Fantoma imobiliară din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mafia afacerilor cu terenuri din Vestul ţării a inventat un personaj căruia i-a falsificat identitatea, iar apoi a făcut pe numele său tranzacţii de milioane de euro. Procurorii au aflat că un anume Robert Berger, cetăţean maghiar, este de fapt o identitate fabricată printr-o serie de falsuri. Funcţionarii primăriei îl tot aşteaptă pe maghiar la tribunal.

Cetăţeanul maghiar Robert Berger nu există, dar a fost inventat în acte de mafia imobiliară timişoreană. Pe numele acestui om invizibil a fost retrocedat în fals un teren al Primăriei Timişoara în valoare de două milioane de euro.

Reprezentanţii instituţiei se judecă de şase luni cu omul invizibil, care este proprietar în Cartea Funciară al terenului luat de la stat. Cetăţeanul maghiar Robert Berger a fost dat în judecată în august 2009, fiind acuzat că a reuşit să ajungă proprietar pe un teren de două milioane de euro al primăriei. Asta deşi omul nu există!

CLICK AICI PENTRU A VEDEA ACTELE FALSE FOLOSITE DE BERGER!

În procesul intentat la Judecătoria Timişoara, reprezentanţii municipalităţii îi cer lui Robert Berger să restituie terenul de 2.000 de metri pătraţi aflat pe strada Romulus nr. 42-44 din Timişoara şi să plătească cheltuieli de judecată. De şase luni, magistraţii trimit citaţii în Ungaria şi încearcă să afle domiciliul real al lui Robert Berger. Judecătorii amână procesul termen după termen, aşteptând ca în faţa lor să se prezine omul invizibil.

Personaj fictiv

Despre Robert Berger, procurorii timişoreni ştiu de doi ani că nu există, dar pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic. „Autorităţile de la Budapesta ne-au trimis un document oficial care atestă că acest cetăţean nu există, nu s-a născut niciodată în Ungaria. Este un personaj fictiv, o identitate falsă, folosită de mafia imobiliară", a spus procurorul general Vasile Bâc, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Reprezentanţii administraţiei locale spun însă că instituţia trebuie să-şi recupereze terenul furat. „Noi l-am dat în judecată pe noul proprietar Robert Berger, care figurează în documente de la Cartea Funciară. Nu ştim dacă există sau nu există. Instituţiile abilitate trebuie să-l găsească", a spus Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara. Terenul Primăriei Timişoara a ajuns în mâinile omului invizibil în 2006, în urma unor tranzacţii cu acte false ale mafiei imobiliare din Timişoara.

PICAT ÎN PLASĂ

Petre Turpan, angajat al Cărţii Funciare Timişoara, a primit o dispoziţie de retrocedare falsă, cu semnătura şi ştampila primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Dispoziţia falsă stipula că primăria retrocedează terenul de două milioane de euro omului invizibil Robert Berger.

În baza dispoziţiei false de retrocedare, funcţionarul a făcut modificări la Cartea Funciară în actele terenului şi l-a făcut proprietar pe omul invizibil. Petre Turpan (50 de ani) este acum cercetat penal, dar spune că dispoziţia falsă pe care a intabulat-o pare sută la sută reală, deci a fost făcută de specialişti.

„Documentul fals purta ştampila Primăriei Timişoara. Avea semnăturile primarului şi secretarului primăriei. Nu există nicio diferenţă între dispoziţia falsă şi una reală. Dispoziţia a fost falsificată de specialişti în domeniu, care ştiu toate detaliile documentelor", a spus funcţionarul, care este angajat de 15 ani la Cartea Funciară Timişoara.

În februarie 2008, omul invizibil s-a prezentat la biroul notarial al Saftei Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Notarul a făcut o procură prin care Berger, omul invizibil, îl împuterniceşte pe Tudor Sorin Johann să vândă o bucată din teren.

PLÂNGERE PENALĂ

Ţeapa cu terenul de două milioane de euro dată Primăriei Timişoara nu ar fi ieşit niciodată la iveală dacă artizanii afacerii nu ar fi încercat să-l tragă în piept pe afaceristul timişorean Jabri Tabrizi, milionar de origine siriană aflat în Top 300.

Împuternicit de omul invizibil, Johann a încercat să-i vândă lui Jabri Tabrizi o bucată din teren cu 600.000 de euro. Înainte de tranzacţie, Jabri verifică actele terenului şi reprezentanţii Primăriei Timişoara află astfel că le-a fost furat terenul. „Am depus plângere penală. S-au falsificat semnătura primarului şi a mea pe dispoziţia falsă de retrocedare şi s-a furat terenul", a spus Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara.

Ancheta ţepei imobiliare este în derulare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. „Robert Berger nu există. Sunt cercetaţi un notar public din Timişoara şi un angajat al său şi funcţionarul de la Cartea Funciară, iar alte persoane au fost luate în vizor", a spus procurorul general Vasile Bâc, şeful procurorilor bănăţeni.

CINCI LUNI DE PROCES

La 25 februarie 2008, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a anunţat Parchetul că i-au fost falsificate semnăturile pe dispoziţia de retrocedare. Abia după un an şi opt luni, la 27 octombrie 2009, Primăria Timişoara l-a dat în judecată pe Robert Berger, omul invizibil.

O lovitură ca-n filme

În filmul „Shawshank Redemption" („Închisoarea îngerilor", 1994), regizat de Frank Darabont, actorul Tim Robbins joacă rolul lui Andy Dufresne, un bancher condamnat la închisoare pe viaţă. În spatele gratiilor, el îi sugerează unui gardian că-l poate ajuta să păcălească statul american, evitând plata unor taxe. Custodele închisorii, Samuel Norton, aude discuţia şi profită de pregătirea lui Dufresne, care-l ajută să spele banii din anumite contracte.

Dufresne deschide cu banii directorului conturi în mai multe bănci şi face mai multe investiţii sub un nume fictiv. După ce evadează, Dufresne merge la banca unde depusese toţi banii directorului şi, folosindu-şi identitatea falsă, încasează 370.000 de dolari. Dan Boicea

Procurorii sunt în faţa unui caz fără precedent

Vasile Bâc, procuror general

image

În timpul anchetei s-a descoperit încă o dispoziţie falsă de retrocedare a Primăriei Timişoara, intabulată la Cartea Funciară, prin care un boschetar din Ungaria devenea proprietarul unui teren de 330.000 de euro, care aparţinea tot
Primăriei Timişoara.

Boschetarul Pal Barabas a ajuns cu acte false proprietarul terenului şi l-a vândut unei persoane cu handicap, Crăciun Cârpaci, aflat la cerşit în Irlanda. Persoana cu handicap l-a împuternicit să vândă terenul pe Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare timişorene.

Ionelaş a vândut terenul unui afacerist, care a construit pe el un complex imobiliar de trei milioane de euro. „Noi colaborăm cu autorităţile maghiare şi descoperim acum cum a ajuns terenul pe mâinile omului fără adăpost, care a fost audiat şi ne-a dat indicii despre unii avocaţi şi notari din Timişoara, unde s-au făcut actele. Între timp însă, omul străzii a dispărut, însă ancheta noastră merge mai departe", a mai spus procurorul general Vasile Bâc, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Între timp, poliţiştii maghiari nu mai sunt capabili să îl găsească pe boschetarul ungur sărac lipit care a vândut terenul Primăriei Timişoara. El a intrat pur şi simplu în pământ, după ce a fost audiat de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, prin intermediul unei comisii rogatorii.

image

Potrivit Cărţii Funciare, Robert Berger l-a moştenit pe Ioan Berger

image

Fragment din decizia prin care Berger obţinea terenul de 2.000 mp

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite