Raed Arafat şi-a dat demisia: "Nu se poate susţine ca eu sunt împotriva sistemului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hadrian Borcea împreună cu Raed Arafat
Hadrian Borcea împreună cu Raed Arafat

 Ministrul Sănătăţii a declarat în urmă cu câteva minute că a luat act de demisia lui Raed Arafat. "Cu regret am aflat de decizie, nu pot decât să accept demisia", a spus Ritli Ladislau. Ministrul a mai spus că medicul Tudor Ciuhodaru de la Iaşi va fi consilierul lui onorofic  pe probleme de urgenţă.

UPDATE 14: 33 Raed Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă. El a mai spus că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice

.Raed Arafat a declarat că va lucra în continuare pentru sistemul de urgenţă.  "Se vorbeşte ca şi când nu mai sunt. Sunt şi o să fiu pentru sistemul de urgenţă", a început Raed Arafat, care a spus că nu vrea nicio întrebare despre politică.

Raed Arafat a explicat de ce nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului sănătăţii în privinţa noii legi.

"Nu poţi să reglementezi relaţia dintre două ministere care au acelaşi tip de activitate, dacă schimbi legea atunci unul dintre ele va dispărea. Desffiinţăm o lege coerentă cu una mai puţin coerenţă", a spus Arafat.

"Nu este vorba de SMURD, nu este vorba de doctorul Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă", a declarat Arafat.

"Aproape nici o ţară din lume nu se poate lauda cu sisteme perfecte de urgenţă. Mulţi din afară ne-au lăudat pentru sistemul de urgenţă", a spus Arafat.

"Avem o legislaţie care este unică, tradusă de Banca Mondială şi folosită în alte ţări, dar prin această lege nouă, ne este teamă că SMURD-ul va dispărea. Indiferent că se spune că prin legislaţia secundară rămâne,  va dispărea pentru că dispare baza legală. De acolo dispare integral un capitol privind corelarea SMURD şi MAI"


Medicul a precizat că prin gestul său trage un sistem de alarmă că "distrugem ceva foarte bun: unitatea  primiri urgenţă, serviciul de ambulanţă, Smurdul, etc. Avem un sistem de urgenţă integrat, dar interdependent. Dacă unităţile de primiri urgenţă  vor fi afectate, atunci va fi afectat şi Smurdul.
Când va intra factorul comercial se va intra în competiţie cu sistemul public şi va devine vulnerabil. Când o firmă are interesul să ocupe piaţa celelilalte firme nu mai poţi vorbi de un sistem integrat. Când o să înţelegem asta, va fi prea tarziu: un bilet de drum fără intoarcere", a spus Arafat.

Alte declaraţii de la conferinţa de presă:

"Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă. Vreau să explic anumite aspecte, sper să înţeleagă lumea că avem un sistem de urgenţă integrat. Nu poţi spune că SMURD nu este afectat când depinde de serviciul public de ambulanţă. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în comepetiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat"

"Am obligaţia să avertizez şi să zic public, nu să tac şi să stau pe loc în speranţa că se va rezolva. Pe parcursul anilor, nu este prima dată când există această tentativă de comercializare. Au fost presiuni multe. Am avut presiuni fantastice la Legea 95/2006"

"Am primit un telefon de la domnul preşedinte, dar acest telefon a venit în urma unor reclamaţii venite de la unii colegi din minister"

"Vrem să aducem asigurări private, pe fonduri private, pe baza de contracte, am permis şi accesul de fondurile publice"

"Nu se poate susţine ca eu sunt împotriva sistemului"

"Când au terminat de scris observaţiile la noua lege, am cerut o intrevedere care însă n-a mai avut loc cu preşedintele.
 "Am văzut ce coleg va fi, după ce a fost distrus SMURD-ul în Iaşi, mă aştept la ce va fi aici"

 "Câteva cifre de  investiţii pentru Urgenţă: ambulanţe cumpărate în 2007: circa 15 lei pe cap de locuitor în România. În 2009, am luat ambulanţe pentru a menţine sistemul funcţional: trei lei pe cap de locuitor. În 2011: elicopter  şi ambulanţe cu 3 lei pe cap de locuitor. Am ajuns la 200 de echipaje în ţară, prin creşterea capacităţii, noi lucrăm treptat pe creşterea capacităţii, nu putem face totul brusc"


"Limitarea ar fi resursa umană, pentru că ambulanţa se combină cu persoana, altfel este o simpla maşina de transport. Am început instruirea personalului, suntem la a cincia serie de atestate la Ambulanţă."


"Costul Ambulanţelor: faţă de prima achiziţie, preţul a scăzut cu 15-20% şi putem proba ceea ce susţinem"

" De ce modificăm ce merge? Sistemul de urgenţă e într-o evoluţie, dar este fragil şi încă dependent de oameni, de actorii care il duc mai departe
ca sa funcţioneze singur este nevoie de ani de muncă."

"Noi aici ne luptăm pe idei şi concepte carae vor avea efecte în viitor"

"Am servit cinci miniştri, toata lumea are semnătaura pe acest sistem şi toţi trebuie să o recunoască pentru că e rodul unei activităţi comune şi trebuie lăsat să mearga mai departe"

UPDATE 14: 28 Premierul Emil Boc a semnat demisia lui Raed Arafat

UPDATE 14.06: Ministrul Sănătăţii a declarat în urmă cu câteva minute că a luat act de demisia lui Raed Arafat. "Cu regret am aflat de decize, nu pot decât să accept demisia", a spus Ritli Ladislau. Ministrul a mai spus că medicul Tudor Ciuhodaru de la Iaşi va fi consilierul lui onorofic  pe probleme de urgenţă.

Subsecretarul de stat, Raed Arafat, şi-a dat demisia, susţin unele surse medicale. Oficialii de la Ministerul Sănătăţii nu confirmă depunerea demisiei, dar susţin că la ora 14.30 vor organiza o conferinţă de presă. Raed Arafat a declarat aseară că ia în calcul demisia pentru că  nu  este de acord cu forma legii sănătăţii în privinţa serviciului de ambulanţă de urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat despre demisia secretarului de stat  este decizia acestuia.

"Domnul preşedinte vede lucrurile global şi nu putem să neglijăm punctul de vedere al dânsului. Domnul Arafatt se referă numai la serviciul de urgenţă. În niciun caz nu sunt de acord să proiectăm o imagine dezastruoasă a legii sănătăţii", a spus ministrul Sănătăţii.

Aseară, în urma ceartei televizate cu şeful statului, Raed  Arafat  a spus că ia în calcul demisia.
Eu cred că trebuie să mă gândesc foarte serios să vorbesc din afară. Eu din interior sunt limitat să discut cu domnul ministru. Până mâine mă voi gândi dacă îmi dau demisia. Lumea nu mă crede. Nu ştiu de ce lumea crede că mă apăr pe mine. Mâine voi găsi un alt loc, mai bine plătit. Personalizăm totul în jurul unui om şi nu ne uităm la ce se întâmplă în sistemul de urgenţă, tocmai ca să-l mulţumim pe Vlădescu. Asta e ultima bătălie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenţă. Mă retrag şi vorbesc din afară ca orice cetăţean român, fără să am obligaţii în Guvern. Aşa este normal şi onest din partea mea", a declarat Raed Arafat.

Şeful statului a refuzat să spună dacă Arafat ar trebui să demisioneze sau nu. "Cred că are nişte puncte de vedere stângiste -că numai statul trebuie să fie în sistemul de urgenţă. Dar noi avem un sistem bine creat, pe care se pot aşeza elementele sectorului privat. Nu trebuie să ne sperie asta", a comentat şeful statului.

CITIŢI ŞI:

T. Băsescu s-a războit cu Raed Arafat în direct la TV: "Nu e de acord, pleacă!"

Ritli despre posibila demisie a lui Raed Arafat: "Este decizia lui!"

Ioan Oltean, lider PDL, despre Raed Arafat: "Singura soluţie este să-şi dea demisia"

Raed Arafat: "Îmi dau demisia, dacă se modifică legea sănătății"

Raed Arafat, despre noua lege a sănătăţii: "Misiunea salvării de vieţi, înlocuită de competiţia comercială"

Preşedintele Traian Băsescu: Raed Arafat este marele duşman al apariţiei unui sistem privat de sănătate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite