Primul dosar de crimă organizată în care un şef al Poliţiei a fost condamnat la închisoare a fost instrumentat în municipiul Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David a stat aproape trei ani în închisoare
Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David a stat aproape trei ani în închisoare

Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă hunedoreană. Ele au culminat cu arestarea fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, şi a patru dintre subordonaţii săi. După trei ani de procese judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au dat sentinţe care au totalizat peste 160 de ani de închisoare

Acuzaţiile aduse grupului, care ulterior a ajuns la 22 de persoane, erau foarte grave. Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvârşit mai multe fapte specifice crimei organizate - reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. Printre cei care au stat mai bine de trei ani în arestul Penitenciarului Colibaşi s-au aflat şi fostul şef al Poliţiei municipiului Deva alături de trei subordonaţi:  Emilian Igna, Ioan Pasc şi Florin Precup.

Arestat la o zi după demisie

Comisarul şef Ioan David şi-a dat demisia în data de 15 noiembrie 2004. A doua zi a fost reţinut şi apoi arestat pentru  favorizarea infractorilor, aderarea şi sprijinirea la constituire a unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni grave şi santaj. După aproape trei ani de proces, în anul 2007, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au pronunţat, sentinţele celor 22 de inculpaţi în dosarul „Spumă şi Bibanu”.

Trafic cu ouă de dinozaur şi carapace de broască preistorică, furate din siturile paleontologice

Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

Constantin Bumbaru zis „Bibanu” şi Lucian Sârbu zis „Spumă”, consideraţi de anchetatori ca fiind capii acestui grup, au fost condamnaţi la 9 respectiv 8 ani şi şase luni de puşcărie. Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, a primit o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni de puşcărie. Cea mai mare pedeapsă, de câte 11 ani, au primit-o Brelian Marius şi Ioiescu Petru zis Pera. În total, sentinţele celor 22 de inculpaţi au depăşit 160 de ani de închisoare.

Dosar retrimis în instanţă

În 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sa trimită spre rejudecare dosarul "Spumă si Bibanu", precizând că instanţa competentă să judece cauza pe fond este Tribunalul Argeş şi nu Curtea de Apel Piteşti, cum se stabilise iniţial. Grupul celor 22 a fost eliberat.

În aprilie 2010, magistraţii Tribunalului Argeş i-au condamnat pe interlopi la pedepse cu închisoarea însă aceştia au depus apel, iar dosarul a ajuns în prezent pe rolul Curţii de Apel Piteşti.

Citeşte aici mai multe despre condamnările din dosarul "Spumă şi Bibanul"

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite