Presa internaţională: Cazul de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul diplomatului român arestat în Rusia ar putea complica şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Bucureşti, relatează presa internaţională.

CNN relatează în pagina electronică că Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că l-a reţinut pe Gabriel Grecu în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus la 16 august.

Agenţia France Presse scrie că Rusia expulzează diplomatul român pentru spionaj şi că Ambasada României la Msocova şi Ministerul de Externe de la Bucureşti au refuzat să comenteze acest caz.

Potrivit Itar-Tass, spionul român Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost declarat persona non grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Agenţia China Nouă aminteşte de nota de protest oficială înaintată României de către Ministerul rus de externe.

Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti, comentează Euronews în pagina electronică.

Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, comentează, la rândul ei agenţia Associated Press, care explică şi motivul. România a devenit membru NATO în 2004 şi a iritat Rusia sprijinind guvernul pro-european din Republica Moldova. Chişinăul a cerut în iunie Moscovei să îşi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în regiunea separatistă Transnistria încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu aproape două decenii, mai scrie AP.

Reuters scrie că în februarie, Rusia şi-a exprimat preocuparea cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare în România, în ceea ce Washingtonul afirmă că este o măsură de apărare împotriva potenţialelor ameninţări din partea Iranului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite