VIDEO Asistenta de la Maternitatea Giuleşti a fost arestată pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 6 a decis astăzi că asistenta Florentina Cîrstea, reţinută în urmă cu o zi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti, să fie arestată preventiv pentru 29 de zile.

Magistratul Lucreţia Postelnicu, de la Judecătoria Sectorului 6, a decis în şedinţă secretă arestarea pentru 29 de zile a asistentei Florentina Cîrstea pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti în care cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

Simona Luciana Pârvu, avocata asistentei care ar fi trebuit să supravegheze bebeluşii, a spus astăzi despre clienta sa că aceasta era un angajat model şi fusese propusă ca şef de secţie. Vezi aici în întregime declaraţiile avocatei.

image

Pornind de la ultimele scandaluri din România, Eugen Chelemen se întreabă: "Să fie săltat şi Băsescu?"

În propunerea procurorilor de arestare preventivă se arată că asistenta Florentina Cîrstea a avut o atitudine de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale, care a culminat cu absenţa sa nejustificată din salonul de terapie intensivă.

"Atitudinea sa de sfidare a oboligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţe ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime ale faptei, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitte că a fost comisă de inculpată", se arată în propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului General pe numele Florentinei Cîrstea.

Potrivit anchetatorilor, în seara de 16 august, asistenta medicală, care avea în responsabilitate supravegherea salonului de terapie intensivă pentru nou-născuţi, a părăsit postul la ora 18.24.

"(Asistenta n.r.) a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în documentul citat.

image

Asistenta nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu

Anchetatorii au susţinut că Florentina Cîrstea nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că "nu a supravegheat în permanenţă copiii aflaţi în salon şi că, părăsind în mod nejustificat slonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor în prima fază  declanşării focului". Totodată, ei au mai spus că nerespectarea obligaţiilor profesionale a dus la consecinţe extrem de grave, având în vedere că cinci nou-născuţi au murit şi alţi şase au fost grav răniţi.

Anchetatorii au subliniat că "faptele pentru care este cercetată asistenta suscită tulburare şi determină pierderea încrederii în sistemul sanitar".

"Asistenta medicală a lipsit între 18.24 şi 18.36. La ora 18.36 un alt cadru medical ce a observat incendiul a anunţat serviciul unic de urgenţă. Astăzi (ieri n.r.) s-a dispus începerea urmăririi penale pe numele asistentei medicale de la Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă, pentru că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu", a spus ieri

Florentina Cîrstea a fost reţinută ieri de procurori pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată, riscând până la 10 ani de închisoare.

Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, a declarat ieri că incendiul a avut două etape, pornind de la un conductor de electricitate improvizat, care alimenta un aparat de aer condiţionat.

Procurorul şef a precizat că flacăra a cuprins, în prima fază, aproximativ 10% din salonul de terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Un incendiu a avut loc săptămâna trecută în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Maternităţii Giuleşti. În momentul izbucnirii incendiului, în secţie nu se afla niciun cadru medical. La un salon aflat în apropiere se aflau însă mai multe cadre medicale care participau la o mică petrecere dedicată sărbătoririi Sfintei Maria.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului. Trei bebeluşi au murit pe loc, iar alţi doi la spital.

Bebeluşii aflaţi în continuare în spital au arsuri pe 40-50% din suprafaţa corpului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite