Pandemia de gripă porcină, în descreştere în Europa, cu excepţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul gripal se răspândeşte din ce în ce mai mult
Virusul gripal se răspândeşte din ce în ce mai mult

Propagarea virusului A H1N1 este în scădere în Europa începând cu luna noiembrie, cu excepţia României, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP.

În Europa, activitatea virusului de tip nou "continuă să scadă sau rămâne la intensitate scăzută în cele mai multe ţări", precizează OMS. În Polonia, Austria, Estonia, România, Ungaria şi Republica Moldova, transmiterea virusului este cea mai intensă, deşi această tendinţă este în scădere, cu excepţia României", arată raportul OMS, citat de AFP.

Gripa porcină va rămâne o ameninţare constantă pentru timişeni, până la finalul iernii


Intensitatea crescută a virsului gripei porcine în România, comparativ cu alte ţări din Europa, este pusă de specialişti în seama refuzului românilor de a se vaccina. De altfel, numărul celor care au decis să se avccineze a crescut doar după decesul actorului Toni Tecuceanu, din decembrie. Campania de imunizare a început la noi pe 26 noiembrie 2009.

Specialiştii de la Institutul Cantacuzino speră ca după perioada de intensitate crescută din ianuarie să urmeze o descreştere a numărului de cazuri.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 17 ianuarie, au fost vaccinate împotriva virusului pandemic 1.241.969 de persoane.

Dintre acestea, 700.353 de persoane s-au imunizat în săptămâna 11-17 ianuarie.

Ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţioi privind evoluţia virusului A H1N1 în România arată 6.838 de cazuri, din care 111 decese.

14.142 de morţi din cauza gripei porcine, la nivel mondial

Pandemia de gripă A/H1N1 a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în Mexic în perioada martie-aprilie 2009, potrivit celui mai recent bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Activitatea gripală pandemică a atins apogeul în emisfera nordică, între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie, şi a continuat să intre în declin de atunci", subliniază OMS, într-un bilanţ săptămânal.

America de Nord şi Europa au înregistrat cel mai mare număr de morţi ca urmare a răspândirii virusului A H1N1, cu cel puţin 7.094 de morţi, respectiv 3.099 de decese. Regiunile din Extremul Orient şi Pacificul de Vest totalizează 2.877 de morţi.

"În Africa de Nord, în Asia de Sud şi în zone limitate din Europa de Est, transmiterea virusului continuă să fie cea mai intensă", potrivit experţilor OMS.

Începutl de an a adus o creştere a numărului de cazuri în nordul Africii, în special în Libia.

"Egiptul oferă în prezent informaţii asupra unei tendinţe în declin (...), care sugerează că vârful de activitate a virusului a fost atins la începutul lunii ianuarie", apreciază OMS.

În Asia de Sud, "transmiterea activă a virusului pandemic persistă în regiuni din nord şi vest", potrivit observaţiilor organizaţiei. "În India, activitatea gripală a rămas în mare parte limitată la statele din nord şi vest", cu vârfuri atinse la mijlocul lunii decembrie şi, respectiv, la începutul lunii ianuarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite