Sindicatele vor impozitare progresivă pe toate salariile, inclusiv de la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa

Sindicatele încă mai speră că vor salva de sub bisturiul guvernanţilor salariile bugetarilor şi pensiile. Bogdan Hossu, preşedintele Cartelului Alfa, a declarat la ieşirea consultărilor care au avut loc ieri la Parlament că organizaţia pe care o reprezintă a făcut mai multe simulări pentru ca salariile să nu scadă, toate, cu 25%.

Potrivit liderului de sindicat, una dintre soluţii ar fi impozitarea în trepte a veniturilor salariale din România.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Pentru salariile sub 2.500 de lei sau 3.000 de lei, impozitul pe venit ar urma să rămână la 16%, spune Hossu, dar cele peste acest nivel şi până la 8.000 de lei sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitate cu 25%. Tot ceea ce este peste 8.000 sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitat cu 38 sau 40%.

Citeşte şi:

Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

Bugetari care sfidează "curba de sacrificiu": salariile ceferiştilor nu scad cu 25%

O altă soluţie, spune Hossu, ar fi aplicarea diferenţiată a reducerilor salariale, pe ordonatori de credite. În opinia sa, în unele ministere, precum cel al Finanţelor, procentul ar trebui să fie mai mare, fiindcă acolo s-ar economisi foarte mult numai dacă s-ar anula suplimentele, unele dintre acestea totalizând 350% din salariu. Soluţia impozitării diferite a veniturilor este agreată şi de cei de la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), spune preşedintele acesteia, Iacob Baciu.

Miercuri, liderii marilor centrale sindicale se vor întâlni pentru a discuta şi finaliza câteva simulări care să ducă la reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul, inclusiv varianta cu impozitarea în trepte a veniturilor, variante pe care să le prezinte vineri la întâlnirea Consiliului Economic şi Social.

Băsescu îi ceartă pe sindicalişti

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri că nu-şi asumă decât soluţia asumată de Guvern pentru ieşirea din criza economică, precizând însă că a decis împreună cu premierul ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Executiv decât dacă are avizul Consiliului Economic şi Social (CES).

Propunerea de a amâna o decizie a Guvernului a venit în cadrul întâlnirii de ieri dintre Cabinetul Boc, preşedinte şi sindicate, iar şedinţa CES va avea loc vineri. „Propunerea a venit chiar de la preşedintele Traian Băsescu, care a fost un fel de mediator al discuţiilor. Au fost foarte multe conflicte verbale între sindicate şi miniştri, iar atunci Băsescu i-a trimis pe sindicalişti să-şi rezolve cererile la CES", au declarat surse participante la discuţii.

„Dacă de la CES ies soluţii mai bune decât cea pe care Guvernul o propune acum, m-aş bucura. Dar consider că prin conţinutul scrisorii către FMI eu am făcut o ofertă corectă românilor", a declarat şeful statului. El a avertizat că lipsa acordului cu FMI ar duce la un deficit de 11,7 miliarde de euro, respectiv 9,1% din PIB. „Îi rog pe oamenii veseli din politică, din presă, din lumea sindicală, de afaceri, să spună cum ar putea împrumuta România 11,7 miliarde de euro pentru a-şi acoperi deficitul fără acord cu Fondul", a comentat şeful statului.

Băsescu şi-a nuanţat astfel poziţia exprimată iniţial, imediat după reuniunea cu sindicaliştii, care a avut loc în cursul zilei la Parlament. „Deci, orice se poate renegocia", declara preşedintele Traian Băsescu la finalul întrevederii. Sindicaliştii vor putea negocia în cadrul întâlnirii de la CES orice modificare pe care o propun la pachetul de măsuri anunţate de Guvern.

În cazul în care se va ajunge la noi termeni ai memorandumului, delegaţia FMI ar putea veni din nou în România pentru o altă rundă de negocieri. Valentina Deleanu

image

Preşedintele s-a întâlnit ieri cu liderii sindicatelor. Opoziţia a boicotat reuniunea  

Guvernul ia în calcul asumarea răspunderii

Potrivit Regulamentului de funcţionare al CES, instituţia are doar un rol consultativ în privinţa deciziilor adoptate de Guvern. Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa", susţine însă că Băsescu a cerut Guvernului să reia negocierile cu FMI în cazul în care CES nu va da un aviz favorabil. Mai mult, surse participante la discuţiile de ieri susţin că negocierile de la CES sunt şi o metodă de amânare a adoptării unor decizii pe motiv că Guvernul se află într-o mare încurcătură - cea a găsirii unei soluţii legislative pentru punerea în aplicare a măsurilor.

„Guvernul este în impas pentru că nu a găsit metoda tehnică pentru a legifera reducerea salariilor şi pensiilor", a confirmat şi Varujan Pambuccian, deputat al minorităţilor, care a participat la întâlnire. În acest context, Guvernul ia în calcul şi varianta asumării răspunderii pentru un pachet de legi în care să fie transpuse toate aceste reduceri, a spus Elena Udrea, ministrul Dezvoltării. Ea a mai adăugat că Guvernul mai speră că va găsi înţelegere la Curtea Constituţională pentru ca magistraţii să nu respingă actele normative de aplicare a măsurilor economice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite