VIDEO Intoxicare în cazul „Şpagă la Mircea Băsescu“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din rândul anchetatorilor au declarat ieri că fratele preşedintelui ar fi primit mită de la Bercea Mondial. Câteva ore mai târziu, aceleaşi surse au revenit şi au infirmat informaţia. Magistraţii Curţii Supreme i-au cerut procurorului de caz Eugen Iacobescu, cel care a lansat suspiciunile de mită, să predea dosarul „Sandu Anghel“.

În timp ce jandarmii şi „mascaţii" dădeau trezirea în toate cele 14 case ale clanului Anghel din Slatina şi Drăgăneşti-Olt, de unde au ridicat sute de mii de euro, bijuterii din aur şi documente importante, o sursă din cadrul anchetatorilor declara că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, ar fi fost mituit de Bercea Mondial. Acesta din urmă i-ar fi dat 300.000 de euro pentru a interveni într-unul dintre dosarele sale, urmând ca naşul de botez al nepoatei interlopului să mai primească încă 400.000 de euro. Afirmaţia a fost făcută în prezenţa mai multor ziarişti din presa locală, însă numai reporterii „Adevărul de Seară Slatina" au consemnat-o, iar „Adevărul" a publicat informaţia pe pagina de internet a ziarului, protejându-şi sursa.

Citiţi şi:

Mircea Băsescu neagă că ar fi luat mită / Cazul Bercea a fost preluat de către Curtea de Apel Craiova

EXCLUSIV Adevărul în 170 de secunde: Mircea Băsescu îl atacă pe Nistorescu şi povesteşte cum a început relaţia lui cu Bercea Mondial

Bercea Mondial negociază cu sabia pe masă

Clanul Bercea: din cocioabe  în palate

La scurt timp, însă, ziarul „Gazeta Nouă" din Slatina publica aceleaşi informaţii, citându-l pe procurorul de caz, Eugen Iacobescu. „«Sunt cercetaţi şi fraţii lui Sandu Anghel pentru evaziune de 15 miliarde de lei vechi. Se caută arme, documente fictive şi bani. Cercetările se fac pentru evaziune fiscală, spălare de bani», a declarat procurorul Eugen Iacobescu. Mai mult, procurorul aruncă bomba: Bercea l-ar fi mituit pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României cu 300.000 de euro pentru a interveni într-un dosar, şi apoi ar mai fi trebuit să-i mai dea o tranşă de 400.000 de euro", scriu ziariştii de la cotidianul oltean. „Nici vorbă de aşa ceva. Nu cred că un anchetator a făcut asemenea declaraţii", a declarat Mircea Băsescu.

Televiziunile naţionale au preluat ştirea şi au citat „Adevărul". În tot acest timp, procurorul Eugen Iacobescu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere şi a confirma oficial informaţiile apărute.

Dosarul, la Craiova

Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat transferul dosarului de la Iacobescu la procurorii Curţii de Apel din Craiova, „ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor". De asemenea, magistraţii Curţii Supreme au făcut precizarea că fratele preşedintelui nu a făcut subiectul niciunui dosar. „La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele subordonate nu se află înregistrat şi nu există în lucru la procuror vreun dosar în care să se efectueze cercetări faţă de Băsescu Mircea, pentru infracţiunea de trafic de influenţă sau alte infracţiuni", se mai precizează în comunicat.

După anunţul Înaltei Curţi, Eugen Iacobescu a făcut precizări în cazul „şpagă la Mircea Băsescu". „Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, nu este implicat în dosarul lui Sandu Anghel", precizând că nu ştie de un au apărut „astfel de zvonuri", a relatat Mediafax.

Invocându-şi obiectivitatea în dosar, procurorul a mai spus că nu va preda Parchetului Curţii de Apel Craiova dosarul în care Sandu Anghel este cercetat pentru tentativă de omor, ci va solicita intervenţia Consiliului Superior al Magistraturii.

„Adevărul" a continuat să fie solidar sursei, protejându‑i identitatea. Însă, atunci când procurorul a ieşit şi a declarat public că nu ştie de unde au apărut „astfel de zvonuri", am decis să divulgăm numele celui care a lansat acuzaţiile. Acesta este însuşi procurorul Eugen Iacobescu, iar martori la discuţie au fost cel puţin şase jurnalişti: Loredana Chimoiu (Antena 3), Georgiana Ianoş (Realitatea TV), Andra Panait (Kanal D), Roxana Vlădăşel (Pro TV), Ana Maria Popescu („Evenimentul de Olt") şi Dana Mihăilă („Adevărul de Seară Slatina").

"Avem informaţii că Mircea Băsescu ar fi primit de la Bercea 300.000 de euro într-un proces şi urma ca Bercea să-i mai dea alte 400.000 de euro. Dar, să vedem!"
Eugen Iacobescu
procuror

Păcatele procurorului

Procurorul Eugen Iacobescu, o figură controversată  Foto: Adevărul



Informaţiile tip fumigenă oferite ieri presei nu sunt singurul exemplu de gafe comise de la începutul anchetei. După reţinerea lui Bercea Mondial, la 20 februarie, procurorul Eugen Iacobescu s-a grăbit să promită verificarea la sânge a ceea ce el numea „imperiul financiar şi imobiliar al celui mai bogat om din judeţul Olt".

Lucru remarcabil, doar că interlopul este cercetat pentru tentativă de omor, nu pentru infracţiuni economice. Cum Institutul Medico-Legal din Craiova i-a dat doar 25 de zile de îngrijiri medicale victimei, care a părăsit Spitalul Judeţean de Urgenţă după câteva zile, încadrarea faptei ar fi trebuit schimbată la vătămare corporală, dar nu de către judecători, ci de către procuror.

Au căutat scutirea medicală

Tot ieri, jurnaliştilor li s-a spus că, la percheziţiile derulate la vilele lui Sandu Anghel şi ale rudelor sale, a fost căutat şi un act medical, cu un diagnostic de natură să‑i asigure lui Bercea Mondial eliberarea din arest, document pentru care interlopul i-ar fi plătit 500.000 de euro unui medic craiovean. Atunci când descinderile s‑au încheiat, anchetatorii n-au mai vorbit însă nimic despre actul respectiv. „Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la multe persoane sus-puse", a declarat Eugen Iacobescu, în urmă cu doar câteva săptămâni, referindu-se la arestarea lui Sandu Anghel. Incidentul propriu-zis, înjunghierea unui minor de 17 ani, într-un bar, a trecut astfel în plan secund.

Chiar şi superiorii lui

Eugen Iacobescu arată că nu au încredere în modul în care acesta se ocupa de anchete. Cel mai greu dosar în care procurorul oltean îl cerceta pe Bercea Mondial, cel în care interlopul era acuzat de spălare de bani, a fost preluat încă de săptămâna trecută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, invocându-se ca motiv „suspiciunile emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor". Ieri, aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul celui deschis pentru omor calificat.

Exclus din magistratură în 2004

Acelaşi for l-a exclus pe Eugen Iacobescu din magistratură, în anul 2004, din cauza faptului că nu mai îndeplinea criteriul bunei reputaţii. Urmărit penal pentru instigare la fals material şi în înscrisuri oficiale şi complicitate la înşelăciune, fapte pedepsite cu închisoarea între 6 luni şi 12 ani, a scăpat cu o amendă administrativă.

Numele procurorului oltean a apărut şi într-un dosar penal întocmit de poliţiştii din Slatina pentru trafic cu aur. Iacobescu a fost prins în flagrant, introducând în ţară, în suporturile metalice ale unor fiare de călcat, nu mai puţin de 85 de kilograme de aur.

Mult zgomot pentru mai nimic

După ore de scotocit prin casele familiei Anghel, reprezentanţii forţelor de ordine şi ai Gărzii Financiare au ridicat două seifuri cu cel puţin 200.000 de euro, mai multe bijuterii şi documente din locuinţele mamei lui Bercea şi a unuia dintre fraţii săi. Deşi s-a stabilit că este vorba de o evaziune fiscală de 1,5 milioane de lei, acţiunea în forţă a anchetatorilor nu s-a soldat deocamdată cu nicio arestare, ci doar cu audierea la Poliţia Drăgăneşti a unui tânăr numit Împăratul, unul dintre nepoţii lui Bercea Mondial.

image

Unul dintre palatele lui Bercea Mondial   Foto: Dana Mihăilă



Una dintre ţintele descinderii a fost arma cu care interlopul şi-ar fi înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel (17 ani), zis Mercedes, deşi a trecut mai bine de o lună de la incident. „Au fost efectuate percheziţii şi la imobilele deţinute de inculpatul Anghel Sandu în vederea ridicării cuţitului folosit la săvârşirea  infracţiunii de tentativă de omor, pentru care este cercetat în stare de arest preventiv", a declarat Adrian Aspra, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite