Şeful de la Agronomie şi-a plantat familia în Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Avarvarei îşi testează cunoştinţele de agronomie pe propria grădină
Ioan Avarvarei îşi testează cunoştinţele de agronomie pe propria grădină

Într-o universitate în care un sfert dintre cei 200 de profesori sunt înrudiţi, familia fostului rector Ioan Avarvarei prinde tot mai multe rădăcini. Ioan Avarvarei este coleg de catedră cu soţia sa, Teona. Cât a fost rector, el şi i-a adus aproape, în universitate, pe fiul Bogdan şi pe fiica Simona.

Profesorul Ioan Avarvarei (68 de ani) a condus Universitatea Agronomică Iaşi (USAMV) între anii 1996 şi 2003. Apoi, între 2003 şi 2004, a fost prefect de Iaşi.Acum, el este şef la Catedra de Pedotehnică, iar soţia sa, Teona, îi este subordonată şi le predă studenţilor „Agricultura generală" şi „Nutriţia animalelor". În calitate de şef, Avarvarei îşi supervizează nevasta şi o evaluează periodic.

Mai citeşte şi:

Clanul Fătu a cucerit Stomatologia

Profesorii lasă repetentă noua Lege a educaţiei

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”: "Contestatarii legii educaţiei sunt pensionabili care-şi apără scaunul"

„Doamna Avarvarei iese întotdeauna pozitiv. Dar până la urmă, Teona Avarvarei este un profesor destul de activ. Are cărţi şi manuale publicate şi nu se pune problema că ar fi «ţinută în braţe» de soţ. Mai problematic este cum au ajuns să predea la universitate copiii lor", a declarat sub protecţia anonimatului un cadru didactic de la Facultatea de Agricultură.

Un fiu pluridisciplinar

În mandatul de rector al lui Ioan Avarvarei au „prins rădăcini" la universitate şi copiii săi, Bogdan (37 de ani) şi Simona (33 de ani). Primul s-a angajat Bogdan, în 1998, pe postul de inginer cercetător la Facultatea de Horticultură. „Era şi firesc cumva să ajung într-un mediu universitar. Când ai părinţi de o anumită pregătire, fie ei medici sau cizmari, poţi opta să continui tradiţia de familie. Un croitor bun încearcă să-şi facă fiul un croitor cel puţin la fel de bun", explică Bogdan Avarvarei.

El spune că şi-a câştigat postul în mod cinstit, participând la un concurs. „Chiar dacă tata era rector, nu cred că am fost favorizat într-un fel sau în altul. Pe dosarul meu apar ştampile şi semnături de la minister, deci de «deasupra» lui", a adăugat Avarvarei junior. În 2009 s-a ivit o nouă oportunitate. Bogdan a candidat cu succes pentru postul de şef de lucrări la Catedra de Zootehnie. Deşi până atunci studiase plantele, Bogdan a dovedit că stăpâneşte şi regnul animal.

Ca un tânăr în plină afirmare, Bogdan se simte stânjenit de noul proiect de lege care limitează accesul rudelor în instituţiile de învăţământ superior. „Ar fi ciudat să ceri unui om să-şi găsească nevastă în altă parte decât în rândul colegilor. Mă uit în jur şi văd foarte multe cupluri care s-au înfiripat în această universitate", a subliniat fiul fostului rector. Simona, fiica cea mică a familiei Avarvarei, absolvise Facultatea de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza", iar USAMV n-ar avea, teoretic, nevoie de filologi care vorbesc spaniola. Aşa că tatăl a recurs la un artificiu.

Norma inventată

Bogdan Avarvarei şi Simona Avarvarei

Bogdan Avarvarei şi Simona Avarvarei

În 2000, rectorul Avarvarei a introdus în programa studenţilor agronomi disciplina „limba spaniolă". Explicaţia lui Avarvarei a fost savuroasă. „Avem foşti studenţi care lucrează în acest moment în Spania şi câştigă foarte bine. Pe de altă parte, în pampasul argentinian sunt foarte multe locuri de muncă, numai că studenţii nu vor să plece acolo. Este o chestiune de mentalitate şi, dacă ar reuşi să o depăşească, ei ar fi stăpâni acolo pe sute de hectare de teren", declara Ioan Avarvarei în 2000. Postul nou-creat a fost ocupat imediat de Simona Avarvarei, fireşte, în urma unui concurs. Deloc surprinzător, studenţii agronomi nu s-au înghesuit să înveţe limba lui Cervantes.

La trei ani după angajare, Simona avea doar 37 de învăţăcei, fapt care-i punea în primejdie norma didactică. Problema a fost corectată printr-un alt artificiu. Cei 37 de studenţi au fost „pulverizaţi" în opt grupe de studiu. „Au fost împărţiţi în grupe: Medicină Veterinară, Agricultură, Inginerie Economică, Prelucrarea Produselor Alimentare, apoi mai sunt patru grupe corespunzătoare colegiilor universitare", a explicat Simona Avarvarei.

Alte clanuri universitare

- Ştefan Drăgulescu este rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara de 18 ani. Fiica sa, Denise Aurora Drăgulescu, este asistent universitar la Catedra de Cardiologie, în aceeaşi instituţie. n Viorel Lefter este prodecan la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Soţia lui, Cornelia Lefter, este profesor la ASE.

- Pavel Năstase ocupă funcţia de prorector la ASE, iar soţia sa, Floarea Năstase, este profesor la Catedra de Informatică Economică a Facultăţii de Cibernetică, tot din cadrul ASE-ului.

- Andrei Marga este rector la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Soţia sa, Delia Marga, conduce Centrul Lingua din cadrul aceleiaşi universităţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite