Oamenii Realităţii îşi apără patronul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Tănase, Adrian Ursu şi Robert Turcescu sunt de părere că reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu este o comandă politică menită să distragă atenţia opiniei publice. Foşti şi actuali angajaţi ai Realitatea TV au făcut front comun în apărarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut pentru 24 de ore de Parchetul General.   

Contactaţi de „Adevărul", vocile de la Realitatea TV au criticat decizia Parchetului de a-l reţine pentru 24 de ore pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul trustului Realitatea Caţavencu.

„Din timp în timp, Traian Băsescu ne oferă câte un episod din telenovela «Eu îi pun în cătuşe pe băieţi»", declară Stelian Tănase, realizatorul emisiunii 3X3.

El aminteşte de relaţia bună pe care mogulul Realităţii TV a avut-o cu Băsescu. „Vîntu l-a susţinut pe Băsescu în campania din 2004, l-a susţinut şi la referendum când eu, având o opinie contrară, ştiu că erau anumite discuţii. Ce s-a întâmplat între ei eu nu ştiu pentru că acum sunt ca şoarecele şi pisica", a spus Tănase. Omul de televiziune a mai declarat că această arestare nu este decât un artificiu menit să treacă într-un plan secund „preocuparea publicului pentru curbele de sacrificiu şi pentru faptul că s-au tăiat salariile".

Realitatea TV cu cine ţine?

La rândul său, Robert Turcescu, demisionat din Realitatea TV, spune că arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu a început încă dinaintea alegerilor prezidenţiale, când a fost anunţată reţinerea lui Nicolae Popa, fost director la Gelsor, dat în urmărire generală de aproape 10 ani.

Citiţi şi:

Dedesubturile reţinerii lui Sorin Ovidiu Vîntu

Nicolae Popa şi prăbuşirea FNI

„Cred că urmărirea, identificarea şi localizarea lui Nicolae Popa s-au făcut cu foarte mult timp înainte, însă din această perspectivă probabil că nu a fost oportună din motive pe care nu vreau să le comentez şi nici nu vreau să le arunc în momentul de faţă", a declarat Turcescu. El a mai subliniat şi atitudinea pe care postul Realitatea TV a avut-o în legătură cu puterea.

„După ce în anul 2004 a fost o susţinătoare a schimbării portocalii de la acea vreme, Realitatea TV a ajuns ca în anul 2009 să fie o adversară declarată a reinstaurării lui Traian Băsescu la putere", a spus Turcescu.

Jurnalistul consideră că arestarea lui Vîntu care vine la aproape 10 ani de la scandalul FNI nu ajută opinia publică. Mai mult, crede el, acest eveniment se produce la timp îndelungat după momentul FNI şi în contextul în care Sorin Ovidiu Vîntu a devenit un adversar declarat al lui Traian Băsescu şi al PDL. „Sorin Ovidiu Vîntu poate poza cu relativ succes într-un personaj reţinut pe criterii politice, şi nu pe criterii de dosar penal sau de infracţiune", a mai adăugat Turcescu.

CITEŞTE ŞI: Antonie Solomon către procuror: "Ştiu că nu dumneata m-ai arestat. Te-au pus alţii"


La rândul său, Adrian Ursu, realizator al emisiunii „Ora de Foc", e de părere că, în România, toate arestările „se petrec într-un anumit moment când pe agenda publică există un cu totul alt subiect". „De pildă, astăzi, (n.r. - ieri), a apărut scrisoarea de intenţie către FMI, care prevede noi măsuri de austeritate, unele dintre ele nemărturisite până acum. De fapt, nu am aflat nimic despre această scrisoare în briefingul de ieri (n.r. - miercuri) de la Guvern", a explicat Ursu.

„Nu închinaţi Realitatea nimănui!"

Sunt ultimele cuvinte transmise către managementul Realitatea TV de Sorin Ovidiu Vîntu înainte de a fi obligat să predea telefonul mobil şi de a fi reţinut de către procurori. Sorin Ovidiu Vîntu a vorbit de mai multe ori pe parcursul dimineţii cu persoane din conducerea postului de televiziune. Le-a confirmat ştirea că se fac percheziţii la domiciliul său şi mai apoi că a fost dus la Parchet pentru audieri. Sorin Ovidiu Vîntu părea relaxat, susţin managerii Realitatea TV contactaţi de „Adevărul".

"Din timp în timp, Băsescu ne oferă câte un episod din telenovela «Eu îi pun în cătuşe pe băieţi»."
Stelian Tănase
realizator TV

"Cred că urmărirea şi localizarea lui Nicolae Popa s-au făcut cu foarte mult timp înainte."
Robert Turcescu
jurnalist

Opoziţia vede detonarea unui caz

Victor Ponta, preşedintele PSD,  a refuzat să comenteze din punct de vedere politic, însă a adus în discuţie reacţia colegului său de partid, Liviu Dragnea. „Eu sunt jurist, nu comentez din punct de vedere politic", a spus Ponta.

Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL, consideră că subiectul reţinerii lui Vîntu a apărut în acest moment pentru a eclipsa alte evenimente politice. „Mi se pare ciudat. Subiectul acesta eclipsează alte subiecte de interes. Mi se pare ciudat, însă Justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba", a declarat Nicolai.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD, a sugerat însă că reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu poate reprezenta o detonare a unui caz sau începutul unei campanii televizate. „Cert e că se tot vorbea de anul trecut de acest caz şi văd că a apărut tocmai acum, când a început toamna, când şi pe scena politică se întâmplă foarte multe lucruri, când în PDL, în interior, se sfâşie", a spus Dragnea.

Traian Igaş, liderul senatorilor PDL, a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că nu cunoaşte cazul. Mai mulţi reprezentanţi ai PDL au declarat însă că aşteaptă ca Justiţia să se pronunţe.

"Se tot vorbea de anul trecut de acest caz şi văd că a apărut tocmai acum când, şi pe scena politică, se întâmplă foarte multe lucruri. "
Liviu Dragnea
secretar general al PSD

Cine este Sorin Ovidiu Vîntu

Născut în 1955, Sorin Ovidiu Vîntu (foto) a absolvit Liceul „Bogdan Vodă" din Roman, după care a lucrat contabil în alimentaţia publică. În anul 1982 a fost arestat pentru delapidare şi a executat o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni de închisoare. Potrivit informaţiilor publicate recent de portalul Hotnews, în anul 1983 a fost racolat, în detenţie, de către Securitate, cu care a colaborat sub pseudonimul Nuş.

Imediat după Revoluţie şi-a deschis ziarul „Romanu' liber" şi două consignaţii, una la Roman şi una la Bacău. În acea perioadă intră în contact cu aşa- numitul „grup de la Bacău", format din tripleta Viorel Hrebenciuc - Corneliu Iacobov - Dumitru Sechelariu.

Începând cu anul 1993 îşi lichidează toate afacerile colaterale pentru a se dedica exclusiv tranzacţiilor financiare. Devine unul dintre cei mai mari speculatori de certificate de proprietate emise de Fondul proprietăţii private II Moldova, condus de Corneliu Iacobov.

În anul 1994 se mută la Bucureşti şi înfiinţează firma „Bursa Gelsor", care avea să devină centrul afacerii FNI.

În 1995 înfiinţează Fondul Naţional de Investiţii, administrat de firma SOV Invest.

Începând cu anul 1998 începe să se implice din nou în presă. Cumpără titlul „Curentul" de la moştenitorii lui Pamfil Şeicaru şi reeditează acel ziar. În paralel, devine acţionar majoritar al reţelei de ziare locale „Monitorul".

În mai 2000 se prăbuşeşte Fondul Naţional de Investiţii, însă Vîntu scapă neatins de acest scandal, întrucât apucase să iasă oficial din acţionariatul SOV Invest.

În perioada 1999-2001 îşi înfiinţează două bănci, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont. Pe prima o închide voluntar în urma dosarului penal legat de modul de înfiinţare (cu bani împrumutaţi, lucru interzis), dar şi a scandalului legat de faptul că îl angajase ca preşedinte de bancă pe Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului.

La sfârşitul anului 2001, Vîntu se află în centrul unui nou scandal: Banca Română de Scont. Sunt arestaţi directorul băncii, Teodor Nicolăescu, şi câţiva funcţionari de stat, sub acuzaţia de fraudare a băncii şi a clienţilor săi. Războiul se poartă între Vîntu şi asociatul său, Mihai Iacob, căruia îi vânduse ziarul „Curentul" şi reţeaua „Monitorul". Cei doi se acuză reciproc de „ciordeli" din bancă, însă nici unul dintre ei nu e inculpat, întrucât ambii au folosit interpuşi.

În primăvara anului 2002, Vîntu a fost la un pas de arestare în acest scandal, însă acuzaţiile au fost abandonate.

La începutul anului 2006, Sorin Ovidiu Vântu anunţă oficial că este patronul postului Realitatea TV, confirmând bănuielile care existau de mai mult timp în piaţă. Ulterior, cumpără şi săptămânalul „Caţavencu" şi ziarul „Cotidianul", pe care le înglobează în acelaşi trust cu Realitatea TV.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite