Diplomat român arestat la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete ruse l-au reţinut pe secretarul I al Departamentului Politic din Ambasada României la Moscova sub acuzaţia de spionaj. FSB-ul susţine că diplomatul român Gabriel Grecu a fost arestat în timp ce încerca să obţină informaţii militare de la un cetăţean rus.

Un angajat al Serviciului român de informaţii externe, Gabriel Grecu, care lucra la Ambasada română „sub acoperire ca secretar I al Departamentului Politic" a fost reţinut la Moscova în timp ce încerca să obţină de la un cetăţean al Federaţiei Ruse informaţii secrete cu caracter militar, a anunţat Centrul pentru relaţii cu presa al Serviciului rus de Securitate, FSB (fost KGB), citat de RIA Novosti.

Citeşte şi:
Serviciile secrete ruse au arestat un diplomat român pentru spionaj. Diplomatul a fost declarat persona non grata

„Asupra spionului au fost găsite obiecte specifice activităţii de spionaj, ce confirmă în totalitate activitatea ostilă împotriva Federaţiei Ruse", se mai arată în comunicatul FSB, care mai precizează că suspectul a fost reţinut la 16 august de către angajaţii serviciilor secrete ruse.

Presa din Rusia a reacţionat prompt titrând: „La Moscova a fost reţinut un spion român" („Pravda"), „ Război de spionaj" („Argumentî i Faktî"). Postul de radio Ecoul Moscovei a anunţat şi el la prânz că „la Moscova a fost reţinut un cetăţean român, care încerca să obţină informaţii secrete".

Declarat persona non grata

Nu este o practică obişnuită în cazurile de spionaj în care sunt implicaţi diplomaţi ca aceştia să fie reţinuţi şi să li se facă publice numele. De obicei, sunt declaraţi persona non grata, iar apoi sunt expulzaţi.  Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede în articolul 29 că „persoana agentului diplomatic este inviolabilă", iar diplomatul „nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune".

De altfel, după cum a anunţat ulterior Serviciul Federal de Securitate rus, diplomatul român reţinut ieri pentru spionaj a fost declarat persona non grata şi va trebui să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în 48 de ore. În general, între state, atunci când un diplomat este expulzat, cealaltă parte procedează la fel, dar acest procedeu nu este automat.

MAE român tace

Ministerul Român al Afacerilor Externe a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea acestor informaţii. Şi la Ambasada României la Moscova telefoanele au sunat, ieri, în gol, nimeni nevrând sau nefiind autorizat să comenteze incidentul.

Potrivit agenţiei Interfax, Moscova a transmis Bucureştiului o notă de protest în urma arestării diplomatului român Gabriel Grecu acuzat de de FSB spionaj.

Potrivit site-ului MAE, consultat de Mediafax, Gabriel nu deţine niciun fel de bunuri mobile sau imobile, conturi bancare sau autoturisme. Singurele informaţii se găsesc în declaraţia sa de avere de pe site-ul ministerului, datată 6 ianuarie 2009. Acolo se menţionează că Gabriel Grecu a primit un salariu de 20.000 de lei de la firma SC Ronimed Farm, iar soţia sa de la o altă companie, Autotest Ignat.

"Asupra spionului au fost găsite obiecte specifice activităţii de spionaj, ce confirmă activitatea ostilă împotriva Federaţiei Ruse."
Comunicat FSB

SIE nu comentează

Serviciul Român de Informaţii Externe nu a dorit să  comenteze informaţia din presa rusă potrivit căreia diplomatul român Gabriel Grecu, arestat la Moscova, ar fi agent al SIE. Aceasta este acuzaţia adusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB), fost KGB, care afirmă într-un comunicat că Grecu ar fi lucrat sub acoperire diplomatică.

Ruşi expulzaţi în Operaţiunea „Floricel"

Floricel Achim la mometul arestării  Foto:Petrică Tănase

Reţinerea lui Gabriel Grecu vine la un an şi jumătate după ce România a expulzat trei diplomaţi ruşi în scandalul de spionaj „Floricel".

Potrivit motivării judecătorilor, Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov au pus în pericol siguranţa naţională a României prin transmiterea unor secrete militare către Ucraina.

Judecătorii au subliniat că „datorită interesului puterii străine Ucraina pentru atingerea ţintei, respectiv obţinerea informaţiilor relevante din domeniul militar, preocuparea pentru evoluţia profesională a lui Floricel Achim era evidentă şi constantă".

Sursa „K1"

În anul 2008, Marinov Zikolov a recunoscut în faţa ofiţerilor SRI că primeşte informaţii militare de la Floricel Achim, cunoscut ca sursa „K 1", şi s-a angajat ca toate documentele pe care le mai obţine să le predea Serviciului Român de Informaţii.

Numai că, Zikolov a fost monitorizat când a dat SRI doar o parte din informaţiile obţinute, restul transmiţându-le reprezentanţilor ucraineni. Condamnaţi la câte 12 ani şi şase luni de închisoare, Floricel Achim şi Marinov Zikolov sunt primele persoane care au ajuns după gratii pentru spionaj şi trădare prin transmitere de documente secrete.

În perioada 2002-2008, angajatul MApN i-a furnizat lui Zikolov o serie de secrete militare, pe care bulgarul le transmitea apoi ucrainenilor. În schimbul informaţiilor, Floricel Achim - care avea nume de cod „K1"- primea diverse sume de bani.

Arestarea lui Achim şi a lui Zikolov, în februarie 2009, a tensionat relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova. După izbucnirea scandalului, doi ataşaţi militari ucraineni, precum şi trei diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din România.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite