Zăpada stoarce bani serioşi de la primării. Află cât costă factura la deszăpezire în oraşele mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri dimineaţă în Timişoara abia s-a putut circula din cauza nămeţilor
Ieri dimineaţă în Timişoara abia s-a putut circula din cauza nămeţilor

Fiecare zi de ninsoare aduce facturi în plus pentru bugetele locale rahitice deja din cauza crizei. Capitala Banatului nu are un buget stabilit în prealabil pentru deszăpezire, plăţile fiind făcute în funcţie de lucrări.

Timişoara a fost împărţită în două pentru lucrările de deszăpezire. Partea de nord a oraşului este curăţată de societatea Drumuri Municipale, în timp ce zona opusă a canalului Bega revine celor de la Retim. Cele două societăţi au lucrat la capacitate maximă toată noaptea şi ziua de ieri, după ce asupra oraşului s-a abătut un nou val de ninsoare.

„Noi am lucrat cu nouă utilaje şi126 de operatori cu lopeţi care au curăţat trecerile de pietoni. S-au aruncat pe carosabil peste 45 de tone de material antiderapant şi 18.000 de litri de soluţie de clorură de calciu”, a spus Livian Hotico, purtător de cuvânt la Retim, firma ce asigură curăţenia în zona de nord a oraşului.

Cei de la Drumuri Municipale au scos zece pluguri şi lame, au folosit sare ca material antiderapant şi au lucrat cu 20 de muncitori. Cele două firme urmează să factureze pentru Primărie toate cheltuielile legate de deszăpezire. „Decontul se face după fiecare intervenţie. Se face calculul pentru cât s-a consumat, ce materiale s-au folosit”, a spus Ion Croitoru, de la Drumuri Municipale.

Timişoara: 46.000 de euro
„Primăria Timişoara nu are o sumă anume alocată. Avem contracte cu două societăţi şi se plăteşte în funcţie de lucrări. Se iau banii de la întreţinerea şi reparaţiile drumurilor. Anul trecut s-au cheltuit în jur de 200.000 de lei”, a declarat Flavius Boncea, purtătoul de cuvânt al Primăriei Timişoara. 

Arad: 50.000 de euro
Activitatea de deszăpezire a arterelor rutiere din municipiul Arad se desfăşoară continuu  încă din prima zi de Crăciun. Până acum s-a intervenit cu cinci utilaje care au împrăştiat peste 375 de tone de material antideparant şi cu trei utilaje cu pluguri. La Arad au fost alocaţi 50.000 de euro pentru curăţarea drumurilor în patru luni de iarnă.

Sumă uriaşă la Oradea
Orădenii au alocat pentru deszăpezirea străzilor din oraş, peste 300.000 de euro. „Cele opt utilaje încărcate cu material antiderapant au acţionat atât în cursul serii de duminică, cât şi luni dimineaţă. Pentru combaterea poleiului au fost împrăştiate circa 60 tone nisip şi tot atâtea tone de sare la intrările şi ieşirile din oraş, în sensurile giratorii, pe arterele principale, cât şi pe suprafaţa podurilor şi podeţelor”, a spus Mirela Macra, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Reşiţa: 10.000 de euro
Drumarii au ieşit pe şosele şi la Reşiţa, unde zăpada stoarce din buget circa 50.000 de lei pentru această iarnă. „Există un program bine stabilit prin care utilajele intervin în aşa fel încât să nu fie probleme. Avem la dispoziţie 80 de tone de clorură, 800 de tone de sare şi 1.200 de metri cub de nisip”, a spus Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.

Bani irosiţi inutil la Deva
Primăria Deva  plăteşte, lunar, în jur de 20.000 de lei pentru dezăpezire, dar orice zăpadă căzută pe timp de noapte creează mari probleme. Potrivit viceprimarului Marcel Morar, o parte dintre cele opt utilaje de dezăpezire au probleme tehnice. „În foarte scurt timp vom primi o maşină  din Anglia care va curăţa străzile cu ajutorul unei soluţii pe bază de clorură de sodiu”, a declarat Morar. ;

Scuze pentru blocaje
Cele două societăţi care se ocupă de deszăpezirea Timişoarei recunosc că nu au cum să intervină eficient tot timpul. “Când ninge foarte tare, peste jumătate de oră arată de parcă nici nu am fi trecut pe acolo”, a spus Livian Hotico, de la Retim. “Noi am şi întrerupt lucrările timp de oră, pentru că iroseam materialul degeaba”, a adăugat Ion Croitoru de la Drumuri Municipale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite