S-a întors iarna: asediul zăpezii şi dictatura frigului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii s-au bucurat de ninsoare şi au făcut oameni de zăpadă
Copiii s-au bucurat de ninsoare şi au făcut oameni de zăpadă

Prognoza meteorologilor s-a adeverit: ninge de ieri, iar vremea s-a răcit în toate zonele ţării. Gerul va dura până la Revelion. Cel mai mult au avut de suferit judeţele din vest. Zăpada căzută în timpul nopţii nu a reuşit să mobilizeze echipajele de deszăpezire, fapt care a îngreunat serios circulaţia.

FOTOREPORTAJ Timişoara îngheţată şi pustie, un tărâm boreal uitat de lume

FOTOREPORTAJ Poveste de iarnă din Timişoara, oraşul încremenit sub zăpadă

Alertă de ninsoare în Capitală. Viceprimarul a convocat comandamentul de iarnă

Meteorologii anunţă: în ianuarie vine gerul!

Vreme rece şi ger până în noaptea de Revelion

În ciuda avertismentelor date de şefii Companiei Naţionale de Drumuri, românii care au plecat la drum fără cauciucuri de iarnă au rămas împotmoliţi în zăpadă ori au derapat la primul viraj. Gheţuşul i-a afectat în special pe cei bătrâni, care au ajuns la spital după ce au căzut pe stradă.

„Am scos 10 pluguri şi lamele pentru deszăpezire şi am folosit sare. La ora 3.00 am topit gheaţa, dar la ora 5.00 totul era din nou alb. Am întrerupt lucrările o oră pentru că nu avea rost, ningea prea tare", a spus inginerul Ion Croitoru, de la Drumuri Municipale Timişoara.

Zăpada stoarce bani serioşi de la primării. Află cât costă factura la deszăpezire în oraşele mari

Ambulanţă înzăpezită

Pe mai multe drumuri din judeţul Hunedoara s-a circulat cu greutate. Zăpada a acoperit carosabilul pe tronsonul DN 66 Petroşani - Băcia, pe o distanţă de aproximativ 80 de kilometri.

O ambulanţă a rămas înzăpezită pe drumul spre Spitalul de Pneumoftiziologie din Dobriţa, judeţul Gorj. Salvarea transporta un pacient şi nu a mai putut să înainteze din cauza stratului mare de zăpadă care s-a aşternut pe partea carosabilă. Maşina a rămas blocată timp de 30 de minute, iar pacientul a fost preluat de o ambulanţă venită de la sanatoriu. Drumul se află într-o zonă montană, unde a nins mai abundent.

În Pasul Tihuţa, care face legătura dintre Transilvania şi Moldova, s-a circulat în condiţii de iarnă. Potrivit şefului Regionalei de Drumuri şi Poduri Bistriţa-Năsăud, Alexandru Slaviţa, stratul de zăpadă era ieri după-amiază de 15 centimetri.

Aglomeraţie pe Valea Prahovei

Ninsoarea a redus vizibilitatea pe Autostrada Soarelui



Vacanţa pe Valea Prahovei şi în staţiunile din Braşov s-a sfârşit, ieri, pentru mii de turişti, care au plecat la drum şi au aglomerat DN1, în condiţiile în care ninsoarea a redus mult vizibilitatea şi a îngreunat traficul. „S-au format coloane de maşini de câţiva kilometri între Buşteni şi Azuga, pe sensul de mers către Sinaia", ne-a spus Ştefan Crivăţ, şeful Poliţei Rutiere Prahova.

Ninsoarea de ieri le-a adus, însă, speranţe iubitorilor sporturilor de iarnă. Administratorii pârtiilor din Sinaia au anunţat că, dacă vremea se menţine, în weekend vor deschide pârtiile, care până acum erau impracticabile, din cauza lipsei zăpezii. Căderile masive de zăpadă au dat ieri traficul peste cap şi pe Autostrada Soarelui. Vizibilitatea a fost redusă sub 100 de metri, iar la kilometrii 12 şi 65 ai şoselei, două maşini au părăsit carosabilul şi au intrat în şanţ.

Veselie în Bănie

Ninsoarea care s-a abătut asupra Craiovei a fost prilej de bucurie pentru copiii care au ieşit să se joace în zăpadă, după trei zile de mese copioase. „Noi ne petrecem timpul în faţa calculatorului, dar mai frumos este afară, când ninge. E distractiv!", a mărturisit Daria (12 ani), care a venit în părculeţul din faţa Primăriei Craiova.

Ger până la Revelion

Ninsoarea a redus vizibilitatea pe Autostrada Soarelui

Pe DN1 s-a circulat cu dificultate



Meteorologii spun că, astăzi, va mai ninge în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, mai ales dimineaţa. În schimb, temperaturile vor scădea simţitor în toată ţara şi vor fi cu 5-7 grade Celsius mai mici decât normalul pentru sfârşitul lui decembrie.

„Până la Revelion vom tremura de frig. Minimele nocturne vor fi cuprinse între -15 grade în nordul şi centrul ţării. Maximele de peste zi vor fi sub zero grade", a spus Viorica Dima, meteorologul de serviciu.

Zăpadă în Europa şi în SUA

Meteorologii au emis cod galben de ninsoare în întreaga Bulgarie. Traficul pe una dintre şoselele de la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia era îngreunat. Zborurile între Sofia şi Bucureşti ale Tarom şi Bulgaria Air au fost anulate ieri. În Germania, mii de oameni şi-au petrecut Crăciunul aşteptându-şi avioanele şi mulţi sunt în continuare blocaţi. Ieri, cele mai mari probleme au fost însă în SUA, unde furtunile de zăpadă au dus la anularea a 4.000 de zboruri către coasta de Est.

Ninsoare şi în Capitală

Pe DN1 s-a circulat cu dificultate

În Bucureşti s-a circulat relativ bine  Foto:Petrică Tănase



După ce au avut parte de temperaturi neobişnuite de Crăciun, bucureştenii se pot bucura în sfârşit de zăpadă. Însă nu prea mult. Încă de noaptea trecută, în Capitală a nins încontinuu, iar 160 de utilaje de deszăpezire au fost scoase pe străzile din toate sectoarele.

"Au fost mai puţine maşini pe străzile Bucureştiului şi s-a circulat relativ bine. Zăpada a început să se depună pe carosabil, însă nu au fost probleme", a declarat un reprezentant al Centrului Infotrafic. Cu toate acestea, din cauza condiţiilor meteorologice, un tramvai al liniei 20 a deraiat aseară în Bucureştii Noi.

Sute de bucureşteni, pe patinoar

Din cauza ninsorilor abundente, Primăria Capitalei a convocat aseară Comandamentul de Iarnă, pentru a organiza mai bine deszăpezirea. Cei care s-au bucurat cel mai mult de zăpadă sunt copiii sau tinerii aflaţi în vacanţă. Unii au ieşit cu săniile, iar alţii au preferat să-şi petreacă ziua la patinoar. „Încă de azi-dimineaţă au început să vină foarte mulţi tineri.

Intrau pe gheaţă serii de câte 50, 60 de persoane", a spus Marius, un reprezentant al patinoarului din Parcul Cişmigiu. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meterologie, în Capitală este posibil să mai ningă şi astăzi. În zilele următoare, scăpăm de ninsori, dar vremea va deveni geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor.

În Bucureşti s-a circulat relativ bine
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite