Funcţionarii de la Direcţia Agricolă Vrancea merg la CEDO pentru lefurile tăiate. Urmează disponibilizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii resimt, la fel ca toţi ceilalţi bugetari, gustul amar a ciunţirii salariilor. Ei contestă tăierea lefurilor şi vor să-şi facă dreptate la instanţele internaţionale. În acest timp, 70% dintre angajaţi se pregătesc de şomaj.

Pentru că sunt conştienţi că la instanţele din România nu vor avea câştig de cauză, după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat că tăierile sunt legale, funcţionarii din agricultură spun că se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Am vorbit cu colegii şi suntem hotărâţi să ne facem dreptate. E un sfert din salariu care ni s-a luat ilegal, pentru că în Legea funcţionarului public sunt prevăzute atât funcţia, cât şi salariul de încadrare. Eu, personal, am pierdut acum 500 de lei la salariu", ne-a declarat Mariana Botea, în numele celor 50 de membri de sindicat din Direcţia Agricolă.

Tăierile i-au sărăcit

Salariaţii spun că dacă ar fi avut, ca în alte instituţii ale statului, sporuri şi alte beneficii băneşti poate că această tăiere de 25% nu ar fi fost atât de tare simţită.

„Eu, anul trecut, mi-am făcut un credit contând pe venitul pe care îl aveam atunci. Acum, constat că nu am cum să fac faţă iar la momentul acesta nu se ştie dacă salariile vor reveni la nivelul anterior tăierilor", ne-a spus unul dintre nemulţumiţi care a achiesat la decizia sindicatului.

image

Pe lângă reducerile de salarii, funcţionarii de la Direcţia Agricolă stau de câteva zile într-un stres de nedescris, după ce la nivelul Ministerului s-a dispus reorganizarea instituţiei care se ocupă de soarta agriculturii.

Aceasta vizează disponibilizarea a 41 de angajaţi din cei 71 aflaţi momentan în schema Direcţiei Agricole, selecţia celor 30 care vor rămâne mai departe în structură urmând să se facă pe 25 agust, printr-un examen.

Consultanţă pe internet

„Guvernanţii vorbesc că agricultura este cea care ne va scoate din criză şi dau afară 70% din noi. O să vină cutare mamaie de la ţară să ceară sfaturi despre ce soluţii să dea la vie şi o s-o trimitem la internet, că nu mai avem specialişti", mai spune Mariana Botea.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Vrancea spun că una dintre soluţiile pe care le-au urmărit în privinţa evitării disponibilizărilor era preluarea funcţionarilor în cadrul noilor camere agricole de la nivelul localităţilor, idee neagreată însă de minister.

„Încercăm să vedem ce putem face pentru aceşti oameni, căutăm soluţii să nu rămână fără loc de muncă", şi-a exprimat speranţa Costică Neaţă, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite