Traian Băsescu la TVR: Maximul crizei a fost depăşit / Ilie Şerbănescu: "Vârful crizei nu a trecut!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară, la TVR1, într-o "Ediţie specială", despre remanierea Guvernului, dificultăţile prin care trece România, expulzările romilor şi revizuirea Constituţiei.

Şeful statului a zis că România nu are banii necesari cofinanţării proiectelor europene, că CFR trebuie să plătească contribuţiile la stat, că fondul de pensii este un dezastru şi că nu este de acord cu decizia Franţei de expulzare a romilor dar România are un parteneriat strategic cu Franţa.

UPDATE 22.45 Ilie Şerbănescu: "Vârful crizei nu a fost depăşit!"

image

UPDATE Cum a comentat Opoziţia interviul cu Băsescu

image

Adrian Moraru, directorul IPP: "Şi noi, poporul, unde suntem?"

"Sunt foarte dezamăgit de ceea ce a spus preşedintele Băsescu, atât ca substanţă, cât şi ca mod de exprimare a mesajului. Rolul preşedintelui este să dea mesaje despre valori şi atitudini, cum ar fi, exagerez, "Spălaţi-vă pe mâini", deci astfel de mesaje. Este omul căruia i se potriveşte cel mai bine să transmită mesaje precum ce să facem în criză, să fim cumpătaţi, să nu mai cumpărăm case pe care nu ni le permitem şi aşa mai departe. Eu nu am văzut aceste mesaje la preşedintele Băsescu.

Apoi Băsescu a menţionat că CFR ar trebui să îşi plătească datoriile la stat, dar nu este vorba doar despre CFR, sunt multe companii de stat şi privavte în această situaţie. Asta era de exemplu o temă despre care putea să vorbească toată emisiunea.

În ceea ce priveşte situaţia romilor, preşedintele a început spunând că România are un parteneriat strategic cu Franţa, deci de asta nu a ripostat ferm. Mai bine nu o spunea.

Cât despre eliminarea blocajelor în relaţia dintre instituţiile statului, blocaje cauzate de neclarităţi ale Constituţiei, Traian Băsescu a spus că departamentul juridic de la Cotroceni analizează acest lucru şi că va trimite observaţiile Parlamentului. Şi noi, poporul, unde suntem aici? Dacă s-ar face o consultare populară, aşa cum s-a făcut la modificarea Constituţiei în 2003, aceste modificări ar fi mai acceptate şi oamenii ar simţi că sunt băgaţi în seamă"

image

Corina Dragostescu, jurnalist: "Traian Băsescu se teme de o nouă majoritate"

"Traian Băsescu a recunoscut în interviul acordat TVR că se teme de constituirea unei noi majorităţi parlamentare. El a recunoscut că ar avea o problemă în a desemna un alt premier pentru că ar fi un moment în care PSD şi PNL ar putea să impună un candidat al Opoziţiei.

Punctul slab menţionat de Traian Băsescu va duce la relansarea disputelor legate de o nouă majoritate, dar şi la promovarea intensă a subiectului privind o eventuală suspendare a preşedintelui.

Faptul că un lucru pe care l-a anunţat în debutul emisiunii a fost că România a depăşit punctul critic al crizei arată că Băsescu ar vrea să scape de toate acele critici care spun că este principalul vinovat de proasta gestionare a crizei economice. În felul acesta, preşedintele crede că va mai atenua din discursul Opoziţiei care s-a centrat pe tema crizei, câştigând capital electoral din modul de abordare a acesteia în contrapondere cu acţiunile de guvernare ale PDL".

Declaraţiile lui Traian Băsescu:

"Maximul crizei a fost depăşit.

Nu sunt mulţumit că sunt promotorul măsurilor rele. Mă gândesc la oameni dar privesc şi la realitatea noastră. Nu ne mai putem împrumuta la nesfărşit, trebuie să facem ceva. Nu-i uşor deloc, să nu credeţi că e un om politic căruia îi place să spună că taie din salarii. Nimeni nu e sadic. Dar oamenii politici trebuie să se ridice asupra vremurilor.

Pentru la anul trebuie să avem deficit bugetar de 4,4%, adica 5,7 miliarde de euro, convenit cu FMI.

Trebuie să ne hotărâm, reducem cheltuielile din zone deficite sau nu? Este clar că trebuie să facem ceva în zonele de cheltuieli sociale dacă vrem să construim un metru de autostradă?

Ca să îţi aprobe UE programul nu ţi se dă niciun ban până nu ai terenul, deci trebuie să ai aici bani.

Dezastrul fondului de pensii ne blochează dezvoltarea. Fondul de pensii este un dezastru. Acest lucru nu îl spun politicienii. Iată de ce: aşa cum arată cheltuielile noastre bugetare, România nu poate accesa bani europeni la anul, pentru că nu are bani de cofinanţare. Dacă noi consumăm şi la anul, la sfârşitul lui 2012 se face o ajustare a fondurilor şi României i se vor diminua fondurile alocate.

Am avut o discuţie cu miniştrii şi ieri seară şi i-am rugat ca din acest deficit pe care îl avem, de 5,7 miliarde, bani pe care avem dreptul să îi împrumutăm, măcar 1,5 miliarde să fie pentru investiţii. Sper să găsească soluţii.

Îndemnul meu este să nu încurajăm nemunca. Adică acel venit minim garantat, care face ca, la ţară, să nu mai găseşti om la cules de fructe, acel venit minim trebuie scos. Politicienii trebuie să aibă curaj să facă asta. Eu vă spun că vremurile de criză nu se trec cu oameni laşi.

Despre ieşirea din criză:

Creşterea economică e un proces dificicil, nu se întâmplă peste noapte. Toată lumea spune să reducem evaziunea fiscală. Toţi spun ce măsuri nu au luat Guvernul. Depinde ce tip de măsuri. Dacă ne referim la ajutarea IMM, au făcut-o, dacă ne referim la Prima Casă, tot a fost ceva. Dar nu am avut bani.

Avem 7 programe sectoriale care toată vizează modernizarea României. Ne trebuie acei bani cu care să putem începe, acei 1,5 miliarde. Deci România are proiecte, pe dezvoltări pe mediu, în infrastructura rutieră, feroviară, în agricultură, IMM. Oricare ar fi preţul politic, anul acesta Guvernul are obligaţia să găsească cei 1,5 miliarde pentru proiecte.

Eu aştept punerea în insolvenţă a companiilor feroviere care nu plătesc nici un fel de contribuţii la stat.

Avem 30 de miliarde la dispoziţia noastră din 2011

Despre remaniere:

"Guvernul trebuie scos dintr-o anumită inerţie. remanierea a adus nişte oameni hotărîţi să se implice. Aş fi avut posibilitatea să colaborez cu premierul în găsirea unor oameni, dar am lasat la alegerea PDL. Aşa se cuvine.

Eu cunosc destul debine PDL. Poveştile cu grupurile din PDL, cu grupurile "lupilor tineri", Udrea, sunt poveşti. Sunt oameni mai obişnuiţi cu disciplina de partid şi alţii nu, asta da, dar grupuri că asigur că nu sunt"

Ministrul Agriculturii a fost bun. Decizia PDL le aparţine. Unde aţi văzut dumneavoastră ca un ministru la remaniere să i se facă un rechizitoriu public? I se mulţumeşte şi gata.

Despre noul ministru de Finanţe:

Eu sper că desemnarea pe care a făcut-o PDL la ministerul de Finanţe, va fi de bun augur, se va ieşi din zona teoretică care spune că nu avem bani, şi acest om va spori controlul ANAF. Mi-aş dori să fie un ministru de Finanţe ca fostul ministru CDR Decebal Traian Remeş. Să nu ia ciubuc. Remeş niciodată nu spunea că nu sunt bani, am fost coleg cu Remeş în Guvern. Mă duceam la Remeş şi găseam bani.

Actualul ministru vine din economia reală şi vreau să aibă eficienţa lui Remeş.

Despre căderea Guvernului:

Nu au fost presiuni pentru demiterea Guvernului. Au discutat în partid, nu pe bloguri, nu pe....Au avut forţă să le spună oamenilor din partid că trebuie schimbaţi. Dacă Boc claca şi îşi depunea mandatul eram în mare dificultate. Trebuia să încep negocierile cu alte partide şi abordările publice la PNL şi PSD îmi arată că nu sunt capabile să treacă România prin criză. Ar conduce cu demagogie, care ar îngloda ţara în datorii şi deficite.

Eu sper că până la urmă oamenii să înţeleagă că acest Guvern nu a fost împotriva lor.

Orice premier e de sacrificu într-o perioadă de criză, orice preşedinte e la fel. Varianta unui preşedinte neimplicat, cara să stea deoparte şi să fie populist şi să certe Guvernul, nu e solidară.

Despre constribuţiile sociale, drepturile de autor:

"A fost un cadou pe care l-a lăsat un ministru în urma lui. O dovadă de fair-play.

Eu am cerut acestui Guvern să mărească baza de impozitare, va fi o măsură impopulară, dar utilă.

Despre revizuirea Constituţiei:

Eu nu vreau să schimb tipul de republică. Trebuie doar să constatămblocajele pe care le-a provocat Constituţia prin formulările neclare. Republica semi-prezindenţială este bună pentru România.

Trebuiesc clarificate raporturile preşedinte-premier, premier-parlament, preşedinte-parlament.

Dacă discutăm de reforma politică, eu vreau şi uninominal adevărat.

Despre expulzarea romilor:

În primii 500 de romi repatriaţi nu a fost niciul infractor. E clar că efortul nostru major e să nu afectăm parteneriatul strategic cu Franţa. E un document politic extrem de important care pe multe alte paliere functioneaza.

Nu le dau dreptate guvernanţilor francezi, pe de altă parte nu putem punem responsabilitatea doar la Guvernul francez, e si la noi, că sunt cetăţenii noştrii, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la romi. Intr-o Europa civilizată fiecare e responsabil de soarta lui.

Romii au locuri speciale inclusiv la facultăţi, nimeni nu îi opreşte să îşi ducă copii la scoala, în loc să îi ducă la cerşit.

Da, Guvernul francez acţionează in afara conditiilor unui stat european, da, măsura este abuzivă. Îi apăr ep romi în relaţia cu Franţa.

Este parte a ţiganilor nomazi să se ducă din loc în loc. Ar trebui să găsim nişte formule pentru romii nomazi, în loc să îi momim cu 300 de euro.

Problema romilor nomazi este a Uniunii Europene. Ştiau foarte bine că România are şi această comunitate.

Mai citiţi despre Traian Băsescu:

Lui Traian Băsescu i-au apărut câteva pete de culoare închisă pe cap

AUDIO „Băsescu i-a tras soţului meu un dos de palmă peste gură“

Traian Băsescu a dansat la Cireşica după remaniere: "Eu trec prin criză cum treceam prin furtunile pe mare, cu fruntea sus"

Băsescu: Acordul cu FMI trebuie extins în octombrie

O nouă palmă marca Băsescu: Fratele preşedintelui, acuzat că a pălmuit o şoferiţă

Traian Băsescu: "Nu situaţia economică a României este dramatică, ci a fondului de pensii"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite