Unde se duc brazii după Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii străzii vând brazii abandonaţi cu 10 lei
Oamenii străzii vând brazii abandonaţi cu 10 lei

Mii de brazi au rămas abandonaţi în pieţele României, ca şi în ultimii ani. Mulţi vor ajunge lemn de foc; alţii vor lua drumul ţărilor ortodoxe de rit vechi. Unii comercianţi ţineau la preţ şi în a doua zi de Crăciun, în timp ce alţii au abandonat brazii în braţele persoanelor fără adăpost, care-i vindeau doritorilor cu 5 sau 10 lei.

Vezi aici FOTOGALERIE

Vânzătorii au supraestimat şi în acest an cererea de brazi de pe piaţă, astfel că, la fel ca în anii precedenţi, pieţele marilor oraşe au devenit depozite improvizate pentru sute şi mii de „pomi de iarnă" lăsaţi în urmă de comercianţii care nu au ştiut să lase la preţ.Cei mai mulţi brazi abandonaţi sunt, ca de obicei, în Bucureşti. Serviciile de salubrizare din unele sectoare au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel că în multe pieţe, ieri dimineată era deja curăţenie. Nu şi în Piaţa Obor, unde sute de brazi, care costau până vineri până la 250-300 de lei, au fost părăsiţi de vânzători pe trotuare. Mai multe persoane fără adăpost au profitat de situaţie, luând în stăpânire pomii de iarnă, pentru a-i vinde cu 10 lei bucureştenilor care nu au avut timp să cumpere înainte de Crăciun, sau care au aşteptat „reducerile finale".

Citiţi şi:

Criza brazilor autohtoni a lovit piaţa. De ce a trebuit să importăm pomi de Crăciun.
TENDINȚE Globuri realizate manual, cu cadouri în ele, pentru un brad eco
Contrabanda cu pomi de Crăciun, în floare în piaţa agroalimentară din municipiul Deva

Tot în Piaţa Obor, o firmă care a adus brazi de la pepiniera proprie din nordul Bucovinei mai încerca să vândă şi ieri, fără să facă aproape nicio reducere. „Noi am avut brazi de la 30 de lei la 300 de lei. Am rămas cu mai puţin de 1% din ce am adus, cam 50-60 de pomi de Crăciun. I-am lăsat la 50 de lei pe cei care costau 70 de lei. Dacă nu se vând, brazii rămaşi vor ajunge la familiile sărace din două sate buzoiene. Îi dăm ca să-i pună pe foc", spune un angajat al firmei Silva Group.

Pentru că au ţinut de preţul brazilor, mulţi dintre comercianţii din Timişoara au ajuns în situaţia să se reprofileze pentru a nu pierde din profit. Indiferent dacă au adus coniferele din Norvegia sau le-au cumpărat de la producătorii din ţară, vânzătorii de brazi lucrează din greu în aceste zile. Pentru a nu arunca la coşul de gunoi brazii nevânduţi, comercianţii s-au apucat să taie brazii în bucăţi. Crengile mai frumoase se vor vinde în pieţe până la Anul Nou. Celelalte se vor transforma în coroane mortuare, şi potrivit florarilor, dintr-un brad de doi metri se pot realiza până la 15 coroane.

Dacă un brad se vindea în ajunul Crăciunului cu 60-70 de lei, o coroană costă cel puţin 20 de lei, astfel că, până la urmă, vânzătorul care nu se lasă iese cu profit. "Nimic nu se pierde. Puteam să tai bradul sau să îl abandonez în piaţă, dar nu ar fi fost rentabil. Este criză şi cumva trebuie să supravieţuim şi noi", a spus Ioan Baciu, horticultor.

La Braşov s-a făcut curăţenie

Dacă în anii trecuţi în pieţele din Braşov se mai găseau brazi şi între Crăciun şi Anul Nou, acum nici urmă de vreun pom. Fie comercianţii au lăsat la preţ ca să scape de marfă, fie i-au dat de pomană în ziua de Crăciun ca nu mai plătească pentru spaţiul de depozitare din pieţe. În oraşul de la munte, anul acesta brazii au avut preţuri cuprinse între 15 şi 300 de lei, în funcţie de dimensiune şi de bogăţia coroanei.

Opt ani pentru a ajunge pom de Crăciun

Florian Băncilă, inginer silvic şi director adjunc al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti, arată că un brad are nevoie de nu mai puţin de 8 ani de la însămânţare până când ajunge la o înălţime de 1,5-1,8 metri. „Afacerea cu brazi este costisitoare, dar rentabilă. Pe un hectar de teren pot fi plantaţi 12.000 de puieţi, iar costuri mai mari de întreţinere sunt doar în primii trei ani", explică specialistul. În privinţa defrişărilor ilegale, Florian Băncilă arată că brazii se regenerează, „dar se pierd nişte ani", în timp ce proprietarii pădurilor sunt datori prin lege să ajute la refacerea pădurii. „De obicei, hoţii nu taie tot, iau pe alese. Problema este că îi iau pe cei mai buni. Întreaga suprafaţă se regenerează natural, dar se pierd nişte ani între timp", arată inginerul silvic.

Strângerea bradului  contra cost

Brazii au fost mai uşor de cumpărat în acest an ca oricând. Site-urile specializate s-au bătut în oferte care mai de care mai atractive. Cele mai multe au oferit transport gratuit, servicii de montare a bradului în suport, dar şi brazi gata împodobiţi, sau închiriere de pomi artificiali.
Pentru perioada de după Crăciun, aceleaşi site-uri au mai inventat un serviciu: strângerea bradului, care costă în jur de 60 lei şi se poate realiza în perioada 5-7 ianuarie.

Legea e aspră, dar se aplică greu

Peste 15.000 de brazi, cu o valoare estimată la 600.000 de lei, au fost confiscaţi în această lună de poliţişti şi de angajaţii Romsilva. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, au fost deschise şi câteva sute de dosare penale pentru tăierea fără drept de arbori şi furt de arbori. Numărul brazilor confiscaţi în urma tăierilor ilegale este mai mare, în acest an, cu peste o treime (3.873 de arbori) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. De asemenea, vânzarea pomilor de iarnă fără documente legale se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Firmele serioase duc brazii mai departe, în Est

Mii de brazi au rămas în depozitele din nordul Capitalei Foto: Petrică Tănase

Mii de brazi au rămas în depozitele din nordul Capitalei Foto: Petrică Tănase

Pădurile de brazi apărute în preajma marilor magazine în ultimele săptămâni sunt şi ele pe punctul de a dispărea. Un ţarc uriaş, situat lângă Băneasa Shopping Center, în nordul Capitalei a găzduit aici aproape 10.000 de pomi de iarnă. Ajuns la final de sezon, Răzvan Pop, agent de vânzări la firma Neras, care se ocupă cu comercializarea brazilor de Crăciun din import, spune că vânzările au mers destul de bine, chiar dacă şi criza s-a făcut simţită.

Firma nu a avut timp să tragă linie şi să adune profitul, dar agenţii ştiu că au vândut aproximativ 60% din brazii pe care i-au avut aici. Pomii rămaşi iau de astăzi drumul Ucrainei şi Basarabiei, unde Crăciunul este sărbătorit după ritul ortodox vechi, pe 7 ianuarie.

Unii brazi ajung la ruşi

„Cei mai mulţi dintre brazii rămaşi merg mai departe, pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, iar o mică parte va merge retur, la furnizori". Firma susţine că a avut „preţuri de criză". „Am avut preţuri de la 30 la 500 de lei în funcţie de înălţimea bradului. Nu am avut reduceri în preajma Crăciunului. Vânzările au mers bine, dar s-a simţit că oamenii au avut mai puţini bani ca în alţi ani", arată Răzvan Pop.Comercianţii maramureşeni preferă şi ei să-şi vândă marfa în străinătate, în Ucraina sau Rusia. „Nu cunosc foarte bine acest fenomen de înstrăinare a brazilor. Dar din câte am auzit prin piaţă, oamenii spuneau că marfa ce le rămâne vor încerca să o vândă în Rusia. Anii trecuţi mulţi dădeau foc pur şi simplu brazilor, dar acum au rămas cu mulţi pomi şi ar suferi pagube materiale importante", a spus Adiel Florian, şeful pieţei „Izvoarele" din Baia Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite