DNA: „Ancheta nu vizează în niciun fel atribuţiile domnului Corneliu Bîrsan ca judecător al CEDO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere clarificări scrise preşedintelui Curţii Europene de la Strasbourg Jean-Paul Costa, în sensul de a preciza dacă scrisoarea transmisă în cazul lui Corneliu Bârsan, reprezintă punctul de vedere al său ori al CEDO.

Despre ancheta DNA şi demersurile familiei Bărsan citiţi şi articolele

Judecători cu tupeu suprem: soţii Bîrsan

Soţii Bîrsan ies la atac cu imunitatea lui de la CEDO

Plângerea judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan a fost respinsă de CSM. DNA a audiat astăzi mai mulţi martori

Redăm integral comunicatul DNA, intertilurile aparţin ziarului „Adevărul”


„În ziua de 17 octombrie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie a primit o scrisoare semnată de domnul Erik Friberg, grefier al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).


„Se pare că...”


În conţinutul scrisorii se exprimă îngrijorarea preşedintelui CEDO că nu ar fi fost respectate regulile imunităţii în cazul unei percheziţii efectuate de autorităţile române la domiciliul judecătorului Corneliu Bîrsan, în legătură cu o investigaţie privitoare la soţia sa.
În scrisoare se afirmă că, în lumina obiectului şi scopului Convenţiei de la Viena „se pare că imunitatea acolo stabilită se extinde la reşedinţele private ale judecătorilor în statul lor de origine”.


DNA a solicitat clarificări


Având în vedere cele menţionate, DNA a solicitat clarificări scrise preşedintelui CEDO, Jean-Paul Costa, în sensul de a preciza dacă scrisoarea menţionată reprezintă punctul de vedere al domniei sale ori punctul de vedere al Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în cadrul cărei proceduri a fost emisă respectiva scrisoare.


De asemenea, s-au solicitat lămuriri privind prevederea din convenţiile internaţionale aplicabile pe care se întemeiază aprecierea domnului Friberg că imunitatea domnului judecător Corneliu Bîrsan şi a familiei sale se extinde „la reşedinţele private ale judecătorilor în statul lor de origine”.


Procurori: ancheta nu vizează în niciun fel atribuţiile de judecător CEDO


În cererea adresată preşedintelui CEDO, DNA aduce la cunoştinţă faptul că nici ancheta penală, nici percheziţia efectuată la imobilul din satul Ghermăneşti, comuna Snagov, România, nu vizează în niciun fel atribuţiile domnului Corneliu Bîrsan ca judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului, ci pe acelea ale soţiei sale, doamna Gabriela Bîrsan, ca judecător român. Or, în această situaţie, documentele internaţionale prevăd că imunitatea aplicabilă agentului diplomatic în statele în care îşi desfăşoară misiunea nu îl scuteşte de răspundere legală în statul de origine", se arată în comunicatul DNA.

CSM vrea să ştie motivele remiterii scrisorii


Şi Consiliul Superior al Magistraturii va iniţia o corespondenţă pentru a lămuri motivele remiterii scrisorii, în numele preşedintelui Curţii Europene de la Strasbourg, de către grefa CEDO, în cazul reclamaţiei judecătorului român Corneliu Bârsan privind percheziţionarea locuinţei familiei.
Consiliului Superior al Magistraturii i s-a comunicat o scrisoare din partea preşedintelui CEDO, semnată în numele acestuia de către grefierul şef, în care se comunică faptul că imunităţile şi privilegiile de care se bucură judecătorul Corneliu Bârsan beneficiază şi soţia acestuia, Gabriela Bârsan - preşedinta Secţiei de Constencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), învinuită de fapte de corupţie de către procurorii anticorupţie.


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite