Poliţiştii, scut pentru infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Petre Tobă (stânga) şi secretarul de stat Dan Fătuloiu (dreapta) îl încadrează pe fostul ministru de Interne Vasile Blaga
Chestorul Petre Tobă (stânga) şi secretarul de stat Dan Fătuloiu (dreapta) îl încadrează pe fostul ministru de Interne Vasile Blaga

Relaţiile strânse dintre interlopi şi poliţişti, arhicunoscute la nivel  local, îi iau mereu prin surprindere pe şefii de la Bucureşti care iau măsuri doar când e prea târziu. Capetele poliţiştilor sunt cerute doar atunci când infractorii se împuşcă în văzul lumii, iar cârdăşia dintre aceştia şi oamenii legii nu mai poate fi ţinută sub preş.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, i-a cerut, ieri, demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. Motivul: management defectuos. Dan Fătuloiu este însă cel care l-a numit pe Aurel Şoric în funcţia de şef al IJP Neamţ, în 2006.

Nici chestorul Petre Tobă şi nici Dan Fătuloiu nu au aflat însă de tovărăşia lui Şoric cu interlopul Gheorghe Mararu decât după uciderea celui din urmă. Relaţia dintre poliţist şi infractor era bine-cunoscută în judeţul Neamţ, iar comisarul-şef Aurel Şoric nici măcar nu s-a sfiit să recunoască public acest lucru.

Citiţi şi:

Şpăgarii în uniformă reţinuţi pentru mită vor fi cercetaţi în stare de libertate

Primul dosar de crimă organizată în care un şef al Poliţiei a fost condamnat la închisoare a fost instrumentat la Deva

Piatra Neamţ: Cafeneaua în care a fost ucis Mararu a fost securizată din nou

Interlopii au prins tupeu şi atacă cu sânge rece

Preţul tăcerii pentru poliţiştii mutilaţi de bodyguard: 10.000 de euro

Aurelian Vasea Şoric plânge de mila interlopului ucis

Cu toate acestea, la nivelul conducerii Ministerului de Interne, dar şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române se pare că nu se ştia nimic. Aceasta în condiţiile în care ambele instituţii au la îndemână mai multe pârghii de control şi supraveghere a inspectoratelor din teritoriu.

Supracontrol degeaba

Pe lângă Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie şi Corpul de Control al Ministerului de Interne, atât secretarul de stat Dan Fătuloiu, cât şi şeful Poliţiei, Petre Tobă, primesc sesizări atât din partea poliţiştilor nemulţumiţi, cât şi din partea cetăţenilor asupra cărora se comit abuzuri. Este practic imposibil ca o situaţie precum cea de la Neamţ să nu fie cunoscută de mai marii de la Bucureşti.

Iar cazul de la Neamţ nu este singular. Aşa s-a întâmplat şi în Gorj, şi în Constanţa, şi Ialomiţa, iar exemplele pot continua. Cu toate insistenţele noastre, nici secretarul de stat Dan Fătuloiu şi nici chestorul Petre Tobă nu au putut fi contactaţi pentru a explica această anomalie.

Poliţişti de carieră

Dan Valentin Fătuloiu ocupă, din octombrie 2009,  funcţia de şef al Departamentului de Ordine Publică din cadrul Ministerului de Interne. Din octombrie 2007 până în septembrie 2009, Fătuloiu a fost şef al Biroului Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Washington DC, SUA.

Postul din America i-.a fost oferit de fostul ministru de Interne Cristian David, după ce, în perioada 2005-2007, ocupase funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Fătuloiu a mai fost şef al Poliţiei Bucureşti, al IPJ Argeş şi al IPJ Dâmboviţa.

Chestorul Petre Tobă se află la conducerea IGP din ianuarie 2009. Anterior a mai ocupat funcţiile de adjunct al şefului Poliţiei Române şi adjunct al şefului Poliţiei Capitalei.

Cine îi controlează pe poliţişti

Instituţiile care se ocupă de controlul poliţiştilor şi care întocmesc săptămânal rapoarte sunt: Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă; Direcţia Generală Anticorupţie; Corpul de Control al Ministerului de Interne.

Şeful IPJ Neamţ a plâns de mila interlopilor

Mihael Balint

Florin Jbanca

Comisarul-şef Aurelian Vasea Şoric, şeful IPJ Neamţ, a ţinut să ia apărarea interlopilor Mararu într-o conferinţă de presă. Cămătarul Gheorghe Mararu a fost împuşcat mortal duminică la o cafenea din Piatra Neamţ, iar fratele său, Bogdan Mararu, a fost rănit uşor.

„De ce este atât de interlop Mararu? De ce se vehiculează acest lucru? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt procurori care dau bani. Nu ştiu cât de interlop este Gheorghe Mararu, Dumnezeu să-l ierte!, că-i mort. Era în atenţia noastră pentru că era implicat în tot felul de chestii dubioase", a afirmat şeful IPJ Neamţ.

De asemenea, el a spus că ucigaşul Cristian Chilat, zis Falău, este principalul suspect în cazul incendierii de la magazinul Onim din noaptea de vineri spre sâmbătă şi că ar fi fost prins mai repede, dacă s-ar fi dat curs cererii de a fi filat. „Joi, am avut o întâlnire cu şefii serviciilor SRI şi SIPI şi le-am spus: «Falău este un pericol, am nevoie de filaj pe el». Nu s-a făcut!", a declarat Şoric.

Sala de şedinţe a Inspectoratului Judeţean a fost ocupată ieri de şefii posturilor de poliţie din cele 78 de localităţi rurale care fuseseră convocaţi la instruire şi tragere. Poliţiştii au cerut în cor retragerea solicitării de eliberare din funcţie a lui Vasea Şoric făcută de chestorul-şef Dan-Valentin Fătuloiu ministrului de Interne, Traian Igaş.

Familia Şoric câştiga din cabinetul notarial

Conform declaraţiei de avere completate luna trecută, şeful Poliţiei Neamţ Aurelian Vasea Şoric a avut anul trecut un venit de 85.136 de lei. Din această sumă, 75.400 de lei reprezintă salariul de ofiţer pe un an, iar 9.736 i-a încasat din norma de hrană şi echipament. Familia Şoric cumulează însă un câştig sporit prin cei 127.726 de lei, venit net realizat de soţia sa, Cristina, notar public.

Veniturile familiei s-au majorat considerabil în ultimul an, în condiţiile în care în declaraţia din 2009, soţia a cîştigat doar 9.600 de lei, ca stagiar.

Familia Şoric deţine trei terenuri, unul în Piatra Neamt şi două în Iaşi cumpărate în perioada 2004-2009. În Piatra Neamţ deţine 809 metri pătraţi de teren, iar în Iaşi are două suprafeţe de teren intravilan care însumează 975 de metri pătraţi.

În declaraţia de avere sunt menţionate la capitolul clădiri deţinute casa şi biroul notarial construite în anii 2008 şi 2009, gard în gard cu vila lui Gheorghiţă Mararu. „Mi-am vândut un apartament cu 110.000 de euro în Iaşi, am vândut un teren, am fost în misiuni, am un credit de 120.000 de euro şi vă bateţi joc de familia mea!", a spus plângând Aurelian Şoric.



Parchetul General preia ancheta

Corpul de control al ministrului Internelor merge, azi, la Piatra Neamţ pentru a face o anchetă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Mai mult, ancheta în cazul crimei de la Nemţ a fost preluată de către Parchetul General după ce au apărut suspiciuni cu privire la o eventuală părtinire în modul de soluţionare a cauzei. Aurelian Vasea Şoric (foto) a câştigat prin concurs, în iunie 2006, şefia IPJ Neamţ.

Prieteniile reciproc avantajoase între poliţişti şi interlopi

Răzvan Priţulescu

De-a lungul ultimilor ani, o sumedenie de poliţişti cu funcţii înalte au fost acuzaţi de legături strânse şi interesate cu lumea interlopă. Unii, puţini, au fost arestaţi alături de infractorii pe care-i protejau, alţii au beneficiat de clemenţă din partea superiorilor, fiind înlăturaţi discret din miezul scandalului şi pensionaţi "la cerere", evident, după "o anchetă internă".

Boerică şi chiriaşul

Aurelian Vasea Şoric

Genică Boerică

Unul dintre cei mai controversaţi şefi din Poliţie este Constantin Codiţă, comandantul IJP Dolj între anii 2001 şi 2004. Codiţă s-a remarcat prin numeroasele NUP-uri cu care-i fericea pe membrii lumii interlope gorjene şi, mai ales, prin amiciţia sa cu Genică Boerică - acuzat şi condamnat pentru infracţiuni economice cu prejudicii uriaşe.

Relaţia Codiţă - Boerică a ieşit la iveală în 2004, când anchetatorii au descoperit că poliţistul a locuit o vreme într-un imobil pus la dispoziţie de prietenul interlop. Când Genică Boerică a fost "legat", Constantin Codiţă a făcut obiectul unei "anchete interne", în urma căreia a fost găsit nevinovat, dar i s-a sugerat să se pensioneze. 

În slujba Cămătarilor

Celebrii fraţi Nuţu şi Sile Cămătaru - condamnaţi pentru sechestrare de persoane, înşelăciune şi proxenetism - au beneficiat, la rândul lor, de protecţia unor oameni din Poliţie.  În timpul anchetei s-au vehiculat multe nume cu epoleţi, unele pomenite chiar de fraţii Cămătaru. Printre ele: chestorul Zaharia Toma, fost adjunct al ministrului de Interne Ioan Rus, sau Virgil Ardelean, fost şef al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne.

Mai mult, din declaraţiile unuia dintre "locotenenţii" interlopilor reiese că fraţii Cămătaru aveau numeroşi "parteneri de afaceri" printre agenţii Secţiilor 18 şi 19 Poliţie - fapt confirmat şi de interceptările convorbirilor telefonice.  Cu toate acestea, singurii poliţişti care au fost traşi la răspundere sunt un agent şi un inspector  de la Postul de Poliţie Jilava.

Chef cu interlopii

Genică Boerică

Sile Cămătaru

Fost şef al Poliţiei Slobozia, Iosif Chirică a fost filmat în casa interlopului Gheorghe Toma, zis Gigi Piticu', dormind beat criţă cu capul pe masă. Înregistrarea a fost făcută publică de soţia lui „Piticu'", după arestarea acestuia, pentru a proba, spunea ea, faptul că poliţistul le cerea în mod constant bani. 

Toate acestea se întâmplau în timp ce Poliţia Slobozia îl ancheta pe „Piticu'" pentru că a bătut un om până şi-a pierdut splina. În mai 2009, şefului Poliţiei Slobozia, Iosif Chirică, i s-a aprobat cererea de pensionare.

Un alt poliţist cu funcţie, Ralu Cale - şeful Departamentului Stări Conflictuale Grave al Poliţiei Craiova -, a fost, de asemenea, filmat la o petrecere alături de mai mulţi capi ai lumii interlope din Bănie.

Ajutor pentru infractor

Sile Cămătaru

Nuredin Beinur

Alţi ofiţeri de poliţie ajunşi să dea socoteală procurorilor pentru relaţiile lor cu infractorii sunt Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun, şi subcomisarul Gabriela Iacob, şefa Biroului Circulaţie din cadrul Poliţiei Mangalia. Aceştia au fost reţinuţi alături de protejatul lor - Nuredin Beinur, liderul uneia dintre cela mai temute grupări interlope din ţară.

Alte exemple: şeful Poliţiei Deva, comisarul-şef Ioan David, arestat în noiembrie 2004, sub acuzaţia de aderare la un grup infracţional, şi adjunctul şefului IJP Alba, Milu Constantin Todea, acuzat în 2009 de favorizarea unui „şpăgar".

Nuredin Beinur
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite