MAE anunţă expulzarea unui diplomat rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un diplomat din cadrul ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu grad de secretar I, a fost declarat persona non grata şi urmează să fie expulzat, a anunţat MAE, măsura fiind luată după o măsură similară adoptată în cazul unui diplomat român la Moscova.

Ministerul anunţă că a transmis marţi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent, solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore.

Citiţi şi:

VIDEO Cum a primit diplomatul acuzat de spionaj pachet în cutia de bagaje

Diplomat român arestat la Moscova

VIDEO Spionajul, o formă de înaltă trădare, se pedepseşte cu închisoarea până la 20 de ani în Rusia

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia, se arată într-un comunicat MAE, relatează Mediafax.

Presa internaţională: Cazul de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti

Ministerul precizează că a transmis această poziţie luni seară primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE.

Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministerul român de Externe arată că a exprimat dezacordul său ferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le va anunţa în timp util, se mai arată în comunicat.

MAE condamnă tratamentul aplicat diplomatului român

Potrivit prevederilor articolului 29 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, "persoana agentului diplomatic este inviolabilă", reaminteşte ministerul român de Externe.

El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale, se mai arată în articolul 29 al Convenţiei, citat de MAE.

Ministerul reaminteşte că în baza acestei Convenţii, o protecţie asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic.

Agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statul acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleaşi Convenţii, reaminteşte MAE.

Diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat, explică MAE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite