Puşcăriaşi care au trecut de partea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fereastra celulei în care a fost închis Constantin Surdu
Fereastra celulei în care a fost închis Constantin Surdu

Procurorii au cerut mutarea în arestul Poliţiei a foştilor colegi de celulă ai deţinutului Constantin Sandu, de uciderea căruia sunt acuzaţi doi gardieni. Anchetatorii spun că, în cazul morţii deţinutului din Penitenciarul Galaţi, din luna iunie, martorii au fost chestionaţi de persoane neautorizate care le-au influenţat declaraţiile.

Procurorii care anchetează condiţiile în care a murit deţinutul Constantin Sandu (43 de ani), la 4 iunie 2010, bătut de gardieni ai Penitenciarului Galaţi au dispus măsuri pentru protecţia martorilor.

Citeşte şi:

Ipoteză şocantă/ Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni

Jale în puşcării! Morţii de la penitenciarul Galaţi au ajuns în atenţia CEDO

Încă o moarte suspectă în Penitenciarul Galaţi: "Fiul meu nu s-a sinucis! A fost omorât!"

Dezvăluirile unui gardian: "Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut"

Procurorul de caz, Virgil Luparu, a cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, mutarea din Penitenciarul Galaţi a foştilor colegi de cameră ai lui Constantin Sandu după ce aceştia l-au informat că mai mulţi angajaţi ai unităţii de detenţie i-au chestionat insistent cu privire la împrejurările care au dus la moartea deţinutului. Numele celor şase martori, care acum se află în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, nu au fost făcute publice.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

„La cererea procurorului de caz, deţinuţii au fost transferaţi în arestul IPJ Galaţi pentru a nu fi influenţaţi", a declarat procurorul Marcel Codiţă. Suspiciunile privind presiunile pe martorii din dosarul penal au apărut în urma unei anchete interne a Penitenciarului Galaţi, ce viza securitatea deţinuţilor care vor depune mărturie în dosarul morţii lui Constantin Sandu.

Aberant: Pentru că gardienii sunt mutaţi la tribunale şi parchete, puşcăriaşii se vor păzi între ei!

Presiuni asupra deţinuţilor martori

Cei doi gardieni, în momentul arestării



Semne de întrebare au apărut şi după ce joi, 28 octombrie, cei doi gardieni aflaţi sub arest au cerut eliberarea pe motiv că martorii şi-ar fi schimbat declaraţiile. Potrivit unor surse judiciare, acest lucru nu fusese consemnat nicăieri în dosarul cauzei.

Cei doi gardieni, în momentul arestării

Un deţinut de la Penitenciarul Galaţi a încercat să se sinucidă în toaleta celulei

Reprezentanţi ai Parchetului au precizat de asemenea că procurorul de caz a fost nevoit să reaudieze toţi deţinuţii-martori. Aceştia ar fi recunoscut că asupra lor se fac presiuni.

GALERIE FOTO/Protestul gardienilor din Penitenciarul Galaţi: „Băsescu la puşcărie!"

Nu au fost nominalizate, oficial, persoanele care au făcut aceste presiuni, dar Marcel Codiţă a confirmat că este vorba despre angajaţi ai Penitenciarului din Galaţi. Prin urmare, Curtea de Apel Galaţi a respins cererile gardienilor de a fi judecaţi în libertate, iar vineri martorii au fost transferaţi în custodia Poliţiei.

Safta Trincu, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Galaţi, a refuzat să comenteze acuzaţiile formulate de procurorul de caz în legătură cu posibila influenţare a martorilor.

Agentul-şef  principal BC şi agentul principal NC au fost arestaţi în urmă cu patru luni, fiind consideraţi principalii responsabili de moartea deţinutului Sandu. Inspectorului principal CG, care îi superviza pe cei doi, i s-a interzis să părăsească localitatea. Cei doi gardieni arestaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă, iar şeful lor de complicitate la comiterea faptelor şi de fals intelectual.

Acuzaţiile aduse acestora sunt probate de procurori cu mărturiile deţinuţilor şi cu un film preluat din sistemul de supraveghere a Penitenciarului. Imaginile respective nu au fost făcute publice, însă din concluziile depuse la dosarul prin care s-a solicitat arestarea gardienilor rezultă că arată cum agresorii în uniformă îl lovesc pe deţinutul Constantin Sandu, minute în şir, cu pumnii şi cu picioarele.

Deţinutul se afla în Penitenciarul Galaţi de doar două zile, el fiind condamnat definitiv pentru un furt. Potrivit medicilor, Constantin Sandu era alcoolic şi a intrat într-o stare de agitaţie extremă din cauza sevrajului. Cei doi gardieni au declarat în faţa judecătorilor că doar au încercat să-l liniştească, dar ei sunt contrazişi de raportul de expertiză medico-legală, care arată că victima a suferit agresiuni grave, care i-au distrus practic organele interne.

„A ajuns la noi mort. Avea încă puls, dar era în comă profundă. Nu am avut ce să-i mai facem", a declarat dr Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă.

"Deţinuţii au fost transferaţi în arestul IPJ Galaţi pentru a nu fi influenţaţi."
Marcel Codiţă
procuror

Marcel Codiţă

Poliţistul timişorean care a făcut puşcărie aiurea a primit "bacşiş" de 15.000 de euro de la Curtea Supremă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite