VIDEO Editorialist "Adevărul": Nahoi: "Prin reţinerea lui Vîntu creşte pentru o perioadă susţinerea lui Băsescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut astăzi de procurorii de la Parchetul General. Acesta este acuzat de favorizare a infractorului în dosarul "Nicolae Popa".

Evenimentul va fi comentat LIVE din studiourile "Adevărul" de următorii editorialişti:

Corina Drăgotescu

"Urmează să aflăm dacă reţinerea va fi mai mare de 24 de ore. Asistăm la o piesă în care ştim cine sunt protagoniştii, dar nu avem scriptul pentru piesă."

Legat de FNI: Statul român a fost obligat să dea acelor oameni banii înapoi, mult prea târziu, după ani de zile. A fost implicat CEC-ul. Vîntu a tras de termene, nu s-a mai dus, iar oamenii nu şi-au primit banii nici în ziua de astăzi.

Vîntu trebuia să fi răspuns atunci când a fost povestea cu FNI. În '99-2000, când erau manifestaţii, îşi băgaseră banii în acele fonduri. Nu după ani de zile într-o altă cauză. Mulţumirea bănească a fost pierdută.

Cititor: Sunt aceste arestari simple mutari de şah la care noi asistam ca prostii?

Da, cred că da. Există ceva în acele dosare, dar faptul că Băsescu s-a luptat atât de mult cu oamenii ăştia a compormis dosarul şi cazul în sine.

Vîntu a avut mai multe încercări de preluare a postului Realitatea, dar a ţinut cu dinţii de el. 

Liviu Avram

"Nu cred că există vreo legătură între ce s-a întâmplat cu Solomon ieri şi ce s-a întâmplat azi cu Vîntu. Ar fi venit rezultatele unor comisii rogatorii din Cirpu şi Indonezia, a venit apoi interogatoriul lui Popa şi ar mai fi venit şi o interceptare a SRI din noiembrie 2009", a declarat Liviu Avram.

"Acestă interceptare a fost desecretizată astfel încât şă ajungă la Parchet. În momentul în care a apărut nu i-a fost acordat mare atenţie, deoarece în noiembrie Popa nu era arestat. Abia în decembrie a fost arestat în decembrie", a adăugat Avram.

Referitor la o posibilă implicare a politicului în arestarea lui SOV, acesta a precizat că marea vină pentru aceste speculaţii o poartă justiţia, care nu a reuşit niciodată credibilitatea în ochiii românilor.

"Cât timp Traian Băsescu şi-a asumat ipostaza de preşedinte jucător trebuie să accepte şi aceste ipoteze şi supoziţii", a adăugat Avram.

"Nicolae Popa este singur om din afacerea FNI de care Vîntu nu s-a dezis", a declarat Liviu Avram. Potrivit acestuia, este posibil ca luni Nicolae Popa să fie adus în ţară.

"Oameni din poliţie au plecat deja spre Indonezia pentru a-l aduce pe Nicolae Popa în ţară. Din informaţiile pe care le avem aceştia ar trebui să revănă în ţară luni", a adăugat editorialistul "Adevărul".

Grigore Cartianu

Grgore Cartianu a vorbit despre trecutul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Potrvit acestuia, SOV a fost pe vremea lui Ceauşescu un deţinut de drept comun, pus în celulă cu generalul Ştefan Kostyal, unul dintre generalii loiali Moscovei şi împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu. "Vîntu a fost coleg de celulă cu generalul Ştefan Kostyal, unul dintre cei mai sovietivaţi generali, şi adversar al lui Ceauşescu. După Revoluţie. afirmând că nu se simte în siguranţă s-a mutat la Moscova. Acum înţeleg că trăieşte undeva în Drumul Taberei", a adăugat Cartianu. Potrivit acestuia,, nu degeaba împărţea Vîntu celula cu un general adversar al lui Ceauşescu, probabil acesta informa regimul asupra lucrurilor pe care le spunea Kostyal.

Redactorul-şef de la "Adevărul" este de părere că Vîntu nu va primi mandat de arestare pentru 29 de zile. "Eu cred că mâine va fi pus în libertate şi nu va primi un mandat de arestare preventivă", a spus Cartianu. "În 20 de ani, arestările televizate nu au fost urmate de sentinţe", a adăugat acesta.

Grigore Cartianu a precizat că tocmai asta este problema justiţiei din România, problemă sesizată şi de oficialii de la Bruxelles: avem parte de o justiţie spectaculoasă, nu eficientă.

"Aşa cum Nicolae Popa s-a spovedit zdravăn acolo la Jakarta şi l-a înfundat pe SOV, sunt sigur că mulţi vor colabora cu justiţia pentru a beneficia de clemenţă şi pentru că se simt ţapi ispăşitori. Nu ştiu dacă asta va duce la condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu", a declarat Grigore Cartianu la videochatul "Adevărul".

Ion M. Ioniţă şi Ovidiu Nahoi

image

Ovidiu Nahoi a vorbit despre efectele pe care le are reţinerea lui Vîntu:

"Are consecinţe politice, creşte pentru o perioadă susţinerea pentru Traian Băsescu, pentru guvern şi poate chiar indirect pentru partidul de guvern, aflaţi într-o situaţie dificilă. Mută relfectoarele pe un personaj care nu se bucură de o imagine extraodrinară."

"Aceste arestări au efecte politice şi sociale în România de astăzi. Becali şi Diaconescu nu au fost diabolizaţi în discursul lui Băsescu."

"Sunt două entităţi puternice, să fie ăsta un episod al acestui război, nu ştiu!"

"După câte s-au întâmplat în România în ultimul timp, persoanjele arestate sunt puse într-o situaţie umilitoare, după care lucrurile se blochează. Există acest război, e normal să-ţi pui întrebări."

Capul de acuzare principal este favorizarea celui care a fugit cu banii. O arestare de un asmenea nivel va comporta discuţii.

Cât de mult loveşte această arestare pentru credibilitatea presei?

Ioniţă: Sunt multe elemente care au contribuit la criza din presă: scăderea economică, publicitatea, deciziile managerilor.

Presa are de pierdut în momentul în care libertatea de expresie este pusă sub semnul întrebării, a afirmat Ion Ioniţă. "Silviu Prigoană a intordus în parlament un proiect prin care introduce cenzura asupra presei scrise, vrea să o supună unui Consiliu şi să existe licenţe pentru presa scrisă care să fie retrase când supără acest Consiliu. ", a explicat Ioniţă. "Legea lui Prigoană nu va trece de Curtea Constituţională", a completat jurnalistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite