Carlos "Şacalul": Ceauşescu era prost, dar patriot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilich Ramirez Sanchez, supranumit Carlos Şacalul, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către magistraţii francezi
Ilich Ramirez Sanchez, supranumit Carlos Şacalul, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către magistraţii francezi

Din puşcărie, Carlos „Şacalul“ descrie sentimentele sale faţă de Nicolae Ceauşescu. Cel mai cunoscut terorist din toate timpurile, Carlos „Şacalul“, îşi aminteşte cu plăcere de vizitele în România.

Citeşte şi: EXCLUSIV/Urmele „Şacalului” prin România/ Teroristul Carlos a dormit la o familie din Dolj

Din puşcăria unde este condamnat la închisoare pe viaţă, Carlos a acordat un interviu publicat, ieri, de ziarul spaniol „El Pais".

„Aţi fost acuzat că aţi lucrat ca mercenar în România în timpul regimului lui Ceauşescu", îi spune lui Carlos ziaristul spaniol.

Faimosul terorist răspunde evaziv, fără a recunoaşte că a primit vreo misiune de la dictatorul român: „Toate atentatele împotriva exilaţilor români au fost făcute de poliţia politică, cât timp Ceauşescu mai trăia încă. Ce puteai face ca mercenar în România? Tu crezi că le puteam spune colegilor mei «Hai să-l ucidem pe profesorul cutare sau pe ziaristul X, fiindcă aşa ne spune Ceauşescu?» M-ar fi scuipat în faţă."

Mai citiţi:

- Viaţa unui terorist celebru
- Carlos critică terorismul
- Nicolae Pleşiţă a fost omul de legătură între Ceauşescu şi Carlos Şacalul

„L-am respectat pe Ceauşescu"

Carlos susţine însă că a avut o relaţie personală foarte bună cu Nicolae Ceauşescu: „Mie îmi plăcea Ceauşescu şi l-am respectat. Era foarte puţin inteligent - un tip de la munte, ce provenea dintr-o familie săracă, însă foarte patriot şi foarte solidar. Ne-a primit foarte călduros, cu toate onorurile: casă, posibilităţi de a călători, însă nu am primit niciun ban de la el".

Ciudat este faptul că fostul terorist nu explică scopul acestor întâlniri, extrem de cordiale, cu Ceauşescu. Amintim că acum cinci ani generalul (r) Nicolae Pleşiţă, fost şef al spionajului românesc după fuga lui Pacepa, recunoştea intenţia lui Ceauşescu de a-l angaja pe Carlos pentru a comite asasinate politice.

Pleşiţă părea foarte informat în acest sens, întrucât el însuşi se caracterizează drept omul de legătură dintre Ceauşescu şi Carlos.

Recomandat de Arafat

Contrar celor spuse de Carlos, Pleşiţă afirmă că dictatorul român „nu a vrut să discute niciodată personal cu Carlos", deşi acesta îi fusese recomandat de însuşi Yasser Arafat, liderul palestinienilor. „Carlos a fost doar un instrument de care s-au folosit atât Arafat, cât şi Ceauşescu", spunea Pleşiţă. El susţine că Ceauşescu i-a cerut lui Carlos să-l captureze pe generalul Pacepa, după fuga acestuia în SUA.

„Manevra nu a reuşit, întrucât Carlos mi-a spus mie personal că nu are posibilitatea de a mai organiza vreo acţiune în SUA sau Europa Occidentală. I-am raportat lui Ceauşescu că mercenarul său nu poate pune în practică operaţiunea", declara Pleşiţă. Carlos se pare că era cunoscut de Pacepa, întrucât acesta din urmă, înainte de a defecta, ar fi intermediat legătura dintre Ceaşescu şi Yasser Arafat, iar Carlos a fost unul dintre aghiotanţii lui Arafat.

A lucrat şi cu prietenii, şi cu duşmanii

Deşi Pleşită spunea despre Carlos că nu putea acţiona în SUA, Carlos afirmă în ziarul „El Pais" că a lucrat ca mercenar în SUA şi că a câştigat mulţi bani în acest mod: „Statele Unite plăteau milioane de dolari şi sunt mândru că am avut un rol important în acest tip de afaceri".

Carlos afirmă răspicat că nu s-a lăsat doar angajat de anumite guverne, ci le-a şi impus condiţiile lui: „Noi nu ceream bani, ci impuneam să ni se plătească. Am lucrat şi cu state prietene, şi cu duşmanii. Francezii ne-au plătit cinci milioane de dolari în 1976, când eu mă aflam în Algeria, pentru un avion Air France pe care l-am dus până în Entebe, un aeroport din Uganda. Toată lumea plăteşte, frate".

În relaţia cu Ceauşescu, intermediată de generalul Pleşiţă , Carlos „Şacalul" pare să fi fost însă un tip docil şi, mai mult chiar, „un om simpatic, un latin de-al nostru", susţine Pleşiţă. El nu spune ce a făcut concret Carlos pentru Ceauşescu, ci afirmă că relaţia serviciilor secrete româneşti cu teroristul a fost aceea de „a-l tolera, atât timp cât nu va organiza atentate teroriste pe teritoriul României. De fapt, aceasta a fost condiţia de bază a cooperării noastre".

Faimosul atentat din anul 1981 al lui Carlos împotriva postului de radio Europa Liberă, despre care se spune că a fost comandat de Ceauşescu, nu este amintit de terorist în interviul de ieri, iar generalul Pleşită respinge orice implicare a Securităţii române.

Nicolae Pleşiţă, prietenul român

Nicolae Pleşiţă a murit în septembrie 2009, la vârsta de 80 de ani. De-a lungul carierei, Pleşiţă a ocupat succesiv funcţiile de activist PCR, comandant al Securităţii Cluj, şef al Direcţiei a V-a a Securităţii şi în final şef al Direcţiei Informaţii Externe.

Nicolae Pleşiţă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite