Profesorii lasă repetentă noua Lege a educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii de română şi de matematică nu sunt de acord cu comasarea materiilor la Bac
Profesorii de română şi de matematică nu sunt de acord cu comasarea materiilor la Bac

Ei sunt revoltaţi că noul proiect de lege a învăţământului comasează limba română cu o limbă străină, la Bac. Profesorii cer ca limba română să fie probă de sine stătătoare, nu împreună cu o limbă de circulaţie internaţională, aşa cum stabileşte proiectul Legii educaţiei.

Reprezentanţii profesorilor de limba şi literatura română din Cluj sunt revoltaţi de o prevedere a proiectului Legii educaţiei care spune că prima probă scrisă de evaluare a competenţelor formate pe durata liceului este una transdisciplinară la limba şi literatura româna şi la o limbă de circulaţie internaţională. „Cu alte cuvinte, la limba română nici nu va exista o notă acordată elevului, de sine stătătoare. Cum e posibil aşa ceva când este vorba despre limba naţională, oficială a unei ţări?“, se întreabă Amalia Gurzău, profesor de limba şi literarura română la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Cluj.

De aceeaşi părere sunt şi alţi profesori din Cluj care s-au întâlnit, la sfârşitul sătpămânii trecute, pentru consultări. Rezultatul a fost o propunere scrisă pe care dascălii clujeni o vor trimite Ministerului Educaţiei, de a modifica articolul din lege care comasează probele scrise la română cu cele de la limbile străine. Pe de altă parte, proba la limba maternă a rămas ca până acum, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale. „Bine că la română proba se dă la un loc cu engleza, de exemplu, iar la maghiară sau germană pot da probe separate“, mai spune Amalia Gurzău. 

Matematica, la un loc cu ştiinţele naturii

Nu doar limba română este tratată ca o materie de mâna a doua, la care elevii pot fi testaţi la un loc cu o limbă străină. Acelaşi tratament are şi matematica, una dintre materiile tradiţionale de la bac. Potrivit proiectului de lege, această probă scrisă va fi tot transdisciplinară, la matematică şi ştiinţele naturii, pentru elevii de la profilul real. „Sunt tare curioasă cum va fi conceput un subiect de matematică, la un loc cu unul de la ştiinţele naturii“, spune Laura Tomescu, directorul Liceului „Lucian Blaga“, profesoară de matematică la rândul ei.

Propuneri şi amendamente

Comasarea materiilor de bacalaureat nu sunt singurele probleme pe care le-au identificat atât profesorii clujeni, cât şi părinţii elevilor, în noul proiect de Lege a educaţiei. Astfel, toate şcolile din judeţ vor transmite Inspectoratului Şcolar propunerile lor de modificare a legii. Acestea vor ajunge mai departe, la Ministerul Educaţiei, săptămâna viitoare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite