Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”: "Contestatarii legii educaţiei sunt pensionabili care-şi apără scaunul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Viorel Mânzu (centru) este un aprig susţinător al legii educaţiei
Rectorul Viorel Mânzu (centru) este un aprig susţinător al legii educaţiei

Reacţia rectorului vine după ce membrii Consiliului Naţional al Rectorilor din România s-au dovedit cei mai aprigi contestatari ai proiectului Legii Educaţiei.

Rectorii afirmă că proiectul este neconstituţional şi nu poate fi acceptat în această formă, deoarece ar politiza universităţile şi le-ar încălca autonomia apărată de Constituţie.


Conducătorii universităţilor sunt revoltaţi deoarece, potrivit proiectului de lege, ministrul ar urma să dobândească puterea de a revoca din funcţie un rector, fără niciun drept de apel.


Dacă printre contestatari se numără rectori precum Florian Popa sau Ecaterina Andronescu, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre Viorel Mânzu, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.


Profesorul Mânzu nu a semnat rezoluţia prin care rectorii îi cer ministrului Educaţiei să nu anuleze autonomia universitară, reglementată de Constituţia României, pentru simplul fapt că apreciază acest proiect ca fiind unul foarte bun.


"Acest proiect şi-a găsit o opoziţie accentuată pe criterii politice. Mulţi dintre rectorii contestatari sunt la vârsta pensionării sau au depăşit chiar şi această vârstă şi este normal să fie împotriva acestui proiect care nu le mai permite să rămână în funcţii. Este pentru prima dată când legea defineşte autonomia universitară", spune Viorel Mânzu.


Rectorii mai sunt nemulţumiţi şi de prevederea potrivit căreia, universităţile ar urma să-şi aleagă un manager, adică un rector ales prin concurs.

"Eu dimpotrivă, cred că noul sistem de alegere este mult mai obiectiv, dacă este să-l comparăm cu cel de alegere colegial, care s-a practicat până în prezent", mai spune rectorul Viorel Mânzu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite