Giuleşti: cele 12 minute fatale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenta Florentina Cîrstea (35 de ani), de la Maternitatea Giuleşti, a fost arestată preventiv, ieri, pentru o perioadă de 29 de zile. Ea este acuzată de uciderea din culpă a cinci bebeluşi şi vătămarea corporală gravă a altor şase nou-născuţi.

Din declaraţiile personalului medical şi din înregistrările video, procurorii au reconstituit traseul asistentei, în cele 12 minute, din data de 16 august 2010, în care a lăsat nesupravegheaţi cei 11 nou-născuţi pe care îi avea în grijă la salonul Terapie Intensivă.

image

Pornind de la ultimele scandaluri din România, Eugen Chelemen se întreabă: "Să fie săltat şi Băsescu?"



Asistenta se afla în alte saloane

Anchetatorii au demontat declaraţiile asistentei, şi au arătat că aceasta fost la toaletă dar şi în alte două saloane, în momentele declanşării şi amplificării incendiului. 

La data de 16 august, la ora 18.24, Cîrstea a părăsit salonul de Terapie Intensivă şi a intrat în salonul Cezariene, unde se afla asistenta Daniela Mihăescu. Ulterior, Cîrstea a ieşi din salonul Cezariene şi a intrat la toaleta de vizavi.

După aproximativ un minut, ea a revenit în salonul de cezariene, dar Daniela Mihăescu părăsise salonul, întrucât a fost chemată să asiste la o naştere. Cîrstea a mers în salonul de nou-născuţi, prin uşa comună cu salonul Cezariene, unde a discutat cu Florea Clemenţa, o altă asistentă.

În acest timp, medicul rezident Maria Bulacu a observat flăcări din salonul nesupravegheat şi a  sunat la numărul unic de urgenţă 112, la ora 18.36. Ulterior, Florentina Cîrstea, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene.

Procurorii susţin că Florentina Cîrstea nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, conform căreia „trebuia să supravegheze în permanenţă nou- născuţii aflaţi în incubatoare sau pătuţuri speciale, în salonul Terapie Intensivă, pe toată durata programului său de muncă".

Regrete tardive

Apărătoarea Florentinei Cîrstea, avocata Simona Luciana Pârvu, a declarat că asistenta deplânge moartea bebeluşilor pe care-i îngrijea, îşi recunoaşte partea de vină şi că regretă cu „lacrimi în ochi" ceea ce s-a petrecut. Pârvu a spus că asistenta nu ar fi fost „niciun moment la nicio petrecere", şi a plecat din salon pentru a se duce la toaletă.

Avocata a acuzat „sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă are în grijă două saloane", astfel că medicii sau asistenţii nu mai au dreptul nici de a merge la toaletă. Simona Pârvu a susţinut că asistenta, potrivit fişei postului, trebuia să aibă în subordinea sa alte „una sau două asistente debutante şi una sau două infirmiere".

Starea bebeluşilor  supravieţuitori

Unul dintre cei şase bebeluşi răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti şi trataţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu" este în continuare în stare critică, fiind dependent de ventilaţia mecanică. Starea celorlalţi cinci bebeluşi este staţionară.

Citiţi şi:

Toate spitalele din Arad vor fi controlate de pompieri după tragedia de la Giuleşti

VIDEO Asistenta de la Maternitatea Giuleşti a fost arestată pentru 29 de zile

Primarul Sorin Oprescu despre tragedia de la maternitatea Giuleşti: "Lipsa de disciplină din spitale se manifestă din ce în ce mai mult"

Copiii arşi la Giuleşti, caz fără precedent

Tragedia din Giuleşti a impresionat mamele din Arad care se tem de siguranţa bebeluşilor

Sorin Prişcă, managerul Matern Arad: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite