Nicolae Pleşiţă a fost omul de legătură între Ceauşescu şi Carlos "Şacalul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul general de Securitate şi şef al Direcţiei de Informaţii Externe în 1980-1984, Nicolae Pleşiţă a fost suspectat că a furnizat arme, muniţie şi bani celebrului terorist Carlos „Şacalul", Pleşiţă fiind omul de legătură al lui Nicolae Ceauşescu cu vestitul venezuelean.

Citeşte şi: EXCLUSIV/Urmele „Şacalului” prin România/ Teroristul Carlos a dormit la o familie din Dolj

Fostul şef DIE a murit în septembrie 2009 într-un spital al SRI din Bucureşti, în urma unor afecţiuni cronice. Suspectat că ar fi pus la cale în 1981 aruncarea în aer a clădirii postului de radio Europa Liberă din Munchen, Pleşiţă a primit în martie 2009 verdictul de neîncepere a urmăririi penale de la Parchetul General în dosarul Pleşiţă-Carlos.

Pleşiţă a fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, alături de generalul Iulian Vlad (şeful fostei Securităţi), Tudor Postelnicu (fost ministru de Interne) şi Gisela Vass (adjunctă a şefului Departamentului pentru relaţii internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, care s-a ocupat în mod special de relaţiile cu "organizaţiile revoluţioare din întreaga lume").

The New York Times a scris la moartea lui Pleşiţă că Ceauşescu i-a cerut acestuia să-i găsească lui Carlos un adăpost în România, că fostul general de Securitate l-a bătut pe disidentul Paul Goma şi că Nicolae Pleşiţă a avut în 2008 una dintre cele mai mari pensii de stat din România: 6.500 de lei.

"Arafat era homosexual iar Carlos era aghiotantul lui frumuşel"

Pleşiţă a zis despre Carlos Şacalul, că a fost unul dintre aghiotantii liderului Autorităţii Naţionale Palestiniene, Yasser Arafat, cu care Ceauşescu se înţelegea foarte bine, potrivit HotNews.

"Arafat era homosexual, acum pot s-o spun, pentru că nu mai trăieşte. Iar Carlos era aghiotantul lui frumuşel, nu este exclus ca între ei să fi fost şi acest gen de relaţie. Nu am vrut s-o spun atunci pentru că n-am vrut să-i fac rău lui Arafat, era un motiv de şantaj, nu?!", a spus generalul Pleşiţă.

Carlos a studiat la Moscova si, de acolo, a fost racolat de Arafat", a mai zis Pleşiţă.

Fostul şef DIE a mai zis că l-a constactat pe Carlos Şacalul la cererea expresă a lui Nicolae Ceauşescu.

Într-o dezbatere TV din 2006, Pleşiţă a declarat despre duşmanii regimului comunist că "i-am ucis, bineînţeles. Asta făceam noi".

"Regret omenia lui"

Slujba de înmormântare a lui Pleşiţă, de la 30 septembrie 2009, s-a ţinut la biserica Sf. Gheorghe însă accesul a fost restricţionat de către ofiţeri SRI şi nu au avut avut voie să-l vadă decât rude apropiate sau foşti colegi din Cluj, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, potrivit unor surse citate atunci de NewsIn.  SRI a dezminţit atunci incidentul.

Printre cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la generalul Nicolae Pleşiţă s-au numărat foşti colegi din structurile de Securitate din perioada comunistă. "Era greu, să ştiţi, nu era uşor. Erau şi lucrurile altfel pe vremea aia, se punea altfel problema. A fost un om foarte abil, foarte corect şi principial. Eu cred că toţi colegii îl regretă. Eu regret omenia lui şi principialitatea", a povestit colonelul în rezervă Constantin Ungureanu.

Un alt subaltern l-a descris pe fostul şef DIE ca pe un om dur, dar corect. "Am lucrat împreună la Piteşti, la fosta Direcţie Regională MAI. Mi-a fost şef, nu am lucrat împreună. Era dur. Eu sunt pensionat din 1981. Am rupt relaţiile cu ei. Era un şef bun " a povestit colonelul în rezervă Ion Stancu.

Fiul generalului Pleşiţă a refuzat să facă orice fel de declaraţie şi pentru că starea de sănătate nu i-a permis să stea în biserică, bărbatul a preferat să stea în timpul slujbei pe o bancă în curte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite