Paul Tecuceanu: Institutul "Matei Balş" refuză să-mi dea dosarul medical al lui Toni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Toni Tecuceanu
Actorul Toni Tecuceanu

Paul Tecuceanu acuză conducerea Institutului „Matei Balş” că refuză să-i dea date medicale despre internarea fratelui său.

UPDATE Paul Tecuceanu nu înţelege de ce prof Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului, i-a refuzat cererea de a primi o copie a dosarului medical al fratelui său, Toni: "Iniţial, medicii de acolo mi-au zis să fac o cerere şi mi se va da dosarul. Şi secretara de la Institut mi-a spus să fac o solicitare scrisă. Acum primesc un refuz. Nu înţeleg de ce".

Răspunsul conducerii Institutului, care invocă Legea drepturilor pacientului, are însă susţinere legală. Potrivit acestei legi, spitalul nu are voie să dea informaţii despre un pacient, după moartea acestuia, nici chiar familiei: "Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia".

Ba, mai mult, singura excepţie este condiţionată de existenţa unei sentinţe: "Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care
pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres
", se precizează în Legea drepturilor pacientului.

"Ştiu că răspunsul lor e acoperit de lege, dar vreau să văd dosarul, măcar să-l văd, chiar şi sub supravegherea bodyguarzilor de la spital, sau în prezenţa domnului profesor Cercel", şi-a repetat Paul Tecuceanu dorinţa.

UPDATE În răspunsul primit de Paul Tecuceanu de la Institutului "Matei Balş", semnat de directorul Adrian Streinu - Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, reiese că spitalul nu i-a dat copii după actele medicale solicitate pentru că a invocat confidenţialitatea datelor pacientului: "...întrucât acestea reprezintă documente medico-legale şi, în conformitate cu Legea privind drepturile pacientului, acestea nu pot fi eliberate decât la solicitarea expresă a organelor abilitate".

Citiţi şi:

Testul pentru gripa porcină e o păcăleală

În farmaciile din Vest se vinde un test care îţi spune pe loc dacă eşti bolnav de gripă porcină

S-a vaccinat împotriva gripei porcine şi a ajuns la spital semiparalizat

Pandemia de gripă porcină, în descreştere în Europa, cu excepţia României


Paul Tecuceanu, fratele lui Toni, actorul din trupa “Cronicii Cârcotaşilor” care a decedat din cauza unor complicaţii ale gripei noi, revine cu noi acuzaţii. El reclamă că a solicitat conducerii Institutului „Matei Balş”, spitalul unde a fost tratat şi unde a murit Toni Tecuceanu, „acordarea unei copii a dosarului medical complet al fratelui meu” şi că a fost refuzat.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite