O, brad frumos şi scump!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Piaţa Obor din Capitală, cumpărătorii au căutat  brazi mici, frumoşi şi ieftini
La Piaţa Obor din Capitală, cumpărătorii au căutat brazi mici, frumoşi şi ieftini

Românii nu se mai înghesuie la  pomi de Crăciun, iar vânzătorii riscă să rămână cu marfa după Sărbători. În timp ce cumpărătorii spun că preţurile sunt mari, vânzătorii se vaită că nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile.

Piaţa Obor, cea mai mare din Capitală, a venit cu cea mai bogată ofertă la brazii de Crăciun. În spaţii special amenajate, comercianţii încercau să atragă cumpărătorii, lăudându-şi marfa. Nu la fel de arătoşi ca brazii de import, cei româneşti erau cei mai căutaţi, datorită preţului sensibil mai mic. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, pornind de la 20-30 de lei pentru un pom de 1,5 metri şi ajungând şi la 400-500 de lei pentru cei mai înalţi de 4 metri. În plus, brazii româneşti mai au şi alte calităţi, susţin comercianţii.

„Niciun brad adus din Danemarca nu miroase atât de frumos în casă ca unul din pădurile noastre", spune proprietarul unei pepiniere venit tocmai de la Alba. Clienţii cu mai puţină dare de mână spun că preţurile sunt exagerate, mai mari decât anul trecut. „Cam scumpi, dar n-avem ce să facem, luăm că aşa-i obiceiul", spune un cumpărător. Alţii s-au arătat supăraţi că n-au putut să negocieze prea mult. „Dacă nu o să lase din preţ, o să rămână cu ei pe tarabă, la fel ca şi anul trecut", a declarat un alt muşteriu.

Preţuri după haina clientului

În cazul comercianţilor mai mari, situaţia este diferită. Cei mai mulţi brazi provin din import. „Avem contract şi cu Romsilva, dar brazii româneşti sunt scumpi pentru calitatea lor. De aceea, am preferat să aducem brazi din Danemarca, Austria, Germania şi Ungaria", a spus Ovidiu Neacşu, reprezentantul unui importator.

Cel mai scump brad vândut a fost adus pe comandă şi a costat 27.000 de lei şi abia a încăput într-un camion. În Piaţa Matache, cei care veniseră să cumpere un pom de Crăciun puteau fi număraţi pe degete. Preţurile erau asemănătoare cu cele de la Piaţa Obor, iar comercianţii erau dispuşi să negocieze.

Citiţi şi:

Soluţii de criză: crenguţe de brad pentru sărbători, vândute la kilogram

Moş Crăciun şi bradul se închiriază de pe Internet în acest an

„Mai lăsăm din preţ, dar trebuie să ne acoperim măcar cheltuielile. Numai închirierea unui camion, în care intră aproape 200 de brazi, ne costă peste 3.000 de lei", spune o vânzătoare din Vrancea. Pentru cei mai scumpi brazi aflaţi la vânzare în Piaţa Matache, de peste 4 metri lungime, vânzătorii cereau aproximativ 650 de lei.

La hipermarket, doar brazi de import

Cei care au mers, ieri, în hipermarketuri pentru a cumpăra un brad nu au găsit decât pomi de import. La Cora Pantelimon, preţurile erau afişate la intrare. Cei mai ieftini, de până la 1,5 metri, se vindeau cu 80 de lei. Pentru brazi de circa 2 metri, preţul se situa între 150 de lei şi 200 de lei.

Cei mai scumpi brazi săreau de 600 de lei. Pe lângă pomi, se mai găseau la vânzare şi accesorii. Astfel, pentru un suport de brad, comercianţii cereau între 60 şi 100 de lei. Principalul dezavantaj în cazul hipermarketurilor este acela că preţul nu se negociază ca la piaţă. Cu toate acestea, unii clienţi s-au declarat mulţumiţi. „Este mai civilizat la magazin, iar preţurile sunt acceptabile", spune un bucureştean, care a dat 250 de lei pe un brad adus din Danemarca.

La Carrefour Orhideea, tot brazi din Danemarca erau la vânzare. Preţurile erau însă ceva mai piperate. Astfel, un pom de 1,5 metri se vindea cu 150 de lei. Cei mai ieftini erau pinii, care puteau fi cumpăraţi cu 50-60 de lei. Pe lângă aceştia, mai puteau fi găsiţi brazi în ghivece, al căror preţ era de minimum 130 de lei.

Mii de brazi confiscaţi

Peste 4.500 de brazi au fost confiscaţi în ultima săptămână, cei mai mulţi transportaţi fără documente. Ei provin din judeţele Botoşani şi Harghita. Tot în ultima săptămână au fost constatate aproape 70 de infracţiuni la Codul Silvic. Zeci de mii de brazi tăiaţi ilegal din păduri ajung pomi de iarnă, în fiecare an, în casele românilor. Şi asta în condiţiile în care poliţia şi reprezentanţii Romsilva organ

izează sute de razii, în fiecare zi, pe drumurile din apropierea zonelor împădurite. În urma acestor controale, alţi zeci de mii de brazi sunt confiscaţi şi ajung la Ocoalele Silvice Teritoriale, unde sunt marcaţi şi distribuiţi către vânzătorii autorizaţi, în baza unor contracte. O parte din sumele obţinute de aceşti vânzători ajunge în contul Romsilva.

Poliţiştii vor intensifica verificările transportatorilor de brazi în această perioadă, până după Sărbătorile de iarnă. Autorităţile avertizează că tăierea ilegală a brazilor, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă se sancţionează cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

Scump, domne', scump peste tot!

La Timişoara s-a negociat până la ultimul leu

În pieţele din toată ţara se vând, de câteva săptămâni, brazi. Mai mici, mai mari, româneşti sau de peste graniţă, copăceii care vor împodobi casele în perioada Sărbătorilor sunt la mare căutare. În Arad, vânzătorii au venit şi cu soluţii anticriză: 10 lei kilogramul de crenguţe. Cei care vor însă un brad falnic pe care să-l poată împodobi cu globuleţe şi beteală trebuie să scoată bani frumoşi din buzunar.

La Timişoara s-a negociat până la ultimul leu

Cei mai norocoşi sunt cei care şi-l pot achiziţiona direct din pepinieră. Romsilva Botoşani vinde cu 12 lei un pom de 1,5 metri şi cu 60 de lei unul de 2,5 metri înălţime. Cei mai puţin pretenţioşi îşi pot achiziţiona tot de aici molizi, cu preţuri cuprinse între 10 şi 40 de lei bucata, în funcţie de mărime. Ardelenii pot apela la pepiniera Măguri-Răcătău din judeţul Cluj, unde preţul unui brad de până la un metru costă 15 lei.

Timişorenii dispuşi să plătească 600 de lei vor putea cumpăra brazi de până la trei metri aduşi din Danemarca. Tot din aceeaşi ţară, dar şi din Ungaria, sunt aduşi în pieţele de pe Bega şi brazi cu o înălţime medie de 1,5-2 metri, care costă între 150 şi 300 de lei.

„Un brad argintiu de aproximativ trei metri cu crengile frumoase poate ajunge la 250 de lei", a spus un comerciant de brazi din Măguri-Răcătău, judeţul Cluj.

Vasile Cobeliţă este primul comerciant din Târgu-Jiu care a expus 150 de brazi aduşi din Câmpul lui Neag. Preţurile sunt cuprinse între 45 şi 150 de lei, în funcţie de mărime şi de cât de bogat în crenguţe este pomul. Brazii care au sub 1,50 metri sunt vânduţi cu 50 de lei, iar cei de 3 metri, cu 150 de lei. O legătură de crenguţe de brad costă 5 lei, iar suportul pentru brad costă 20 de lei. ; Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară"

Brazi cu 70 de lei la Mic.ro

Reţeaua de magazine Mic.ro va începe de astăzi comercializarea brazilor de Crăciun. Preţul unui pom de iarnă va fi de 70 de lei pentru fiecare bucată. Brazii care se vor vinde la acest preţ vor avea o înălţime cuprinsă între 1,6 şi 2 metri.

Aprovizionarea cu aceşti pomi de iarnă se va face din pepinierele din România. Unele magazine din reţeaua Mic.ro au început să fie aprovizionate încă de ieri, însă cea mai mare parte a marketurilor vor aduce brazii începând de astăzi.

Reţeaua de magazine va comercializa brazii de Crăciun până în seara zilei de 24 decembrie. Deocamdată, oferta este accesibilă în special locuitorilor Capitalei şi celor din zonele limitrofe Bucureştiului, unde se găsesc primele magazine deschise în reţeaua Mic.ro.

Info
Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite