Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţine regii şi companii publice din estul ţării au luat măsuri de austeritate, deşi problemele lor s-au înmulţit. Dintre oraşele Moldovei, la Iaşi angajaţii statului sunt cei mai numeroşi, cel mai bine plătiţi şi la adăpost de orice „neplăceri“.

Un „monument“ al nepăsării este CET Iaşi, unde lucrează 1.350 de angajaţi care câştigă lunar, în medie, peste 2.000 de lei. Situaţia firmei este dezastruoasă, având datorii de peste 20 de milioane de lei la Romgaz, motiv pentru care a şi fost debranşată în câteva rânduri, în cursul iernii trecute. CET a mai datorat furnizorului de cărbune Unicom 7,9 milioane de euro, fiind pe punctul să fie executat silit, dar a fost salvat „in extremis“ de Consiliul Local, care a acoperit datoria printr-un împrumut bancar.

Citeşte şi:

Bugetarii în stare de şoc: „Este nedrept! Nu ne vom mai putea achita datoriile“ (UPDATE)

„Nu mai pleacă nimeni“

Cu toate acestea, planul de restructurare al societăţii, care prevedea valuri succesive de concedieri până rămâneau doar 900 de oameni, a fost abandonat. „Nu mai pleacă nimeni. Angajaţii pleacă prin rotaţie în şomaj tehnic, câte 21 de zile, din martie până în toamnă“, a declarat un responsabil CET care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Pe de altă parte, la Termica Suceava şefii taie în carne vie. Din cei 1.000 de angajati, care câştigă în medie 800 de lei lunar, 300 vor fi daţi în curând afară.

La societatea de termoficare Locato din Piatra Neamţ există doar 81 de angajaţi, care câştigă în medie 1.500 de lei lunar. Pe timpul verii, când nu se produce agent termic, 20 de oameni intră în şomaj tehnic. Cel mai bine par să reziste pe timp de criză companiile de apă-canal. La Compania de Apă Bacău, unde muncesc peste 170 de oameni, cu un salariu mediu de aproape 800 de lei, de cinci ani nu s-au făcut disponibilizări.

Profit de 5,2 milioane lei

Cei peste 1.050 de salariaţi ai companiei ieşene ApaVital câştigă în medie 1.400 de lei lunar. Societatea a încheiat anul 2009 cu un profit de 5,2 milioane de lei pe care i-a investit integral în reţele. De la debutul crizei, şefii ApaVital au făcut restructurări.

„Numărul de posturi s-a redus cu 133 în ultimii doi ani, cele mai multe «pe cale naturală», adică pensionare sau deces. N-am angajat alţi oameni pentru a-i înlocui, deşi activitatea societăţii s-a extins“, a precizat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite