Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăţările dacice rămân un dosar controversat pe masa anchetatorilor
Brăţările dacice rămân un dosar controversat pe masa anchetatorilor

Poliţiştii care au audiat martorii în al doilea dosar al comorilor dacice sunt acuzaţi de abuz şi falsuri. Trei ore au ţinut ieri audierile în cel de-al doilea dosar al comorilor dacice, aflat pe rolul instanţei Judecătoriei Deva.

Unii dintre martorii ascultaţi ieri la procesul căutătorilor de comori au susţinut că din anul 1998, vreme de mai bine de un deceniu, cele peste 30.000 de hectare „protejate” ale ţinutului Munţilor Orăştiei au fost stăpânite de braconieri dornici de îmbogăţire rapidă.
La zvonul că printre ruinele vechilor cetăţi, locuite în trecut de regii daci, au fost descoperite brăţări şi tezaure de monede din aur, localnicii din împrejurimile siturilor arheologice s-au transformat în căutători de comori. Copii, femei şi bătrâni, înarmaţi cu detectoare de metale sau cu unelte de săpat, şi-au făcut un scop în viaţă din scormonirea după aur, în locurile fostelor aşezări ridicate în Antichitate. 

Anchetatori acuzaţi de falsuri
Alţi hunedoreni chemaţi să depună mărturie în dosarul judecat la Deva au declarat că nu îşi mai amintesc nimic din declaraţiile din timpul anchetei. Unul dintre aceştia, Marian Crişan, în vârstă de 38 de ani, a precizat chiar că declaraţia sa din 2004, pe care a dat-o poliţiştilor care au instrumentat cazul, a fost falsificată grosolan. „Eu nu am spus asemenea aberaţii. Nu îmi recunosc semnătura pe declaraţii. Le-am zis atunci poliţiştilor: «Scrieţi ce vreţi, dar lăsaţi-mă în pace!»”, a spus Crişan. Bărbatul nu a recunoscut în faţa instanţei faptul că a mărturisit că unii dintre cunoscuţii lui, aflaţi în branşa căutătorilor de comori, vindeau „prada” găsită în siturile arheologice unor traficanţi sârbi, cu care se întâlneau aproape lunar. „Cu banii primiţi pe brăţări, Mircea Mihăilă (n.r. unul dintre căutători) şi-a luat un Mercedes, iar Darius (n.r. un alt braconier) şi-a luat o spălătorie auto, ceea ce a stârnit invidia unor persoane din lumea interlopă, din Deva”, declarase Marian Crişan în rechizitoriul dosarului. 

Al doilea dosar al comorilor dacice se află pe rolul Judecătoriei Deva din luna iulie a anului trecut. Zece persoane, majoritatea din Hunedoara, dar şi un interlop sârb, Ilic Ljubişa, acuzat de trafic internaţional cu obiecte de patrimoniu, sunt judecate pentru că, în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă estimată la 6,6 milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite