Băsescu: Acordul cu FMI trebuie extins în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România trebuie să extindă acordul cu FMI  în octombrie.

"De această dată vă aflaţi în România doar pentru a celebra aniversarea Băncii Naţionale a României.(...). Mă uit spre vizita din octombrie, când nu va fi o sărbătoare, ci o evaluare a dificultăţilor pe care le întâmpinăm. Propunerea mea către dumneavoastră este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, să ne uităm la viitorul acord între România şi FMI, să vedem dacă soluţia corectă este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary». Acesta este mesajul meu căre dumneavoastră. În acelaşi timp, căutăm să continuăm împreună reformele structurale şi absorbţia fondurilor europene. Este necesară crearea spaţiului fiscal necesar pentru absorbţia fondurilor", le-a spus preşedintele Băsescu membrilor delegaţiei FMI, cu care s-a întâlnit în această dimineaţă la Palatul Cotroceni.

"Guvernul României şi-a exprimat interesul pen­tru a avea un nou aranjament, însă este un pic pre­matur pentru că mai sunt mai multe luni din ac­tualul acord şi pe măsură ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul", a afirmat Jeffrey Franks. În plus, şeful delegaţiei FMI în România a susţinut că discuţiile din octombrie vor fi unele preliminare.

Şeful delegaţiei FMI a subliniat importanţa atragerii de bani europeni pentru infrastructură, precum şi eliminarea  barierelor din sectorul public care îngrunează absorbţia fondurilor bugetare.

Preşedintele Băsescu a susţinut că în România există "bariere birocratice".

Trebuie de asemenea să ne uităm la costurile sociale, avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, ceea ce este dramatic
, a mai spus Traian Băsescu.

Trebuie să reducem toate bugetele, a subliniat Băsescu.

Analiştii financiari intervievaţi de „Adevărul“ spun, în unanimitate, că reînnoirea înţelegerii cu finanţatorii externi nu poate fi ocolită. Majoritatea precizează că aceasta este strategia potrivită. Seriozitatea reformelor şi competenţa celor care le aplică ar fi semnalele pe care doar un nou acord cu FMI le-ar transmite investitorilor interesaţi de România. Citiţi aici ce părere au economiştii despre încheierea unui nou acord.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite