FOTO Ingineriile financiare ale familiei Fătuloiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşedinţa de lux de la Topoloveni, donată de Dan Fătuloiu fiului său pentru a putea cumpăra locuinţa de serviciu din Bucureşti
Reşedinţa de lux de la Topoloveni, donată de Dan Fătuloiu fiului său pentru a putea cumpăra locuinţa de serviciu din Bucureşti

Alex Fătuloiu, fiul fostului secretar de stat de la Ministerul de Interne, riscă să fie cercetat penal pentru „activităţile financiare“ făcute în numele lui Dan Fătuloiu. Unul dintre arestaţii din dosarul „Mită pentru Fătuloiu” a declarat procurorilor că a acceptat să fie paravan pentru Alex Fătuloiu în operaţiuni de spălare de bani.

Vezi aici imagini cu vila lui Fătuloiu din Topoloveni

EXCLUSIV/Şeful Vămii Galaţi a fost bătut şi sechestrat de miliardarul interlop Cătălin Chelu

Iaşi: Clanurile care conduc Moldova

Igaş: „Demiterea lui Petre Tobă are legătură cu cazul Chilat”

Igaş: „Vor fi făcute controale la toate IPJ-urile din ţară”

La 26 de ani, Alexandru Fătuloiu are propriile afaceri, fără a se feri în a folosi numele tatălui. "Beizadeaua din Topoloveni", cum i se mai spune, deţine mai multe firme în Argeş. Alexandru Fătuloiu îşi conduce afacerile din Topoloveni, unde duce o viaţă prosperă. El deţine mai multe autoturisme de lux, printre care un Porsche şi un Mercedes CLS, având în numerele de înmatriculare combinaţia de litere "ALX". Dacă nu merge prin Piteşti sau Bucureşti, beizadeaua poate fi văzută la terasa „Blue Night", din centrul oraşului Topoloveni, cartierul general al afacerilor sale. Este cunoscut ca şi cămătar, pe rolul Judecătoriei Topoloveni fiind mai multe dosare de executare silită intentate de el împotriva celor care nu au reuşit să returneze împrumuturile. În această afacere, Alexandru Fătuloiu îl are ca asociat pe Cătălin Zuluf (33 de ani), un prieten din copilărie. Cu toate acestea, juniorul este descris de tatăl său drept un „onest om de afaceri".

Citiţi şi:

Dan Fătuloiu n-a mai ajuns la Bistriţa pentru că a fost demis pe drum

Afacerile lui Chelu, protejate de poliţişti

Fătuloiu a susţinut că afaceriştii Chelu şi Bunu ar fi contribuit la asasinarea unei contabile, la Brăila

Cine supraveghează casa Fătuloiu?

Familia Fătuloiu deţine în Topoloveni o vilă de lux, dotată cu piscină şi teren de tenis. Reşedinţa este situată pe o străduţă închisă, singura asfaltată din zonă. Domeniul familiei Fătuloiu este păzit permanent. Doi indivizi, în civil, postaţi într-un Logan albastru, cu geamuri fumurii, cu numărul de înmatriculare B-15-TXW, vegheau marţi la liniştea familiei Fătuloiu. Maşina era dotată cu două stroboscoape şi cu antenă de staţie emisie-recepţie. Timp de o oră, Loganul de serviciu nu s-a mişcat din poarta casei. Ei au încercat să intimideze jurnaliştii de la „Adevărul" urmărind ostentativ maşina acestora timp de câteva zeci de minute.

Cadou de la tata

Vila din Topoloveni aparţine lui Alex Fătuloiu din 2007, când tatăl său i-a făcut act de donaţie. Manevra a fost făcută pentru ca Dan Valentin Fătuloiu, şeful Poliţiei Române la acea vreme, să-şi albească declaraţia de avere, pentru a putea solicita cumpărarea apartamentului de serviciu, pus la dispoziţie de MAI în Capitală. "Fiul meu are acum casa lui, afacerea lui, iar eu ce o să fac după ce ies la pensie? Să mă dea afară din apartamentul de serviciu? I-am întrebat dacă apartamentul meu poate face obiectul vânzarii şi dacă îl pot cumpăra", a declarat Fătuloiu, în 2007.

Contracte notariale

Unul dintre cei care au luat bani cu camătă de la Cătălin Zuluf şi Alexandru Fătuloiu este Alexandru Dinescu, fiul liderului PNŢCD Piteşti. "În 2006, la 16 august, fiul meu a fost arestat în primul lot al hackerilor. Atunci am descoperit şi eu mai multe lucruri: contracte de împrumut, maşina amanetată. Fiul meu a ajuns la Fătuloiu şi la Zuluf printr-un intermediar, nu se cunoşteau dinainte", a declarat pentru "Adevărul" Gheorghe Dinescu. Potrivit acestuia, pentru a masca activitatea de camătă, Cătălin Zuluf, cel care figurează în acte drept creditor, a încheiat contractul de împrumut la notariat pe o sumă mai mare, care să acopere dobânda. Astfel, Alexandru Dinescu a împrumutat 5.000 de euro, dar trebuia să dea înapoi cămătarilor 8.000 de euro. "M-a contactat Cătălin Zuluf şi mi-a spus că fiul meu are o datorie la el de 8.000 de euro. Contractul, încheiat pe şase luni, a fost făcut la o notăriţă de-a lor, de la Topoloveni. Împrumutul a fost de fapt de 5.000 de euro, dar în acte a fost trecut 8.000 de euro. Au urmat mai multe clinciuri cu executorii, care au vrut să ia maşina fiului meu, un Audi A3", a spus Dinescu senior.

Vezi aici stenogramele unor discuţii care arată cum batjocorea miliardarul Chelu legile din România

Reportaj/ Cătălin Chelu, un afacerist cu aură de cap al lumii interlope (FOTO)

Procuratorul Alex

Când executorul judecătoresc Adrian Negoescu s-a prezentat pentru a pune sechestru pe maşina lui Alexandru Dinescu a venit însoţit de Alexandru Fătuloiu. „Pe procesul-verbal s-a semnat ca avocat. Atunci nu i-am cerut delegaţia de avocat pentru că eram prea bulversat şi prea nervos. Nu mi-a arătat niciun act. Mi-a zis doar: «Sunt avocat şi îl reprezint pe Cătălin Zuluf». Mai târziu am aflat că el nu este de fapt avocat", a declarat Gheorghe Dinescu. Într-un alt document de la executorul judecătoresc, fiul chestorului Fătuloiu apare drept procurator al lui Cătălin Zuluf. Alexandru Fătuloiu a urmat cursurile Facultăţii de management, din cadrul universităţii particulare „Constantin Brâncoveanu", din Piteşti. Acesta nu are studii juridice şi nu figurează în niciun barou din ţară.

Fătuloiu junior a fost acuzat că, în primăvara acestui an, în timp ce se afla în cazinoul de la Euromall, din Piteşti, l-a lovit pe Alexandru Dinescu. "S-a văzut pe înregistrări cum i-a dat un dos de palmă. Poliţia când a auzit că e fiul lui Fătuloiu s-a eschivat şi a lăsat-o moartă", a mai declarat Gheorghe Dinescu. În ciuda insistenţelor reporterilor „Adevărul", ieri, Alexandru Fătuloiu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.

EXCLUSIV/Şeful Vămii Galaţi a fost bătut şi sechestrat de miliardarul interlop Cătălin Chelu

Iaşi: Clanurile care conduc Moldova

INSTANŢĂ

Curtea de Apel Bucureşti va decide astăzi dacă omul de afaceri Cătălin Chelu şi presupuşii săi complici Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea vor rămâne în arest sau vor fi cercetaţi în stare de libertate. Cei patru au fost arestaţi pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce ar fi încercat să-l mituiască pe fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Fătuloiu.

"S-a văzut pe înregistrări cum i-a dat un dos de palmă fiului meu. Poliţia când a auzit că e fiul lui Fătuloiu s-a eschivat şi a lăsat-o moartă."
Gheorghe Dinescu tatăl lui Alexandru Dinescu

Badea, pionul sacrificat, se „spovedeşte" procurorilor

Unul dintre contractele semnate de Alexandru Fătuloiu  cu Ştefan Badea, invocate de cel din urmă ca fiind fictive

Unul dintre contractele semnate de Alexandru Fătuloiu cu Ştefan Badea, invocate de cel din urmă ca fiind fictive


„Adevărul" a obţinut în exclusivitate declaraţia dată în faţa anchetatorilor de către Ştefan Badea, unul dintre arestaţii din dosarul mitei de la Interne. Până nu de mult prieten la cataramă cu Alexandru Fătuloiu, Ştefan Badea a ajuns în arest, trădat de amicul său. Cel puţin asta a declarat procurorilor DNA.

El a explicat anchetatorilor cum l-a ajutat pe fiul chestorului Fătuloiu să dea bani cu camătă. El susţine că, pentru a masca această activitate, Alexandru Fătuloiu a pus la punct un mecanism ingenios, din care făceau parte mai multe firme. Cei care luau bani cu camătă nu returnau banii direct lui Fătuloiu, ci intrau mai întâi în conturile unor firme, sub formă de bilete la ordin. Una dintre aceste societăţi, SC Fabimex Manufactory SRL, din comuna Priboieni, aparţine chiar lui Ştefan Badea. Ulterior, firma lui Badea făcea livrări fictive către firmele deţinute de Alexandru Fătuloiu (utilaje, materiale de construcţii etc.), până la echivalenţa sumelor datorate. Banii astfel spălaţi ar fi ajuns în conturile lui Alexandru Fătuloiu. Ştefan Badea a indicat şi societăţile lui Fătuloiu junior cu care erau încheiate tranzacţiile fictive: Alexim Trans Company 2008 SRL şi Alexim Micro Company SRL.

Împrumuturi fictive

Ca să fie sigur că Ştefan Badea nu va lua din banii rulaţi prin firma Fabimex Manufactory, Alexandru Fătuloiu l-a obligat pe amicul său, în 2008, să semneze două contracte de împrumut fictive, drept garanţie. Contractele, unul pe persoană fizică, iar altul pe firmă, sunt în valoare de câte 200.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro).

În vara anului trecut, omul de afaceri Cătălin Chelu, apropiat de-al lui Ştefan Badea, a întrerupt negocierile pentru tentativa de mituire a chestorului Fătuloiu. Badea susţine că Chelu spera să cadă Guvernul în urma moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie din luna august, iar secretarul de stat Valentin Fătuloiu să fie demis. Stoparea discuţiilor l-ar fi determinat pe Alex Fătuloiu să pună în executare unul dintre cele două contracte fictive de împrumut. Badea spune că i-ar fi cerut, în acest sens, explicaţii amicului său. "După somaţie, am discutat cu Alex şi mi-a spus că l-am pus într-o situaţie proastă faţă de tatăl său, pentru că nimeni din grupul lui Cătălin Chelu nu a vrut să dea curs invitaţiilor repetate ale chestorului  Dan Valentin Fătuloiu, pentru a lămuri problema. Mi-a mai spus că, dacă nu i-am căutat, o să mă caute ei pe mine, pe un ton ameninţător", a declarat Ştefan Badea în faţa procurorilor DNA.

Executat silit din răzbunare

Ştefan Badea a mai declarat anchetatorilor că Alexandru Fătuloiu i-a promis că va bloca executarea silită a împrumutului fictiv, în schimbul medierii unei întâlniri directe între Cătălin Chelu şi Dan Valentin Fătuloiu. În cele din urmă, Alexandru Fătuloiu a vândut creanţa, la 16 iunie 2010, avocatului George Adrian Vasile, din Baroul Argeş. Creanţa de 200.000 de lei (50.000 de euro) a fost cesionată pentru doar 5.000 de lei (1.250 de euro). Alexandru Fătuloiu are şi o explicaţie pentru această sumă infimă. „Mi-am dat seama că nu o să-i pot recupera niciodată. Aşa că am vândut această creanţă către un avocat", a precizat pentru "Adevărul" Fătuloiu jr. Un alt posibil motiv de răzbunare invocat de Badea în faţa anchetatorilor ar fi acela că una dintre societăţile fiului lui Dan Fătuloiu, Alexim Trans Company 2008 SRL, a cumpărat de la el două maşini de lux - un jeep Mercedes ML şi un Mercedes CLS 320 - de la Ştefan Badea. Ulterior s-a dovedit că maşinile erau furate din Occident. În acest sens, Alexandru Fătuloiu declara, pentru „Adevărul", în urmă cu două zile că maşinile aveau actele în regulă când le-a cumpărat: „Nu aveam de unde să ştiu că au vreo problemă. Am aflat ulterior că sunt cu probleme", susţinea Fătuloiu junior. 

Poliţia, în slujba controversatului om de afaceri Cătălin Chelu

Actualul şef al Vămii Galaţi, Petrică Munteanu (foto), acuză că, în urmă cu doi ani, pe când era directorul unei firme private, a fost sechestrat şi agresat de oamenii miliardarului gălăţean Cătălin Chelu. Incidentul s-ar fi produs în urmă cu doi ani. În 2008, Cătălin Chelu a vrut să preia ilegal controlul SC Plase Pescăreşti SA, unica de profil din România, majorând în fals aportul de capital. Cătălin Chelu a încercat să înregistreze în contabilitate 52 de contracte false, prin care îşi majora aportul propriu la societate de la 24% la peste 51%, dar directorul de la acea vreme, Petrică Munteanu, s-a opus. La 1 august 2008, Cătălin Chelu şi câţiva apropiaţi de-ai săi l-au sechestrat pe director în birou şi l-au agresat pentru al determina să semneze mai multe documente fictive. Petrică Munteanu susţine că a sunat la 112, dar poliţia a venit abia după patru ore.

În urma unei anchete făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne, cinci agenţi şi trei comisari au primit sancţiuni pentru refuzul de a se deplasa la apelul de urgenţă. Marian Păvălaşc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite