Meteorologii anunţă: în ianuarie vine gerul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii prognozează zile geroase
Meteorologii prognozează zile geroase

După zilele neobişnuit de calde pentru luna decembrie, trecerea la temperaturile sub 0 grade Celsius se va face brusc. De mâine sunt aşteptate precipitaţii mixte şi ger.

Iarna dă semne că revine. Sunt fenomene cu care doar persoanele trecute de 50 de ani s-au mai întâlnit. Meteorologii spun că, de obicei, luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură.

„Aceasta se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă, în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei, cu excepţia unei zone restrânse ca suprafaţă din jurul Mangaliei, unde temperaturile medii lunare nu coboară sub 0 grade Celsius“, a declarat Vasile Torică, şeful Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea.

Ianuarie în ultimii 40 de ani

De cele mai multe ori, activitatea intensă a ciclonilor mediteranieni a adus precipitaţii bogate în lunile ianuarie. Cea mai scăzută temperatură a lunii ianuarie s-a înregistrat în anul 2010: -17,8 grade Celsius. Tot anul 2010 a fost cel mai bogat în precipitaţii. „A existat strat de zapadă 15 zile şi a măsurat între 1 şi 26 de centimetri. Media decadei a III-a a stratului de zapadă a fost de 22 de centimetri“, a mai spus Torică.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite