Procurorii de lux din Banat, plătiţi cu mii de euro, şi-au secretizat lenea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general Vasile Bâc ţine sub cheie rechizitoriile subordonaţilor
Procurorul general Vasile Bâc ţine sub cheie rechizitoriile subordonaţilor

Procurorul general Vasile Bâc, care a mai încălcat grav Legea 544, a recidivat. Subalternii lui Bâc câştigă anual între 80.000 şi 170.000 de lei şi nu fac aproape nimic. Pentru a ascunde trândăveala din Parchetul Curţii de Apel Timişoara, şeful instituţiei a refuzat să ofere informaţii de interes public.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA FOTOGALERIE CU PROCURORUL GENERAL CÂND IA ZIARUL ÎN CARE ESTE CRITICAT

Procurorul general Vasile Bâc, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, plătit într-un an cu aproape 170.000 de lei, refuză să prezinte activitatea subordonaţilor săi din anul 2009, toţi plătiţi cu bani grei de contribuabili.

Şeful procurorilor ascunde activitatea subordonaţilor săi, deşi legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public îl obligă să o facă publică. Procurorul  Bâc ţine sub cheie activitatea subordonaţilor săi de lux, departe de ochii cetăţenilor care le plătesc salariile, invocând fără temei un cod de bune practici al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2006, care nu are are valoare de lege.

Refuză să aplice legea

Procurorul general Vasile Bâc a mai refuzat să pună la dispoziţia redacţiei Adevărul de Seară din Timişoara numerele de înregistrare ale rechizitorilor făcute de procurorii de lux din subordinea sa şi alte detalii despre munca prestată de fiecare subordonat al său din 2009.

Alţii muncesc pe brânci
Cei 13 magistraţi, cu salarii anuale cuprinse între 80.000 şi 170.000 de lei, au rezolvat doar 28 de dosare penale anul trecut, cu trimiterea în judecată a celor implicaţi. În comparaţie, colegii lor de la Parchetul Timişoara, care câştigă de două ori mai puţini bani, au muncit de 15 ori mai mult, finalizând peste 300 de dosare penale anul trecut.

Unul dintre motivele pentru care şeful procurorilor de lux a devenit miserios este pentru că o mare parte dintre cele 28 de dosare penale soluţionate de acestea reprezintă infracţiuni de circulaţie, de furt, bătăi, tâlhării. Asta cu toate că, potrivit atribuţiilor, procurorii de lux sunt plătiţi cu salarii exorbitante pentru a ancheta infracţiuni comise de ofiţeri de poliţie, avocaţi, procurori, executori judecătoreşti şi judecători.

Anul trecut procurorii de lux şi-au pierdut vremea cu dosarele unor găinari, fără să trimită în judecată dosare grele. Asta deşi au primesc aproape zilnic plângeri, în care zeci de avocaţi, magistraţi sunt acuzaţi de abuzuri.

Antecedentele procurorului general secretoman

Vasile Bâc are antecedente de secretomanie ilegală din perioada în care era şeful Parchetului Tribunalului Timiş. În anul 2003 acesta a încercat să protejeze mai mulţi executori judecătoreşti care lucrau pentru mafia cămătarilor şi a refuzat să dea curs Legii privind liberul acces la informaţii publice. Cazul a ajuns în instanţă şi Tribunalul Timiş a decis că Bâc a călcat legea în picioare. Acesta a fost obligat de judecători să respecte legea şi a transmis forţat răspunsurile cerute. “Prin purtătorul de cuvânt am spus, altceva nu spun nimic”, a declarat ieri Bâc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite