Bugetari care sfidează "curba de sacrificiu": salariile ceferiştilor nu scad cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea salarizării unice nu se aplică în sistemul feroviar, care prin structurile sale este un prestator de servicii.

CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură sunt excluse de la reducerile salariale prevăzute să intre în vigoare din vara acestui an, deşi produc pierderi imense bugetului de stat.

CFR Călători a avut în 2009 pierderi de circa 250 mil. lei, în uşoara scădere faţă de rezultatul negativ din 2008, de 260 milioane de lei (circa 65 de milioane de euro) şi afaceri de 1,97 mld. lei, mai mici cu 7,5%, fatţă de anul anterior (2,13 mld. lei).

La CFR MArfă, pierderile pe anul 2009 s-au ridicat la 230 milioane de lei, adică 54,7 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI

ABERANT: Contabil de liceu cu salariu de ministru!

Cele trei companii intră în sfera prestatorilor de servicii şi chiar dacă se află în subordinea Ministerului Transporturilor, nu vor fi afectaţi de recentele măsuri dispuse de Guvern.

Sindicatele susţin că ceferiştilor le-au fost deja diminuate salariile cu 20% încă de anul trecut, dar atunci nimeni nu s-a sinchisit pentru că nu îi privea direct. Ceferiştii cred că acum nu au de ce să mai fie solidari cu cerererile Guvernului.

„Feroviarii au plătit cu vârf şi îndesat efectele crizei. Fondul de salarii a scăzut prin eliminarea unor prime şi sporuri", ne-a declarat Viorel Istrate, preşedintele Sindicatului Mişcare Comercial la Regionala CFR Galaţi, care acoperă circa o cincime din teritoriul ţării.

Veştile proaste pentru lucrătorii la calea ferată vor continua şi în 2010.

„S-a eliminat al treisprezecelea salariu şi nu se mai dau tichetele de masă. Nu-i putem omite pe cei 15.000 de salariaţi care au fost disponibilizaţi", susţine liderul Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi.

Se poate ajunge la concedieri

Există chiar posibilitatea ca disponibilizările să continue, în special la CFR Marfă, dacă activitatea comercială a companiilor feroviare nu va înregistra un reviriment în următoarele luni.

Aproape jumătate din feroviarii concediaţi în luna aprilie 2010 din cadrul regionalei CFR Galaţi era personal TESA.

Salariul mediu brut la CFR Marfă este de 2.300 lei, la care se adaugă contribuţii ale angajatorului de încă 31,59%. Rezultă deci, în medie, un cost de 3.026,5 lei pentru fiecare salariat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite