Nicolae Popa şi prăbuşirea FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Popa a fost director al Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest în perioada în care s-a prăbuşit Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

Aproape zece ani au durat căutările pe întreaga planetă a celui considerat „creierul" prăbuşirii FNI, afacere în urma căreia s-a creat un prejudiciu de peste 15 mii de miliarde  de lei vechi. A fost localizat şi arestat la 2 decembrie 2009 în oraşul Jakarta din Iondonezia.

La 25 august 2010, preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa, urmând ca, în maximum 30 de zile, fugarul să fie adus în ţară. Nicolae Popa a fost condamnat definitiv în România la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul FNI.

Persoana de încredere

Cunoscut ca fiind „mâna dreaptă" a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Popa a fugit din România în mai 2000, imediat după prăbuşirea FNI. În ianuarie 2002 a fost dat în urmărire internaţională şi a devenit una dintre cele mai căutate persoane, alături de „mama FNI" - Ioana Maria Vlas, care s-a predat în 2003 autorităţilor de la Bucureşti, după ce se ascunsese timp de trei ani în Israel.

Nicolae Popa a fost şi cel care a scos-o din ţară pe Vlas, în mai 2000, ducând-o în Bulgaria, de unde „mama FNI" a plecat în Israel. Ioana Maria Vlas a fost condamnată la zece ani de închisoare în dosarul FNI.

Condamnat şi pentru FNA

Nicolae Popa este condamnat la 12 ani de închisoare şi în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA). Măsura nu este însă definitivă, iar procesul este îngreunat, întrucât mulţi investitori - care aveau calitatea de martori - au decedat.

Audiată în acest dosar, Ioana Maria Vlas a declarat că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar fi scos bani "cu sacoşa" de la FNA. Ieri, Ioana Maria Vlas a refuzat să facă orice comentariu legat de reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Ea urmează să intre la Comisia de Eliberări Condiţionate la 14 septembrie.

Acuzaţii

Conform anchetatorilor, la 18 septembrie 1998, Nicolae Popa, în calitate de director general al societăţii comerciale Gelsor, şi-a însuşit din depozit 65.359 de acţiuni la valoarea de 2,5 lei/acţiune, care aparţineau ­SOV INVEST SA şi erau administrate de GELSOR SA.

Ulterior, el le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute Băncii Agricole la un preţ de 76,5 lei/bucata, prejudiciul creat fiind de aproximativ  5 milioane de lei. În dosarul FNI au fost trimise în judecată 12 persoane care au fost obligate de Înalta Curte să plătească despăgubiri pentru 140 de mii de investitori. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite