JR de România, ultimul episod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul miliardar al Bărăganului, Ilie Alexandru, a murit ca un ilustru anonim, pe un pat de spital, în urma unui accident vascular. Ultimii ani i-a trăit într-un apartament de bloc din Slobozia, cu o pensie de 600 de lei, dar conducea un Touareg şi un Land Rover.

Cortegiul funerar al milionarului de carton Ilie Alexandru (58 de ani) a străbătut ieri Slobozia. Magnatul anilor '90, supranumit şi JR Ewing de România după ce şi-a ridicat ferma Hermes - copie fidelă a fermei Southfork din serialul Dallas, a trecut pentru ultima dată prin centrul oraşului pe care l-a transformat în atracţie turistică.

Exact prin acelaşi loc trecea şi acum 20 de ani, într-o limuzină de la geamurile căreia arunca portocale concitadinilor. Acum, pe ultimul drum l-a condus doar o mână de apropiaţi, circa 100 de persoane.

Citiţi şi: JR Ewing de România - Om bogat, om sărac

Pe la căpătâiul lui s-au perindat la priveghi mai mulţi oameni simpli care spuneau că au venit să-i aprindă o lumânare. Ilie Alexandru a murit vineri, la Slobozia, ca un ilustru anonim, pe un pat de spital, în urma unui accident vascular.

Mărirea şi decăderea

Ilie Alexandru

image

Ilie Alexandru a fost primul patron al Bărăganului post-revoluţionar. Fost boxer şi maistru mecanic la Cooperaţie, el şi-a început afacerile în anii '90 la Slobozia, deschizând prima consignaţie din oraş în care vindea obiecte aduse de el din Turcia, Grecia şi Ungaria.
CITIȚI ȘI: JR Ewing de România, ultima dată în lumina reflectoarelor

MAI CITIȚI ȘI: JR Ewing de România, dus la groapă de fostele soţii
Primul milion de dolari l-a investit în ceea ce avea să devină Imperiul Hermes. Afaceristul şi-a extins activităţile în turism, alimentaţie publică, precum şi într-o linie de producţie de televizoare Hermes.

Ilie Alexandru a atins apogeul atunci când a construit, la marginea Sloboziei, un sat de vacanţă ce cuprindea o fermă identică ranch-ului Southfork din celebrul serial Dallas, precum şi un miniturn Eiffel. Excentricităţile imobiliare i-au atras renumele de JR Ewing al României. 

Perioada de glorie a lui Ilie Alexandru a durat până în 1997, când magnatul cu o avere estimată la 80 de milioane de dolari avea să fie încătuşat, pentru prima oară, în urma unor tranzacţii frauduloase. Au urmat ani de închisoare şi a fost eliberat din penitenciar în 2009 pentru bună purtare.
CITIȚI ȘI: EXCLUSIV: Fostul miliardar Ilie Alexandru va avea statuie la Hermes
Fostul miliardar şi-a reluat viaţa, fără imperiul său financiar, ce încăpuse între timp pe mâna băncilor şi cămătarilor cărora le datora bani. Ultimii ani i-a trăit într-un apartament modest de bloc, dintr-o pensie de 600 de lei.

 Când ieşea în lume, conducea însă un Touareg sau un Land Rover. Vecinii săi spun însă că Ilie Alexandru nu era atât de sărac. „Într-adevăr nu mai avea aşa de mulţi bani, dar nu era sărac lipit pământului", zice Liliana Preotu (57 ani). 

CITIȚI ȘI: Municipalitatea îi va acorda lui JR Ewing de România titlul de cetăţean de onoare al oraşului Slobozia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite