Tragedie la maternitate: Erori şi interese la spitalul groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Maternităţii Giuleşti (Bucureşti) a fost suspendată ieri-seară după un şir de greşeli grave care au dus la tragedia celor 11 bebeluşi. Bogdan Marinescu este de 27 de ani directorul spitalului, timp în care scandalurile şi acuzaţiile de malpraxis au fost rar şi blând sancţionate.  

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti a şocat opinia publică. În timp ce autorităţile îşi pasează răspunderea, părinţii îşi plâng copiii morţi.

Mai citeşte şi:

Tragedia din Giuleşti a impresionat mamele din Arad care se tem de siguranţa bebeluşilor

Solidare cu mamele celor patru copii morţi în maternitatea din Bucureşti

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

Părinţii unui bebeluş ars la Maternitarea Giuleşti, anunţaţi eronat că acesta a murit

Tânără mămică: „Imediat după naştere am leşinat în baie, dar nimeni nu a venit după mine”

Procurorul Marius Iacob, şeful secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General, cel care instrumentează cazul, a declarat ieri că „mai multe persoane şi-au încălcat atribuţiile de serviciu". La rândul său, primarul Sorin Oprescu, cel care are în administrare spitalul a decis suspendarea echipei manageriale până la finalizarea anchetei.
 
Şef de 27 de ani

Cunoscut mai ales datorită fertilizărilor in vitro, prof. univ. dr  Bogdan Marinescu este şeful Maternităţii Giuleşti din 1983. Alături de el, alţi doi directori fac parte din Consiliul Administrativ care trebuie să asigure buna funcţionare a spitalului: Mirela Ranga, director medical care este responsabil de activitatea asistenţilor medicali şi directorul financiar-contabil, Ion Pecingina. 

Potrivit fişei postului, managerul e cel care asigură furnizarea serviciilor medicale şi calitatea acestora. Tot el întocmeşte listele de investiţii, lucrări şi reparaţii curente şi elaborează rapoarte privind activitatea spitalului. Directorul mai răspunde, împreună cu consiliul medical, şi de asigurarea condiţiilor adecvate de cazare, igienă, alimentaţie şi prevenirea infecţiilor nozocomiale.

Mirela Ranga, directoarea medicală, are în subordine toţi asistenţii şi şefii de secţii şi răspunde de activitatea lor. Cu alte cuvinte  o are în subordine pe asistenta Florentina Cârstea, cea care era de serviciu la Terapie Intensivă, luni seară, când s-a produs incendiul.
Ieri, după şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila,  a cerut public demiterea echipei manageriale de la Giuleşti.

„La demiterea echipei manageriale ne-am gândit şi noi în aceste zile, însă am decis să-i lăsăm pe cei care anchetează acest caz să-şi facă treaba", a declarat într-o primă instanţă Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor Bucureşti.

Imediat după aceea, primarul Sorin Oprescu a anunţat suspendarea din funcţie a celor trei directori din Consiliul de Administraţie.  În anul 2008, o asistentă de la secţia de Terapie Intensivă a confundat sticla de spirt cu un dezinfectant pentru curăţat podelele.

Patru copilaşi născuţi prematur s-au ales cu arsuri pe faţă şi pe cap. Asistenta care a mutilat copiii s-a ales doar cu o mustrare, iar două dintre colegele ei au fost suspendate temporar. De asemenea, toate trei au primit cu 10% mai puţin la salariu timp de trei luni.

Tot în 2008, trei medici au fost acuzaţi de malpraxis de o femeie inseminată artificial, care a născut un bebeluş cu o malformaţie gravă la picior.

O altă poveste de la Maternitatea Giuleşti este a unei femei gravide care, în octombrie 2007, a murit după ce a fost lăsată să sângereze timp de 12 ore. Pe de altă parte, în anul 2005, Maternitatea Giuleşti şi profesorul Marinescu au intrat în istoria medicinei atunci când, în urma unei inseminări artificiale, Adriana Iliescu în vârstă de 67 de ani  a dat naştere unei fetiţe. Ea a devenit astfel cea mai bătrână mamă din lume. 

Afacerile doctorului Marinescu

Cariera publică a profesorului Marinescu a mers mână în mână cu afacerile sale din privat. Doctorul este, conform declaraţiei de avere, acţionar la Lira Cabinet Medical Obstetrică-Ginecologie şi conduce Cabinetul de obstetrică şi ginecologie din cadrul clinicii private Marinescu Medical Center (MMC). Clinica MMC a fost înfiinţată în anul 2003 şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 60.000 de euro şi un profit de 50.000 de euro. Al doilea cabinet pe care doctorul Marinescu îl deţine, împreună cu doctorul Ranga Mirela, este întrerupt temporar din activitate.

Rezultatele testelor ADN, astăzi

Investigaţiile procuraturii au continuat şi ieri la Maternitatea Giuleşti.  Procurorul iacob a confirmat existenţa unei improvizaţii la instalaţia de aer condiţionat.  Pentru a stabili sursa incendiului a venit de la Petroşani o echipă de specialişti care timp de şase ore a adunat probe din salonul făcut scrum. Astăzi  sunt aşteptate rezultatele testelor AND prin care se va stabili identitatea bebeluşilor. 
 
Asistenta a lipsit 40 de minute

Florentina Cârstea a încuiat uşa salonului de Terapie Intensivă şi a plecat pentru 40 - 45 de minute, lăsându-i singuri pe cei 11 nou-născuţi prematur care trebuiau supravegheaţi. Acesta este scenariul macabru care se conturează pe măsură ce înaintează investigaţiile. Timpul în care asistenta a lipsit de la datorie a fost stabilit după vizionarea imaginilor luate de camerele de supraveghere din spital, au declarat pentru Realitatea surse din interiorul grupului de anchetă.

Acest interval de timp se potriveşte cu cel estimat de un specialist al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă implicat în investigaţii, care a declarat pentru „Adevărul" că, potrivit experienţei sale, focul a ars cel puţin 30 de minute pentru ca încăperea să ajungă în halul acela. Mai mult, se pare că asistenta nici nu ştia exact numărul bebeluşilor de care trebuia să aibă grijă.

„Terapia Intensivă e cea mai importantă secţie dintr-un spital!"

Un incendiu devastator s-a produs luni seară la Maternitatea Giuleşti  Foto: Sever Gheorghe



Lipsa de personal este o problemă în toate spitalele româneşti. Nici la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti nu sunt suficienţi medici şi asistente medicale şi nici nu pot fi angajaţi pentru că posturile sunt blocate. Şeful clinicii, doctorul Dan Enescu, spune însă că niciodată nu a făcut rabat la funcţionarea secţiei de Terapie Intensivă. „Acolo nu putem vorbi de inexistenţa personalului. Este cel mai important salon din spital". El speră ca posturile să fie deblocate cât mai curând, pentru că, altfel, noi accidente pot să apară.

Prezent la videochatul „Adevărul", Dan Enescu a evitat să comenteze ce s-a întâmplat la Giuleşti, dar spune că absenţa oricărui rănit adult i-a dat de gândit. „ Asta înseamnă clar că, în acel moment, acolo, nu exista nimeni. Partea proastă este că normativele aflate în vigoare, care prevăd o asistentă la doi copii, nu se pot respecta din cauza deficitului bugetar. Eu cred că banii sunt problema aici", a precizat medicul chirurg.  Spitalele româneşti au probleme şi pentru că sunt foarte vechi.

„În România, în ultimii 30 de ani nu a mai fost construit niciun spital. Iar cele care există sunt foarte vechi, «Grigore Alexandrescu» are 125 de ani. Tocmai de aceea apar probleme cu instalaţiile. La noi, de exemplu, am ieşit din garanţie cu instalaţia de gaz. Omul care a făcut controlul ne-a spus: «Ştiţi că nu aţi avut senzorul special?». Bine că nu s-a întâmplat nimic. Clădirile spitalelor sunt deja depăşite. Ne trebuie corpuri noi, clădiri noi, instalaţii noi", a conchis directorul.

"Asta înseamnă clar că, în acel moment, acolo, nu exista nimeni. Partea proastă este că normativele aflate în vigoare, care prevăd o asistentă la doi copii, nu se pot respecta din cauza deficitului bugetar. Eu cred că banii sunt problema aici."
Dan Enescu
medic chirurg

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite