,,Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu pot să mă entuziasmez de fiecare dată când e ziua cuiva. De ce trebuie să sărbătorim în fiecare an ziua în care cineva s-a născut? În fond, tot ce-ai făcut notabil de la ultima aniversare este faptul că ai reuşit să nu mori în ultimele 12 luni!". Când vine vorba de Topul Celebrităţilor Lumii, Jerry Seinfeld ar face bine să-şi rescrie celebrele replici de stand-up comedy de mai sus. În universul nesigur al popularităţii, unde publicul are memorie scurtă, iar aplauzele - şi banii! - se opresc atunci când te aştepţi mai puţin, supravieţuirea în top, chiar şi preţ de 12 luni (şi 75 de milioane de dolari!) este cel mai convingător motiv de sărbătoare!

Citiţi mai multe despre topul Forbes al celebrităţilor lumii, un clasament bazat pe bani, putere şi faimă, în numărul 36 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite