Restructurări după metoda Caragiale: Să disponibilizăm, dar să nu schimbăm nimic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia din Piteşti face restructurări după reţeta lui Caragiale: ca să nu dea oameni afară, Serviciul Public de Termoficare a fost transformat în societate comercială. Salvarea unor locuri de muncă înseamnă însă căldură mai scumpă pentru piteşteni. Tarifele se vor majora cu încă şapte procente.

Autorităţile piteştene au limitat disponibilizările cerute de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin externalizarea Serviciului Public de Termoficare. Sute de posturi au fost salvate însă acest lucru are şi dezavantaje pentru locuitorii care vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru prestaţiile efectuate de acelaşi furnizor, dar sub altă denumire.

Funcţionarii de la Direcţia Agricolă Vrancea merg la CEDO pentru lefurile tăiate. Urmează disponibilizările

Vezi şi alţi primari care fentează concedierile!

Restructurări de formă în sistemul bugetar ieşean

Astfel, de la 1 octombrie , furnizorul de agent termic se va numi SC Termo Calor Confort S.A. Practic, Serviciul Public de Termoficare al Municipiului Piteşti devine societate comercială, exact ca fosta şi falimentara Termoficare 2000. S.A.

Externalizarea acestui serviciu a fost una dintre soluţiile alese de municipalitate pentru limitarea disponibilizărilor personalului din Primărie şi din structurile aflate în subordine. Piteştiul este al doilea oraş din ţară din punct de vedere al posturilor care ar trebui restructurate.

Teoretic, din numărul total de 2.199 de  angajaţi, ar fi trebuit, conform cerinţelor ministerului de resort, să mai rămână puţin peste 1.000 de salariaţi, ceea ar fi însemnat ca peste 50% din cei care lucrau în aceste structuri fie disponibilizaţi.

Soluţia a venit din partea Consiliului Local. Prin transformarea Serviciului Public de Termoficare în Societate Comercială dispar dintr-o dată 461 de posturi ce urmează să fie integral preluate de noua societate comercială. „La noi chiar nu puteau fi efectuate disponibilizări pentru că nu putem funcţiona cu un număr mai mic de angajaţi. Şi aşa suntem la limită cu 461 de salariaţi.

Renunţarea la o parte din ei ar fi însemnat blocaj. Practic, la iarnă, cu mai puţini salariaţi, nu ne-am mai fi putut desfăşura activitatea. Nici nu se punea problema ca de aici să plece oameni", a declarat Aurelian Niţă, şeful Serviciului Public de Termoficare.

Facturi mai mari

„Este soluţia pe care nu ne-am dorit-o, ci pe care am fost forţaţi să o alegem, chiar dacă asta înseamnă costuri mai mari", a precizat şi primarul Tudor Pendiuc. Transformarea serviciului public înseamnă însă o creştere a preţului gigacaloriei.

„Acest lucru va duce, într-adevăr, la creşterea facturilor, dar nu aşa cum s-a speculat, ci cu cel mult 6-7 procente", a declarat Aurelian Niţă. Respectivele procente, însă, se vor adăuga celorlalte, rezultate din măsurile Guvernului, de tăiere a subvenţiilor.

„La 19 august vom afla ce va face Guvernul cu aceste subvenţii. Municipalitatea va găsi soluţii pentru acoperirea acestora", a mai adăugat Niţă. 

A mai fost societate comercială

Revenirea la vechea formulă, de societate comercială, îi duce pe mulţi, automat, cu gândul la fosta Termoficare 2000.S.A. „Când a fost societate comercială n-a fost bine. Îmi aduc şi acum aminte cum în vara lui 2009 am stat două săptămâni fără pic de apă caldă pentru că falimentul bătea la uşa Termoficării. Dacă se repetă figura la iarnă, şi ne-ngheaţă caloriferele?", a declarat Doina Vasile (56 de ani).

Reprezentanţii Serviciului Public de Termoficare susţin însă că vor exista chiar unele avantaje rezultate din transformarea  serviciului în societate comercială. „Vom avea unele facilităţi în accesarea de fonduri şi vom putea face mai uşor investiţii", a asigurat Niţă.

461 de posturi din administraţia locală vor fi preluate de noua societate comercială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite