Viaţa unui terorist celebru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Sacalul
Carlos Sacalul

Ilich Ramirez Sanchez s-a născut la 12 octombrie 1949, în Caracas - Venezuela. Tatăl său, avocat, era un susţinător al doctrinei marxiste. De aici şi numele de Ilich, în amintirea lui Valdimir Ilici Lenin.

După divorţul părinţilor, în 1966, Ilich Ramirez Sanchez pleacă împreună cu mama şi cei doi fraţi în Marea Britanie, unde avea să urmeze cursurile Institutului de Ştiinţe Economice din Londra. Ulterior a frecventat universitatea moscovită Patrice Lumumba, de la care a fost exmatriculat în 1970.

În acelaşi an, Ilich intră în rândurile Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), unde primeşte numele de războinic Carlos. Se reîntoarce la Londra unde, la 30 septembrie 1973, comite primul atentat. Victima, Joseph Edward Sieff, vicepreşedintele Federaţiei Sioniste Britanice, reuşeşte să supravieţuiască.

Zeci de morţi, sute de răniţi

Un an mai târziu, Carlos atacă cu grenade un restaurant din Paris în care se aflau mai mulţi membri ai comunităţii evreieşti. În 1975, poliţia franceză îl arestează pe Michel Moukharbal, omul de legătură al lui Carlos. Acesta divulgă ascunzătoarea teroristului, însă este împuşcat de către Carlos alături de cei doi detectivi francezi care încercaseră să-l captureze.

Teroristul se retrage în Liban pentru a plănui cea mai importantă lovitură a sa. La 20 decembrie 1975, Şacalul, alături de şase luptători, ucide trei agenţi de pază şi pătrunde în sediul Organizaţiei Ţărilor Importatoare de Petrol de la Viena şi ia 70 de ostatici, printre care 11 miniştri. Reuşeşte să scape cu un avion pus la dispoziţie de autorităţile austriece.

Urmează o serie sângeroasă de atacuri şi asasinate care avea să producă zeci de morţi şi sute de răniţi până la sfârşitul anilor '80. Carlos, supranumit Şacalul, după cartea „Ziua Şacalului" descoperită într-una dintre ascunzătorile sale, a lucrat ca asasin plătit pentru mai multe ţări, având o bună relaţie şi cu fosta Securitate din România. La 14 august 1994, Ilich Ramirez Sanchez este capturat în Sudan şi predat autorităţilor franceze. În prezent îşi ispăşeşte condamnarea pe viaţă la închisoarea de maximă securitate Clairvaux
din Franţa.

Şacalul

Carlos a fost supranumit Şacalul după ce poliţiştii parizieni au găsit volumul „Ziua Şacalului" într-una dintre ascunzătorile celebrului terorist.

Citeşte şi: EXCLUSIV/Urmele „Şacalului” prin România/ Teroristul Carlos a dormit la o familie din Dolj

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite