Primării gata să tragă obloanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Coloneşti a pierdut 68.000 de lei în urma rectificării bugetare
Primăria Coloneşti a pierdut 68.000 de lei în urma rectificării bugetare

Rectificarea bugetară de toamnă a pus pe butuci administraţia locală în judeţ. Autorităţile au rămas fără bani de salarii. Nevoiţi să returneze mai mulţi bani decât le fuseseră alocaţi pentru ultimul trimestru, edilii din peste 70 de localităţi din Olt nu mai au din ce plăti salariile sau facturile la utilităţi.

Majoritatea primăriilor din judeţul Olt se confruntă cu o situaţie disperată: salarii neplătite, telefoanele şi energia electrică tăiate, microbuzele pentru transportul elevilor trase pe dreapta şi şcoli care vor intra în iarnă fără lemne pentru foc.

Mai mult, după rectificarea bugetară impusă prin Ordonanţa 18/2010, trebuie să returneze statului mai mulţi bani decât li se alocaseră pentru ultimul trimestru.

„Bugetul judeţului a fost redus cu aproape 40 de milioane de lei. Din cele 112 primării, 74 se confruntă cu probleme, câteva fiind ameninţate cu blocarea conturilor", a declarat Miruna Sârghie, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Olt.

Citiţi şi:

Guvernul lasă primăriile risipitoare în faliment

Cine a bagat frauda-n primărie

Primari pe viaţă în localităţile din vestul ţării

Cel mai grav afectate sunt trei comune care, deşi nu primiseră nimic pe ultimele trei luni, au fost vizate de rectificarea negativă: Grădinari, cu 106.000 de lei, Dobrun, cu 81.000 de lei, şi Coloneşti, cu 68.000 de lei.

Un primar vrea să demisioneze

Comuna Obârşia a primit 65.000 de lei, însă trebuie să restituie 136.000 de lei. Din cei 22 de salariaţi ai primăriei, la lucru mai vin doar cinci, instituţia funcţionând fără telefon şi curent.

„Datoriile ajung la vreo 400.000 de lei. Nu am primit salariile de patru luni. Cei 27 de elevi parcurg zilnic pe jos şase kilometri şi nu avem asigurat combustibilul pentru încălzire decât la o şcoală. De 20 de ani, de când sunt primar, nu m-am confruntat cu o situaţie atât de grea. Am luat în calcul varianta să plec de la primărie. Am şi eu rate la bănci şi familie de întreţinut", a spus primarul Udrea.

„Rectificarea s-a făcut pe minus în urma aplicării Ordonanţei 18/2010. Se retrag anumite fonduri acordate în trimestrele I şi II pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru proiecte, deoarece ordonanţa prevede reducerea alocaţiilor de la bugetul de stat. Banii se retrag din încasările ce intră de acum înainte şi din venitul pe impozit, până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte Primăria Coloneşti, n-o să putem să acoperim cei 800 de milioane de lei vechi, deoarece am încasat deja peste 90 la sută din impozite şi taxe. Salariaţii primăriei îşi vor primi salariile abia în ianuarie, iar până atunci suntem nevoiţi să debranşăm utilităţile", a declarat Aurel Bondrescu, primarul comunei Dobrun.

Cum „lucrează" Ordonanţa

Bugetul primăriilor este alimentat, pe lângă venituri proprii, şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, repartizate de la nivel central, la început de an.

Problema care a apărut este că bugetele iniţiale ale primăriilor erau construite cu sume minime prevăzute pentru ultimul trimestru din 2010 în ideea că, la rectificările din cursul anului, fondurile destinate ultimelor trei luni vor fi suplimentate. În august a fost însă aprobată Ordonanţa Guvernului 18/2010, vizând rectificarea bugetului de stat, prin care aceste sume defalcate din TVA au fost diminuate.

„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se diminuează cu 500 de milioane de lei", se arată în actul normativ respectiv.

Primăriile au fost puse astfel în situaţia ca, în loc să beneficieze de alocări suplimentare pentru ultimul trimestru, să restituie o parte din suma alocată iniţial pentru întreg anul 2010 din sumele defalcate din TVA.

"Salariaţii primăriei îşi vor primi salariile abia în ianuarie, iar până atunci suntem nevoiţi să debranşăm utilităţile."
Aurel Bondrescu
primar comuna Dobrun

Aurel Bondrescu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite