Preşedintele Traian Băsescu, atac la UDMR: Blochează reforma sănătăţii la fel cum au făcut cu cea administrativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Traian Băsescu
Preşedintele României, Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la Radio România Actualităţi că suveranitatea Romaniei va depinde de cat de suverană e Europa, iar în Constituţie ar trebui introduse deficitul bugetar de maximum 3%, grad de indatorare de 60% şi deficit structural de maximum 0,5%.

Principalele declaraţii ale şefului statului

Despre acordul de asistenţă financiară încheiat săptămâna trecută la Bruxelles:

- N-a fost o singură excepţie cu privire la acordul de guvernanţă fiscală. Ungaria, Cehia şi Suedia urmează să se pronunţe în perioadă următoare.

- Deocamdată, esenţa este respectarea acordului de la Maastricht. Nimic nou sub soare.

- Se creează mecanisme de impunere a acestor condiţii tuturor statelor. Acest mecanism se creează în principal pentru vechile state membre.

-  S-a stabilit ca statele din zona sa contribuie cu 150 de miliarde, iar cele din zona non-euro sa contribuie cu 50 de miliarde.

- Statele din zona non-euro care au un acord cu FMI sa nu contribuie.

Despre cine va negocia din partea României acordul interguvernamental din cadrul UE:

- Noi am făcut deja cunoscut că vom avea o echipă de trei. Va hotărî Guvernul, pentru că preşedintele angajează România, dar negocierile unui Guvern trebuie să le ducă Guvernul.

- Dacă mă va întreba Guvernul, opţiunea mea ar fi ca şeful acestei echipe să fie ori domnul Orban, ori domnul Aurescu. În orice caz, va trebui să avem o echipă foarte puternică în procesul de negociere.

Despre posibila contribuţia României la FMI:

- Nu suntem o tara de neputinciosi sau care n-ar putea sa intervina pentru UE. Viata noastra e in Europa. Nu putem fi indiferenti.

- Romania nu da bani pe care nu-i ia inapoi. Si noi am luat 6 miliarde. Va trebui sa se stabileasca un calendar de rambursare.

Despre ratificarea acordului prin Constitutie:

- Am facut niste demersuri in urma discutiei cu partidele. A rezultat clar ca niciun partid nu se opune, dar au pus cam multe conditii, asa ca vom intra intr-un proces lung de negociere.

- Am transmis cancelariilor din UE, prin ambasadori, solicitarea de a se analiza posibilitatea ca România sau statele non-euro să ratifice acordul interguvernamental prin Constituţie înainte de intrarea în Zona Euro, şi nu până la 31 decembrie 2012.

- Romania sa-si inscrie in Constitutie conditiile acordului de la Maastricht, inainte sa intre in zona euro.Nu pot risca pe mana intelepciunii partidelor din Romania.

- Nu toate statele pot sau nu in toate tarile exista sentimentul ca Europa e o entitate, care ne serveste tuturor.

- Trebuie să introducem în Constituţie: deficitul bugetar de maximum 3%, grad de indatorare de 60% si deficit structural de maximum 0,5%.

- Daca lasam la mana ziaristilor si politicienilor, care nu cunosc mecanismele de integrare in Uniune, cu certitudine nu vom creste gradul de solidarizare a romanilor.

- Noi toti, impreuna cu economiile noastre, putem sa ne aflam la pupitrul procesului de globalizare.

Despre "limitarea suveranitatii" Romaniei ca urmare a acordului interguvernamental:

- In viitor, suveranitatea Romaniei va depinde de cat de suverana e Europa.

- Guvernul României va face bugetul, dar acesta va fi verificat, la fel ca cel al altor ţări.

Despre prăbuşirea zonei euro:

-  Nu cred că în zona euro se va putea prăbuşire.

- Consider iresponsabile declaraţiile unor comisari UE care vorbeau de o prăbuşire a Uniunii pe 9 decembrie.

- România are nevoie să fie credibilă în acest proces de intrare în zona euro.

- Ne-ar creşte enorm exporturile dacă am fi în zona euro.

- Acest acord nu este un miracol. Nu rezolva fundamental toate problemele, obiectivul lui este sa creeze acel orizont de încredere în gradul de îndatorare UE.

- Poţi să intri în ultimul stadiu de supraveghere şi să realizezi că ai o economie necompetitivă.

- Nu suntem atât de rău, cât să ne fie bine, dar nici atât de bine cât să fim competitivi în UE.

Despre companiile de stat:

- Sper că primul ministru, după ce va revizui bugetele, să dea afară directorii care n-au respectat bugetul aprobat în Guvern

-  Ceea ce a făcut azi primul ministru e un pas spre parteneriatul public-privat.

Despre datorii:

- Spania are un nivel de îndatorare sub 60% şi totuşi a intrat în mare dificultate, fiind necompetitivă.

- România nu iese pe piaţa internaţională, ca să se finanţeze, pentru că există turbulenţe pe piaţă.

- Strucutra datoriei noastre e păcătoasă, pentru că împrumuturile sunt pe termen scurt. Trebuie să ne împrumutăm continuu. Acesta este, poate, cel mai mare risc.

- Avem o primă resursă vizibila: fonduri europene. MEcanismul de absortie a fondurilor a inceput sa funcţioneze. Analiştii ştiu foarte bine că, în ultimele luni, s-a îmbunătăţit procesul de absorbţie.

-   A doua resursă - regiile.

- A treia resursă - exploatările. Vizez şi Roşia Montană, şi Roşia Poieni, şi alte exploatări de cupru şi altele, care nu necesită subvenţii. La ce îmi foloseşte că am aurul în pământ şi eu mă împrumut cu 8% pe piaţă.

- Nu m-aş amesteca în negocierea contractelor de exploatare. Nu e treaba mea. Nu avem bani ca să investim în retehnologizarea mineritului din România.

Despre comasarea alegerilor:

- Din punct de vedere practic, sunt de acord cu comasarea alegerilor. Nici analizele, nici presiunea a unora pe la televiziuni, nu ma vor face sa am o alta abordare.

- Sunt gata sa revenim la ajustarea mandatului prezidential la cel parlamentar. Nu cred ca afectez cu nimic democratia daca am o urna pentru primar şi urna pentru parlamentar. Eu, ca om, care am câştigat patru mandate, două la preşedinţie şi două la primărie, ştiu că românii înţeleg perfect.

Despre legea Sănătăţii:

- Avem nevoie de o nouă lege a Sănătăţii, este de maximă importanţă. Acest sistem s-a dovedit extrem de vulnerabil din punct de vedere al controlării costurilor. Problema pare a fi tot la UDMR, tot acolo unde s-a blocat şi reorganizarea administrativă. Voi face apel la politicienii din UDMR ca să înţeleagă că sunt politicieni care deservesc România şi nu politicieni care blochează reformele ţării.

- Singurul motiv este traficul de influenţă, baronii din sistemul de sănătate care par mai importanţi decât interesul naţional. Voi vedea acest lucru, nu există nicio justificare.

- Dacă aveam o asigurare, nu plăteam o grămadă de bani. Mi-o plătea asiguratorul. (referitor la episodul de la Viena).

-   Se vor introduce case de asigurare private - element de a pune sub control costurile. Aceste case vor aduce bani din afara sistemului in sistem. Casele de asigurare vor fi primul judecător al spitalelor şi al medicilor de familie.

- Dacă nu vor fi mulţumiţi asiguraţii lor, aceştia vor încheia contracte cu alte spitale şi alţi medici de familie. Spitalele îşi vor putea lua credite, în baza contractelor cu casele de asigurare, pentru a putea achiziţiona echipamentele necesare.

- Trebuie să avem o reformă bună, nu cum a fost cea a domnului Marga de la Educaţie care a scos copii din şcoală nepregătiţi.

Despre marile cazuri de corupţie:

- Judecarea marilor cazuri de corupţie e o cerinţă de la Bruxelles. Faptul că multe cazuri, cu tam-tam, s-au finalizat cu achitări şi suspendări de pedeapsă, arată că avem probleme la judecători şi la procurori.

Despre Revoluţie:

-  Eu n-am fost implicat în Revoluţie. Am fost într-un oraş mai liniştit, în Constanţa.

- Văd că toate oraşele se fac oraşe martire. E penibil. A venit timpul să închidem, noi, oamenii politicieni, dosarul Revoluţiei.

- Să lăsăm cercetătorii să-şi facă treaba. Să punem cu toţii la dispoziţia cercetătorilor şi istoricilor toate documentele.

- Deocamdată, avem un singur mare vinovat al Revoluţiei: generalul Stănculescu. Nu vă ascund, are un dosar de graţiere la mine.

Mesaj înainte de sărbători:

- Aş vrea să îi asigur pe români că deşi e extrem de greu, avem soluţii. Nu vom intra într-o situaţie de derapaj. Analizăm tot timpul situaţia cu Guvernul şi cu Banca Naţională. 

- În 2012, România nu va intra într-o depresie economică, dar nici creştere economică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite