VIDEO Dedesubturile reţinerii lui Sorin Ovidiu Vîntu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interceptări telefonice din noiembrie 2009, extrase bancare şi mărturia fugarului Nicolae Popa au precipitat convocarea la Parchet a lui Vîntu şi propunerea sa pentru arestare. Proprietarul trustului „Realitatea Media“, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost reţinut, ieri, în dosarul fugii lui Nicolae Popa, sub acuzaţia de favorizare a infractorului.

Anchetatorii se bazează pe descoperirea unui cont deschis în Indonezia, în care SOV ar fi virat, regulat, diverse sume de bani pentru a-l sprijini financiar pe fostul preşedinte al Gelsor şi cel considerat „creierul" prăbuşirii FNI, Nicolae Popa.

Popa a dispărut din România în mai 2000 şi a fost prins abia la finele anului trecut în Indonezia, la Jakarta. Nicolae Popa are de executat în România 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI şi alţi 12 ani pentru escrocheria FNA.

Dosarul privind fuga din România a lui Nicolae Popa este instrumentat de Parchetul General întrucât este vorba de o cauză complexă care a implicat formarea unor comisii rogatorii în Indonezia, precum şi în Cipru.

Alţi trei învinuiţi

Tot ieri, alături de Vîntu au fost reţinuţi şi şoferul omului de afaceri, Alexandru Stoian, şi cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan. Aseară a ajuns la audieri şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Liviu Luca.

Astfel, procurorii au înlocuit măsura consemnului la frontieră a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi au propus arestarea sa preventivă. Azi-noapte, Tribunalul Bucureşti urma să ia o decizie cu privire la SOV şi presupuşii săi complici în scoaterea din ţară şi în sprijinirea financiară a lui Nicolae Popa.

Citiţi şi:

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, minut cu minut

Care sunt cele mai controversate afaceri ale lui Sorin Ovidiu Vîntu

Oamenii Realităţii îşi apără patronul

VIDEO Editorialist "Adevărul": Nahoi: "Prin reţinerea lui Vîntu creşte pentru o perioadă susţinerea lui Băsescu"

Reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost precedată de zece percheziţii făcute la domiciliile lui SOV, Alexandru Stoian, Octavian Ţurcan şi Liviu Luca, precum şi la şase firme ale acestora. Anchetatorii au ridicat zeci de calculatoare şi o serie de documente. Vîntu, Stoian, Ţurcan şi Luca sunt urmăriţi penal din decembrie 2009, iar decizia procurorilor de a dispune reţinerea lor după zece luni ­s-ar datora unor interceptări telefonice desecretizate de SRI şi din care ar reieşi implicarea celor patru în susţinerea financiară a lui Nicolae Popa în Indonezia.

Meniul lui SOV

Alexandru Stoian, şoferul lui SOV

După reţinere, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost dus la Arestul Poliţiei Capitalei. Deţinuţii au avut parte, ieri, de un meniu „diversificat". La prânz au mâncat ciorbă de fasole şi pilaf, iar seara ghiveci de legume.

Convorbirile incriminatorii

Trei note secrete ale SRI de redare a unor convorbiri telefonice între Vîntu şi Ţurcan, declaraţia de inculpat a lui Nicolae Popa şi mai multe acte financiare privind transferul din Cipru în Indonezia a sumei de 44.500 de euro sunt principalele probe ale procurorilor în acest dosar. Ofiţerii SRI au interceptat, la 4 noiembrie 2009, trei convorbiri telefonice între Ţurcan şi Vîntu. Cei doi au discutat despre transferul mai multor sume de bani, iar cetăţeanul moldovean i-a confirmat că tranzacţiile au fost făcute. „Bravo, trimite-l pe Ghenadi la mine", l-a felicitat SOV pe Ţurcan.

Procurorii susţin că ar fi vorba de un alt apropiat al lui Vîntu, cetăţeanul moldovean Ghenadie Nipomici. Acesta este unul dintre oamenii de încredere ai lui SOV, şi ar fi  fost folosit de către acesta ca paravan pentru înfiinţarea mai multor SRL-uri în România şi a unor firme off-shore în Cipru.

În discuţiile telefonice, cei doi pomenesc despre un contract de finanţare între trustul Realitatea Media şi acţionarul majoritar din SUA, cetăţeanul moldovean Vitalie Dobândă - stabilit în Miami- Florida. Vitalie Dobândă este proprietarul off-shore-ului Blue Link Comunicazioni din Cipru, care deţine controlul trustului Realitatea Media.

image

Liviu Luca, lider sindical

Şoferul lui SOV, Alexandru Stoian, şi preşedintele sindicatului „Petromservice", Liviu Luca, ar fi virat şi ei diverse sume de bani în conturile deschise pentru Nicolae Popa şi nu ar fi fost străini de ajutorul de care beneficia cel considerat „creierul" prăbuşirii FNI.

Sute de mii de euro i-ar fi fost trimişi, în ultimii zece ani, fugarului Nicolae Popa la ordinul lui Vîntu. Transferurile de bani ar fi fost realizate prin intermediul oamenilor de încredere sau prin transferuri bancare, folosindu-se off-shore-uri înregistrate în Cipru. Procurorii susţin că au probe potrivit cărora Vîntu ar fi dispus, la sfârşitul lunii noiembrie 2009, transferul sumei de 44.500 de euro.

„În baza dispoziţiilor numitului Sorin Ovidiu Vîntu, Ţurcan Octavian a transmis sume de bani prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă din Nicosia-Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia", susţin anchetatorii. Omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, unul dintre apropiaţii  lui SOV, este proprietarul mai multor off-shore-uri în Cipru şi are afaceri în Moldova.

Popa a recunoscut ajutorul din România

Un procuror român din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistă din Parchetul General l-a audiat pe Nicolae Popa în Indonezia. Potrivit unor surse judciare, Nicolae Popa a confirmat că a  fost alimentat, în ultimii ani, cu bani de prieteni din România. Totodată, Popa ar fi povestit anchetatorilor de sprijinul acordat de Vîntu în momentul fugii sale din România, în anul 2000.

De asemenea, o comisie rogatorie cipriotă a trimis în România mai multe extrase de cont bancare, din care reieşeau transferurile de bani către Indonezia. Banii erau ridicaţi la Jakarta de un interpus al lui Nicolae Popa.

Extrădarea

image

Octavian Ţurcan, mâna dreapta a lui Vîntu

Aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, arestat, la 2 decembrie 2009, la Jakarta (Indonezia), s-a dovedit destul de anevoioasă. România nu are niciun tratat de extrădare cu Indonezia, ceea ce a făcut ca aducerea în ţară a lui Nicolae Popa să se facă mai degrabă în baza bunelor relaţii între ministerele de Justiţie din România şi din Indonezia.

La 25 august 2010, preşedintele indonezian a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa. Autorităţile indoneziene au precizat că vor iniţia măsurile aferente continuării procedurii de extrădare, etapa următoare fiind cea judiciară.

"Îmi doresc foarte mult ca atunci când Băsescu va pierde, în sfârşit, o bătălie, să-l văd în locul meu."
Sorin Ovidiu Vîntu
patron Realitatea Media

Contul lui Nicolae Popa, alimentat de Vîntu 

image

Ziarul „Adevărul“ a dezvăluit în luna mai că Sorin Ovidiu Vîntu îi alimenta conturile lui Nicolae Popa



Ziarul „Adevărul" a dezvăluit, în exlusivitate, în luna mai, faptul că Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi dat ordin, în octombrie 2009, cetăţeanului moldovean Octavian Ţurcan, considerat ca fiind una dintre persoanele de încredere ale omului de afaceri, să-i transfere bani în Indonezia lui Nicolae Popa, fost director la Gelsor, care se sustrăgea de la executarea pedepsei de 5 ani de închisoare în dosarul FNI.

Conform Parchetului General, „în baza dispoziţiilor numitului Sorin Ovidiu Vîntu, Ţurcan Octavian a transmis sume de bani, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă din Nicosia-Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia". Destinatarul final al banilor era, potrivit anchetatorilor, prietenul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Nicolae Popa.

În urma monitorizării lui Nicolae Popa, procurorii susţin că au probe potrivit cărora acesta i-a solicitat omului de afaceri, la începutul lunii octombrie 2009, bani ca să-şi poată asigura întreţinerea şi pentru a nu fi nevoit să revină în România.

Vîntu ar fi dispus transferul sumei de 44.500 de euro dintr-un cont bancar la care avea acces. Această operaţiune, care a fost finalizată la sfârşitul lunii noiembrie 2009, ar fi fost intermediată de Octavian Ţurcan. După ce transferul banilor a fost perfectat, la data de 2 decembrie 2009, poliţia indoneziană, la solicitarea colegilor români, l-a identificat şi l-a reţinut, la Jakarta, pe Nicolae Popa.

„Consemnat" în ţară

La 7 decembrie 2009, Octavian Ţurcan s-a prezentat la punctul de trecere al frontierei de la Aeroportul „Henry Coandă" cu intenţia de a părăsi România. Poliţiştii i-au întrerupt călătoria, deoarece avea interdicţia de a părăsi ţara şi a fost dus pentru audieri la Parchetul General. La 2 decembrie 2009, procurorii începuseră urmărirea penală împotriva sa pentru favorizarea infractorului.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite