Preşedintele Traian Băsescu: Raed Arafat este marele duşman al apariţiei unui sistem privat de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a participat miercuri seară la emisiunea "Ediţie specială" de la TVR.

Citeşte şi:
Şapte ani cu Traian Băsescu la Cotroceni: Cum a scăzut încrederea românilor în şeful statului de la peste 72% la doar 8%

Preşedintele Băsescu, atac la UDMR: Blochează reforma sănătăţii la fel cum au făcut cu cea administrativă

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri la TVR, că reducerea numărului de parlamentari, dar şi introducerea votului uninominal într-un singur tur sunt decizii aflate la mâna partidelor din coaliţia de guvernământ. Totodată, şeful de stat a făcut referire la noua lege a sănătăţii şi a lansat afirmaţii acide referitoare la Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Despre reforma sănătăţii:

"Legea sănătăţii este atât de importantă încât trebuie să stea în dezbaterea publică cât a stat şi legea educaţiei. Eu nu doresc aprobarea rapidă, pentru că este o lege importantă în reforma statului, dar doresc o dezbatere publică largă. Ministrul Ritli Ladislau este un om deschis la reforma sistemului. El înainte de a veni la minister a lăsat bisturiul jos. El ştie care sunt problemele."

"Am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem de privat de sănătate el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş. Şi eu am contribuit cu 2% din salariu."

"Mie nu imi plac oamenii care după ce au evoluat în sistem pe urmă devin duşmanii creării oricărui alt sistem de concurenţă. Aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat civilizat. Statul poate asigura principalul serviciu de urgenţă, în care s-au făcut investiţii uriaşe. Nu văd nicio nenorocire dacă aşa cum a început Raed Arafat la Târgu Mureş o să apară la Constanţa sau la Suceava un al doilea Raed Arafat. Noul sistem asta va asigura: concurenţa între spitale. Se va stabili un nivel de performanţă al asistenţei medicale. Spitalele care nu îl ating, anul următor îşi vor pierde pacienţii, iar casa de asigurări va contracta servicii în altă parte."

Despre justiţie:

"Rezultatele date de instanţă nu sunt o acurateţe a modului în care au lucrat procurorii. Cam jumătate din sentinţe au arătat oameni nevinovaţi, din opt sunt patru şi patru. Mai sunt şi mulţi care au fost luaţi de acasă, duşi în faţa judecătorilor, aceştia sunt tentaţi să dea 29 de zile şi apoi nu a mai auzit nici Dumnezeu de acele dosare."

"Acest lucru arată că există o oarecare uşurinţă în a pune oameni sub acuzare. Se pune un semn de întrebare asupra profesionalismului unor procurori de la DNA."

"Vreau să ştiţi că, deocamdată, conform legii, nu răspunde niciodată procurorul pentru distrugerea carierei unui om politic sau a aunui om oarecare. Nu răspunde nici procurorul, nici judecătorul. Însă asta mă îndreaptă tot mai puternic către ideea de a discuta cu majoritatea parlamentară şi să nu oprim răspunderea magistraţilor numai la răspunderea disciplinară. Cum tu distrugi o carieră, trebuie să ştii că şi tu îţi închei cariera în momentul în care faci un abuz asupra unui om."

"Sistemul judecătoresc s-a izolat de lucrul cu celelalte puteri ale statului."

Despre comasarea alegerilor:

"Am fost de acord cu comasarea alegerilor în momentul în care am văzut că modificarea Constituţiei nu se mai poate face în 2012, astfel că prin comasarea alegerilor, nu s-ar fi incomodat acest demers. Este clar că parlamentarii din Opoziţie resping ideea revizuirii Constituţiei, dar şi cei din UDMR."

Despre reducerea numărului de parlamentari:

"Parlamentarii vor trebui să explice de ce nu se reduce numărul lor. Ei vor avea greutăţi să explice de ce nu au respectat rezultatul votului de la referendumul din 2009. Partidele din coaliţie pot face reducerea numărului de parlamentari la 300 dacă vor. Pot face vot uninominal pur dacă vor."

Despre Acordul de Uniune Economică Consolidat:

"La întâlnirea cu ambasadorii UE s-a transmis către toţi colegii din Consiliul European mesajul că România ar putea avea o problemă cu noile măsuri, pentru că introducerea în Constituţie necesită modificarea actului fundamental cu două treimi şi un referendum naţional. În aceste condiţii, România vrea şi o soluţie alternativă - introducerea în Constituţie a noilor prevederi ale acordului de uniune economică consolidată într-un timp mai îndelungat, dar ratificând toate celelalte tratate."

"Astfel se creează mecanisme de disciplinare bugetară."

"Tratatul este deschis ratificării şi statelor care nu sunt în Zona Euro, deci şi României, iar acest lucru este benefic."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite