Cine a bagat frauda-n primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriean Videanu, Vladimir Sommer şi Vasile Panţâru sunt cele mai vehiculate nume în dosarul «Fraudă la Reabilitarea şcolilor». Fostul primar al Capitalei a parafat, alături de cei doi funcţionari, un contract pe bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu General Construct & Consult SRL, o firmă care ar fi falsificat garanţia.

„Banii nu sunt o problemă pentru Bucureşti”, spunea fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, în 2006, când sutele de milioane de euro veneau de la BEI. La nici doi ani s-a dovedit că problema era însă modalitatea de folosire a acestor sume, iar cel mai flagrant caz este proiectul „Reabilitarea Şcolilor”.
În 2006, firma General Construct & Consult SRL, o „aripă” a unui off-shore, a câştigat prin licitaţie contractul de reabilitare a 11 şcoli din Bcuureşti, proiect finanţat din fonduri BEI. «Consultantul de la acea vreme, Hill International, a tras nişte semnale de alarmă în legătură cu acea firmă, însă nimeni nu a reacţionat», spune acum, după ce DNA a început ancheta în acest caz, unul dintre directorii Direcţiei de Învăţământ a municipalităţii.


Banii înapoi, la BEI

Pe lângă faptul că, la doi ani de la semnarea contractului, reparase doar o şcoală, compania General Construct & Consult SRL nu şi-a depus în tot acest timp nici bilanţul la Registrul Comerţului. În prezent, firma este în stare de faliment şi este administrată de către un lichidator judiciar, SC Consulta 99 SPRL.
„Prinde orbu’, scoate-i ochii” este concluzia autorităţilor, în condiţiile în care BEI îi cere urgent Primăriei Capitalei returnarea a cel puţin 5 milioane de euro din cele 63 de milioane de euro, bani împrumutaţi pentru acest proiect.
Fără a preciza o sumă anume, edilului-şef Sorin Oprescu a declarat în urmă cu două zile că SC General Construct & Consult SRL ar fi primit bani de la Primăria Capitalei.  


Panţâru aşteaptă ancheta DNA

La momentul semnării contractului, pe lângă primarul Adriean Videanu, şeful Unităţii de Implementare Proiecte era Vladimir Sommer, iar managerul tehnic al « Reabilitaării Şcolilor cu fonduri BEI » era Vasile Panţâru. Sommer şi-a dat demisia încă din perioada mandatului lui Videanu, dispărând din viaţa publică, iar Panţâru a rămas însă în Primăria Capitalei, pe acelaşi post.
În timp ce, în 2007, declara pentru ziarul Adevărul că SC General Construct & Consult nu are de luat niciun ban de la Primarie şi că se punea problema  rezilierii contractul, Panţâru ne-a spus ieri că DNA îşi va spune cuvântul în acest caz. Tot în urmă cu trei ani, Ştefan Osain, preşedintele General Construct & Consult, susţinea că semnala Primariei Capitalei incapacitatea de plată a companiei şi că a fost sfătuit să se întealegă cu managerii instituţiilor de învăţământ.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite