Criza brazilor autohtoni a lovit piaţa. De ce a trebuit să importăm pomi de Crăciun.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crenguțe de brad la kilogram
Crenguțe de brad la kilogram

Pentru Crăciunul din acest an, Direcţia Silvică Arad a aprovizionat pieţele cu doar şase sute de brazi şi molizi. Numărul mic al brazilor autohtoni este pusă în cârca retrocedării a 50% din suprafaţa fondului forestier al judeţului.

Deşi într-un număr mic, brazii autohtoni s-au bătut la preţ cot la cot cu cei aduşi tocmai din Danemarca. „Numărul mic de brazi este cauzat de faptul că jumătate din fondul forestier al judeţului a fost retrocedat.Pomii au fost crotaliaţi tocmai pentru a preveni furturile”, a explicat Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad.

Acesta a mai precizat că pe lângă retrocedări, judeţul se confruntă cu o lipsă de împădurire cu aceste specii de mai bine de zece ani. Cât privesc preţurile brazilor autohtoni, arădeni au plătit de la zece, până la peste o mie de lei pentru un pom românesc. Piaţa Mihai Viteazul, dar şi celelalte pieţe din Arad au fost în schimb invadate în acest an de brazii aduşi din Danemarca. Chiar şi aşa brazii “stranieri” s-au vândut destul de slab.

Comercianţii în schimb s-au gândit la soluţii de criză pentru a-şi  vinde brazii. Cei care s-au mulţumit să aibe, în casă, de Crăciun, crenguţe de brad, le-au putut cumpăra la kilogram.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite