Şapte ani cu Traian Băsescu la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu în 2004 (stânga) şi în 2011 (dreapta)
Traian Băsescu în 2004 (stânga) şi în 2011 (dreapta)

Traian Băsescu a preluat mandatul de şef al statului pe 21 decembrie 2004. „Adevărul" vă prezinte evoluţia popularităţii preşedintelui, pe baza datelor furnizate de IMAS.

Traian Băsescu, şi-a preluat pe 21 decembrie 2004, mandatul de la fostul preşedinte Ion Iliescu.

Imagini cu Traian Băsescu din 2004 până în prezent

Dupa ce a salutat garda de onoare, Traian Băsescu s-a întâlnit cu fostul preşedinte Ion Iliescu. După o discuţie de o jumătate de oră între fostul şi actualul preşedinte, a venit rândul lui Ion Iliescu să salute - de data aceasta pentru ultima oară - garda de onoare.

Ocuparea Palatului Cotroceni i-a adus lui Traian Băsescu un salt de popularitate de la 42,4% cotă de popularitate înainte de a fi preşedinte la 72,8% în ianuarie când era şeful statului. Fenomenul nu era o noutate în politica românească, fiecare câştigător al alegerilor înregistrând, după instalare de un val de susţinere publică.

Disputele cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu care Traian Băsescu defilase în campanile au afectat negativ şi imaginea preşedintelui. În iulie 2005, în plin scandal pe subiectul anticiaptelor, popularitatea lui Traian Băsescu a coborât până la 49,7%. Era primul moment după preluarea mandatului când şeful statului se situa sub 50%.

Evoluţia cotelor de încredere pentru preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc

Click pe foto pentru a mări imaginea

image

Suspendarea, câştigul lui Băsescu

Începutul anului 2006 l-a găsit pe Traian Băsescu în ascensiune, beneficiar al campaniei anticorupţie. În plus, după ce Guvernul Tăriceanu a modificat legea CNSAS, oferind acestei instituţii dosarele fostei Securităţi, preşedintele s-a pliat şi el pe această temă, lansând tema luptei anticomuniste. În iunie 2006, Traian Băsescu ajunge la o cotă de încredere de 58,6%.

Continuarea războiului între Palate l-a adus pe Traian Băsescu la un minimum de 41,1% în martie 2007. Declanşare operaţiunii de suspendare, orchestrată de coaliţia PSD-PNL-UDMR a revitalizat imaginea şefului statului. În luna mai, când a vut loc referendumul pentru demitere, Traian Băsescu a revenit la 59%. Un salt de 18% în numai două luni de zile, performanţă greu de egalat.

Revenit la Cotroceni, Traian Băsescu are reluat războiul cu Călin Popescu Tăriceanu, finalizând anul cu o cotă de doar 44%.

Scădere dramatică după tăierea salariilor

Formarea guvernului PDL-PSD, negociată de Traian Băsescu a „lovit" şi ea în procentele preşedintelui. În decembrie 2008, înainte de instalarea Guvernului PDL-PSD el avea 49% pentru că în aprilie 2009 să ajungă la 29%.

Şeful statului s-a menţinut la acelaşi nivel pe tot parcursul anului 2009, dar câştigarea alegerilor prezidenţiale i-a adus un nou „bonus" el ajungând la 41% în ianuarie 2010.

Tăierea salariilor şi pensiilor , anunţată de şeful statului în mai 2010, l-a dus la cea mai scăzută cotă de încredere - 8%. De atunci şi până în prezent şeful statului s-a situat între 8 şi 12%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite