Directorul-„megawatt“, pus cu pile de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful SC Electrica Transilvania Nord, Arthur Roland El Hayes, căruia i-a fost frică să spună câţi waţi are megawattul, a fost susţinut de PDL. Arthur Roland El Hayes (28 de ani) a fost numit fără concurs de Consiliul de Administraţie al societăţii în funcţia de director general, deşi nu are studii sau experienţă în domeniul energetic.

Directorul general Electrica Transilvania Nord: Câţi waţi are 1 MW? Să întreb la Bucureşti

Daniel Buda: „Am luptat pentru directorul de la Electrica”

SC Electrica Furnizare Transilvania Nord, companie de stat cu sediul la Cluj-Napoca, are, din 10 august, un nou director general, pe Arthur Roland El Hayes, membru PDL şi consilier local în oraşul de sub Feleac. Acesta s-a făcut remarcat joi, când, întrebat de reporterii „Adevărul de Seară" câţi waţi are un megawatt, a declarat că pentru a răspunde la această întrebare trebuie să „întrebe la Bucureşti". Răspunsul corect la întrebare era cât se poate de simplu: un megawatt are un milion de waţi. Arthur Roland El Hayes a cerut însă lista de întrebări la care reporterul a solicitat răspunsuri pentru a o prezenta biroului mass-media al instituţiei.

Şef peste 370 de specialişti

Deşi El Hayes nu are niciun fel de competenţe în domeniul energetic, el va coordona 370 de specialişti în domeniu, răspândiţi în şase judeţe - Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. „A fost numit în locul fostului director Dorin Costea, care a plecat din instituţie, prin demisie, la 1 iulie 2010", a spus Celina Frâncu, purtătorul de cuvânt al SC Electrica Furnizare Transilvania Nord. Numirea a fost făcută de Consiliul de Administraţie al companiei.

Potrivit CV-ului său, El Hayes a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, în 2005, iar în 2009, un master în administraţia publică, la aceeaşi universitate.

În timpul facultăţii a lucrat ca ospătar, recepţioner şi referent de marketing. După absolvirea facultăţii a lucrat în sectorul privat, până în 2006, când a fost angajat în Primăria Cluj-Napoca, la Serviciul Impuneri, iar apoi la cel de Executări Silite.

Ultimul post ocupat de El Hayes înainte de a deveni director general al SC Electrica Furnizare Transilvania Nord a fost cel de director comercial la o companie-soră din sistemul energetic de stat, şi anume la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice, actualmente denumită Electrica Serv.

Managerul are naţionalitatea română, iar tatăl său este sirian. Printre punctele forte pe care le menţionează în CV se numără capacitatea de analiză şi sinteză, flexibilitatea şi adaptabilitatea, dar şi „atenţia concentrată şi susţinută".

Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, Roland Arthur El Hayes a obţinut, în 2009, ca angajat al Primăriei, dar şi pentru funcţia de ales local, 33.060 de lei.

„E potrivit pentru aşa ceva"

Unul dintre membrii marcanţi ai PDL care l-au susţinut pe El Hayes pentru ocuparea postului este preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, deputatul Daniel Buda. „E un post de manager. E potrivit pentru aşa ceva. Am luptat pentru el tocmai pentru că are studii economice, pentru că în calitate de manager nu trebuie să aibă studii tehnice, de specialitate. Chiar am avut de ales între oameni cu studii în domeniul energiei şi Arthur Roland, care a absolvit Economicele", a declarat deputatul. Acesta a refuzat să spună cine au fost celelalte persoane aflate în cărţi pentru funcţia ocupată acum deEl Hayes.

Şef la Electrica, funcţie cu ispită

Cinci directori din Electrica Banat au fost arestaţi pentru corupţie în 2005, în frunte cu directorul general al Electrica SA, Lucian Boghiu, precum şi directorii generali ai Electrica Banat, printre care Livius Milea şi Dan Viorel. Cei cinci erau acuzaţi că au primit şpăgi pentru a face contracte păguboase pentru Electrica Banat.Prejudiciul a fost estimat la câteva zeci de milioane de lei.

Firmele alimentau Electrica SA şi sucursalele cu echipamente de proastă calitate, pe care le cumpărau la preţuri supraevaluate. Astfel profiturile pentru mai multe firme căpuşe creşteau vertiginos. În acest dosar s-a vehiculat numele fostului ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu, care ar fi coordonat din umbră afacerea. Peste 30 de persoane din conducerea Electrica, cât şi simpli funcţionari, au fost trimişi în judecată în trei dosare separate. În niciunul dintre aceste dosare nu s-a dat o sentinţă definitivă până în acest moment. Prejudiciul a fost estimat la câteva zeci de milioane de lei.

Şantaj sexual

Corneliu Stan, director la Electrica timp de doi ani, a dat 910.000 de euro unui oarecare Tonea Chiriac pentru a ascunde de soţie şi de opinia publică escapadele amoroase - partide de sex cu dame de companie, filmate de Chiriac.

Portarul doarme-n post

Joi seară, când reporterii „Adevărul de Seară" s-au deplasat la sediul Electrica Furnizare Transilvania Nord pentru a vorbi cu directorul general al instituţiei, agentul de pază Liviu Rogojan, cel care ar fi trebuit să supravegheze sediul, dormea buştean, cu mâinile împreunate pe piept. Deşi reporterul a încercat în repetate rânduri să-l trezească, strigând şi bătând în geam, paznicul nu a avut nicio reacţie.

Paza obiectivului este asigurată de SC Pază şi Protecţie SRL, firmă de stat aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Pentru serviciile furnizate de Liviu Rogojan şi de colegii săi, Electrica Furnizare plăteşte lunar aproape 7.000 de lei.

Potrivit directorului firmei de pază, Adriana Sabău, paznicul riscă să piardă 10% din următorul salariu fiindcă „a adormit în post". Acesta câştigă, în urma reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, 471 de lei lunar. Săptămâna viitoare, firma de pază ar urma să renegocieze contractul cu SC Electrica Furnizare Transilvania Nord.

image

La doar 28 de ani, Arthur Roland El Hayes a avut toate „atuurile“ pentru  a conduce o societate de stat 

Îl recomandă „experienţa de management"

Oficialii Electrica susţin că noul directorul general al Electrica Furnizare Transilvania Nord ar avea experienţa cerută de lege pentru ocuparea unui astfel de post. „Arthur Roland El Hayes este absolvent al Universităţii Babeş Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, secţia Marketing şi are experienţă de management", au mai spus oficialii furnizorului de energie, fără a detalia pe marginea acestui aspect. Există ]nsă criterii aspre de performanţă cu care noul director va avea de a face, la fel ca şi obiectivele pe care trebuie să le realizeze.

Companie cu un milion de clienţi

Electrica Furnizare Transilvania Nord este o societate de stat care a avut, anul trecut, un profit de 622.305 lei, iar cifra de afaceri a fost de 1,17 miliarde de lei. Societatea are peste un milion de clienţi, dintre care majoritatea consumatori casnici.

Alte scandaluri în care au fost implicaţi directorii de la Electrica:

Directorul de la "Electrica" a plătit o avere ca să nu-i afle nevasta isprăvile amoroase

Omul de afaceri Tonea Chiriac, din Toflea, este acuzat de spălare de bani şi şantajarea sexuală a unui director al Electrica

Victor Becali, "impresar" în scandalul de şantaj de la Electrica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite